Τοπικά

Το «Παναγιώτικο» ένα από τα τρύπια φράγματα στην Ελλάδα (video)

Το φράγμα Παναγιώτικο είναι ένα από τα «τρύπια» φράγματα της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Γεωλόγο Μάρκο Βαξεβανόπουλο, M.Sc. Τεκτονικής – Στρωματογραφίας, Υποψήφιο Διδάκτορα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Σε επιστημονική μελέτη του κ. Βαξεβανόπουλου για τις αστοχίες φραγμάτων στην Ελλάδα, που αποτελούν διαχρονικό φαινόμενο, το φράγμα Παναγιώτικο παρουσιάζεται ως χαρακτηριστική περίπτωση τέτοιου έργου, το οποίο κατασκευάστηκε από το 1999 έως το 2004 για να «ξεδιψάσει» τα χωριά του Νοτίου Πηλίου, ωστόσο από τη στιγμή που κατασκευάστηκε παρουσιάζει διαρροές.
Όπως ο ίδιος επισημαίνει, ως λύση για την αντιμετώπιση των αστοχιών στην κατασκευή του έργου, εφαρμόστηκε η μάστευση του νερού της διαρροής και η επαναπαροχέτευσή του στον ταμιευτήρα. Την ίδια ώρα, όμως, το φράγμα παρουσιάζει διάρρηξη και στη μάζα του.
Σημειώνεται ότι πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ ξοδεύτηκαν γι’ αυτό το έργο. Το σημαντικότερο όμως είναι, σύμφωνα με τον κ. Βαξεβανόπουλο, ότι αχρηστεύθηκε η μεγαλύτερη υδρολογική λεκάνη του Νοτίου Πηλίου.
Παρόμοιες αστοχίες παρουσιάζει και το φράγμα Περδίκκα Κοζάνης, το οποίο περιλαμβάνεται επίσης στην ίδια μελέτη. Δείτε το βίντεο

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το