Τοπικά

Πανελλαδικές… με αποστάσεις – Διπλάσιος αριθμός αιθουσών εξέτασης και επιτηρητών

Διπλάσιος αριθμός αιθουσών και επιτηρητών, υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους επιτηρητές, αποστάσεις μεταξύ των θρανίων τουλάχιστον ενάμιση μέτρου, αντισηπτικά και μείωση της εξεταστέας ύλης 30% είναι τα νέα στοιχεία των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων που έχουν το έντονο χρώμα της πανδημίας.

Στα Λύκεια του Βόλου οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή των εξετάσεων είναι πυρετώδεις, καθώς η εκκίνηση θα δοθεί σε μόλις δεκαπέντε μέρες, στις 15 Ιουνίου.
Από τη Μαγνησία οι υποψήφιοι ανέρχονται στους 1.903, τελειόφοιτοι και απόφοιτοι μαζί, οι οποίοι αυτή την περίοδο κάνουν τις τελικές επαναλήψεις για να είναι πανέτοιμοι.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, οι υποψήφιοι ανέρχονται στους 1.903, εκ των οποίων οι 1.532 προέρχονται από τα ΓΕΛ και οι 371 από τα ΕΠΑΛ.
Όσον αφορά στους 1.532 υποψήφιους από τα Γενικά Λύκεια, από αυτούς οι 1.284 είναι τελειόφοιτοι και οι 248 απόφοιτοι. Μάλιστα από τους τελειόφοιτους οι 1.253 θα διαγωνιστούν γραπτά και οι 31 προφορικά. Επίσης στα Επαγγελματικά Λύκεια από τους 371 υποψήφιους, οι 349 θα διαγωνιστούν γραπτά και οι 22 προφορικά. Τα εξεταστικά κέντρα στη Μαγνησία ανέρχονται στα 25, δύο περισσότερα από πέρυσι.
Υπενθυμίζεται πως οι πανελλαδικές εξετάσεις θα αρχίσουν στις 15 Ιουνίου, ημέρα Δευτέρα, και το πρώτο μάθημα που θα διαγωνιστούν οι υποψήφιοι, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα. Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 26 Ιουνίου με τα μαθήματα της Χημείας και της Οικονομίας.
Η συγκρότηση των λυκειακών επιτροπών είναι σε εξέλιξη, ενώ από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα καθοριστεί και ο αριθμός των επιτηρητών, που φέτος ίσως αγγίξουν και τους 500, αφού θα διπλασιαστούν οι αίθουσες εξετάσεων. Για κάθε αίθουσα εξέτασης χρειάζονται δύο επιτηρητές και ανά τέσσερις αίθουσες ακόμη ένας επιτηρητής.

Διπλάσιες αίθουσες από πέρυσι
Ο διευθυντής του 2ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας κ. Δημήτρης Μπαζιάνας δήλωσε πως «οι υποψήφιοι στο σχολείο μας ανέρχονται στους 117, περίπου στον ίδιο με τον περυσινό αριθμό. Ωστόσο, λόγω των νέων μέτρων που ισχύουν, ενώ πέρυσι χρησιμοποιήσαμε επτά αίθουσες, στις οποίες διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι, φέτος θα χρησιμοποιήσουμε δεκατέσσερις, διπλάσιος αριθμός, καθώς η απόσταση μεταξύ των θρανίων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,5 μέτρο. Αυτή είναι μια βασική αλλαγή στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, όπως και ότι φέτος οι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν σε μια εξεταστέα ύλη που είναι κατά 30% λιγότερη από πέρυσι, μια εξέλιξη αναμενόμενη, καθώς χάθηκαν μαθήματα δύο μηνών. Οι υποψήφιοι, αν και είχαν διαβάσει και προετοιμαστεί για όλη τη διδακτέα ύλη, είδαν με χαρά τη μείωση αυτή και πλέον επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους σε λιγότερες διδακτικές ενότητες».

«Ξεκινήσαμε τις διαδικασίες»
Από την πλευρά του ο διευθυντής του 5ου ΓΕΛ Βόλου κ. Δημήτρης Αποστολάκης ανέφερε πως «έχουν ξεκινήσει ήδη τις προετοιμασίες για τις πανελλαδικές με τον καθορισμό των αιθουσών, την προμήθεια αντισηπτικών και μασκών, τη διαμόρφωση των καρτελών εξεταζομένων, και όλες τις άλλες ηλεκτρονικές διαδικασίες που χρειάζονται. Αναμφίβολα οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις θα είναι διαφορετικές από τις προηγούμενες, λόγω των μέτρων προφύλαξης από τον κορωνοϊό. Στο σχολείο μας οι υποψήφιοι ανέρχονται στους 80 και θα χρειαστούμε οκτώ ή εννιά αίθουσες για να διαγωνιστούν, ενώ πέρυσι απαιτήθηκαν οι μισές αίθουσες. Επίσης οι επιτηρητές θα φορούν υποχρεωτικά μάσκες, γιατί σύμφωνα με αυτά που ακούμε, ενδεχομένως να έρθουν κάποιες φορές σε απόσταση μικρότερη του 1,5 μέτρου από τον υποψήφιο, όπως όταν θα πρέπει να παραλάβουν το γραπτό. Σε κάθε αίθουσα θα πρέπει να βρίσκονται δύο επιτηρητές και ανά τέσσερις αίθουσες ακόμη ένας επιτηρητής. Πάντως εμείς θα είμαστε έτοιμοι για να υποδεχτούμε τους υποψήφιους».

Οι βαθμολογίες τετραμήνου
Τα Λύκεια προετοιμάζονται παράλληλα και για την επίδοση στους μαθητές των βαθμολογιών δεύτερου τετραμήνου, όπου βέβαια η κύρια εικόνα είχε διαμορφωθεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου, οπότε και έκλεισαν λόγω πανδημίας.
Η διευθύντρια του 8ου ΓΕΛ Βόλου κ. Αγγελική Γκούρου τόνισε πως «οι βαθμολογίες δεύτερου τετραμήνου θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στους μαθητές, όπως ορίζει η οδηγία του υπουργείου Παιδείας. Ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων προχωρούμε στις διαδικασίες, όπως για παράδειγμα ο καθορισμός των αιθουσών. Στο σχολείο οι υποψήφιοι θα είναι 66 και επειδή κάποιες αίθουσες είναι μικρές, θα χρειαστούν εννιά από τις δώδεκα που έχουμε συνολικά στο διδακτήριο. Επίσης οι υποψήφιοι φέρνουν φωτογραφίες τόσο για το δελτίο εξεταζομένου, όσο και για το απολυτήριο».
Αυτή τη στιγμή οι αίθουσες αερίζονται με φυσικό τρόπο, δηλαδή από τα ανοικτά παράθυρα, καθώς απαγορεύεται η χρήση των κλιματιστικών και των ανεμιστήρων οροφής.
«Εμείς έχουμε σε δύο αίθουσες κλιματιστικά, ενώ προμηθευτήκαμε και τρεις ανεμιστήρες εδάφους, αλλά αναμένουμε οδηγίες από το υπουργείο για το πώς θα αερίζονται οι αίθουσες στις πανελλαδικές» ανέφερε η διευθύντρια του 8ου ΓΕΛ Βόλου κ. Γκούρου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το