Ελλάδα

Παιδικοί σταθμοί: Παράταση για τους δήµους που θέλουν χρηµατοδότηση

Την πέµπτη κατά σειρά παράταση προθεσµίας για δήµους που θέλουν να πάρουν χρηµατοδότηση και να προχωρήσουν σε έργα εκσυγχρονισµού των παιδικών τους σταθµών αποφάσισε το υπουργείο Εσωτερικών. Με απόφαση που υπέγραψε ο Αλέξης Χαρίτσης λίγο πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Εσωτερικών, οι δήµοι που ενδιαφέρονται µπορούν να καταθέτουν αιτήµατα έως τις 31 ∆εκεµβρίου 2019. Η αρχική πρόσκληση είχε βγει τον Ιούνιο του 2018, εντασσόµενη στο πρόγραµµα «Φιλόδηµος», που χρηµατοδοτεί διάφορες δράσεις.

Ο προϋπολογισµός ήταν εξαρχής 95 εκατ. ευρώ και στόχος ήταν «η προσαρµογή λειτουργούντων δηµοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθµών στις τεχνικές και κτιριακές προδιαγραφές που θέτει για πρώτη φορά το νέο θεσµικό πλαίσιο αδειοδότησης, µε σκοπό την απρόσκοπτη και ασφαλή φιλοξενία των παιδιών». Αφορά περίπου 1.700 δοµές παιδικής και βρεφικής προστασίας σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες στεγάζονται σε παλαιά κτίρια και αντιµετωπίζουν πρόβληµα µε τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας.

Οι προδιαγραφές αυτές µπορεί να αφορούν πλήθος παραγόντων όπως είναι το µέγεθος της αυλής, η εσωτερική διαµόρφωση των χώρων, οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, οι µονώσεις κ.λπ. Το θέµα των προδιαγραφών αυτών είναι σηµαντικό, καθώς πολλοί παιδικοί σταθµοί συνεχίζουν να λειτουργούν σε γκρίζο καθεστώς µε προσωρινές άδειες και δεν µπορούν να ενταχθούν σε επιδοτούµενα προγράµµατα φιλοξενίας παιδιών από το ΕΣΠΑ.

Ταυτόχρονα, η ύπαρξή τους προκαλεί διαµαρτυρίες από την πλευρά των ιδιωτικών παιδικών σταθµών, αλλά δηµιουργεί και µια έλλειψη θέσεων που έχει ως συνέπεια να µένουν παιδιά εκτός δωρεάν φιλοξενίας, αν και έχουν το σχετικό δικαίωµα. Μέχρι τον Μάρτιο είχαν ενταχθεί έργα µόλις 10 εκατ. ευρώ και το υπουργείο Εσωτερικών άρχισε να δίνει συνεχείς παρατάσεις καλώντας τους δήµους να φέρουν προτάσεις.

Στα τέλη Μαΐου είχαν ενταχθεί στο πρόγραµµα 103 δήµοι µε προτάσεις εκσυγχρονισµού 495 παιδικών σταθµών, αλλά και πάλι η δεσµευµένη χρηµατοδότηση δεν ξεπερνούσε τα 25 εκατοµµύρια ευρώ. Ετσι, αποφασίστηκε να δοθεί η πέµπτη παράταση έως το τέλος του 2019.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το