Οικονομία

Παγίδες και «γκρίζες» ζώνες στη φορολογική δήλωση – Γολγοθάς για τα μπλοκάκια

eforia

Το μόνο που δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς είναι ότι το φετινό φορολογικό έντυπο κάνει πιο εύκολη τη ζωή των φορολογούμενων.

Αντιθέτως. Οι κωδικοί πολλαπλασιάστηκαν και οι Πίνακες αναδιατάχθηκαν, με προφανή στόχο να διευκολύνουν τη ΓΓΔΕ στην… ομαδοποίηση των εισοδημάτων απ’ όλες τις πηγές και ακολούθως την πραγματοποίηση διασταυρώσεων και ελέγχων.

Ακόμα κι έτσι, ούτε το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να υποστηρίξει ότι μπορεί να δημιουργηθεί αξιόπιστο Περιουσιολόγιο μόνο με βάση το Ε1 κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι ενδεχομένως να χρειαστεί η αναλυτική δήλωση περιουσιακών στοιχείων σε άλλο έντυπο, αν όχι φέτος, σίγουρα την επόμενη χρονιά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πέρα από την αναδιάταξη των Πινάκων και την πληθώρα των νέων κωδικών, στους οποίους θα “κουμπώσουν” για πρώτη φορά οι διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, υπάρχουν παγίδες και γκρίζες ζώνες, οι οποίες θα πρέπει να φωτιστούν επαρκώς με την ειδική εγκύκλιο της ΓΓΔΕ, η οποία αναμένεται εντός των επόμενων ημερών. Αυτό που ΔΕΝ μπορεί να επιλυθεί με απλή εγκύκλιο είναι ο τρόπος φορολόγησης των μισθωτών που έχουν εισοδήματα και από “μπλοκάκι”. Φέτος, για πρώτη φορά, τα εισοδήματα αυτά θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με 26%, ενώ πέρσι είχε δοθεί η δυνατότητα να προστεθούν σε αυτά των μισθωτών υπηρεσιών και να φορολογηθούν με τη σχετική κλίμακα, που έχει και έμμεσο αφορολόγητο 9.550 ευρώ. Αν και το υπουργείο Οικονομικών υποσχέθηκε ότι θα φέρει διάταξη που θα δίνει και φέτος αυτή τη δυνατότητα, επί του παρόντος έχουμε ΜΟΝΟ το Ε1, που ΔΕΝ επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Ας πάμε να δούμε ποιοι κωδικοί είναι αυτοί που χρήζουν προσοχής:

Κωδικοί 015 – 016 (πίνακας 2): Συμπληρώνονται από διπλωμάτες και άλλους που απαλλάσσονται από τα τεκμήρια.
Κωδικοί 325-326 (πίνακας 4Α): Οι αμοιβές μελών Διοικητικού Συμβουλίου δηλώνονται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.
Κωδικοί 351 – 351(πίνακας 4Α): Δηλώνονται οι εισφορές που έχουν καταβάλει από μόνοι τους οι φορολογούμενοι σε ασφαλιστικά ταμεία.
Κωδικοί 403 – 404 και 409 – 410 (πίνακα 4Γ2): Δηλώνονται οι αμοιβές μισθωτών με απόδειξη δαπάνης.
Πίνακας 4 Δ2: Υπάρχει διαχωρισμός όσον αφορά τη συμπλήρωση των κωδικών που αφορούν το ακαθάριστο εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση (κωδικοί 129 – 130) και το ακαθάριστο εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση (κωδικοί 145 – 146).
Πίνακας 4 Ε: Δηλώνεται εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Κάθε εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης μη εισηγμένων τίτλων πχ. μεταβίβαση μεριδίων εταιρειών, μεταβίβαση μετοχών κ.ά. φορολογείται με 15%.
Κωδικοί 669 – 670: Φόρος Τόκων από καταθέσεις στην αλλοδαπή. Όταν ένα φυσικό πρόσωπο με φορολογική κατοικία στη Ελλάδα αποκτά εισοδήματα από τόκους αλλοδαπής, τα συμπεριλαμβάνει στη δήλωση φορολογίας εισοδήματός του. Όταν οι τόκοι πληρώνονται μέσω ημεδαπής Τράπεζας, αυτή παρακρατά και αποδίδει το φόρο επί των τόκων με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης. Ο φορολογούμενος δηλώνει το ποσό των τόκων και του φόρου που παρακρατήθηκε. Σε περίπτωση που δεν μεσολαβεί Τράπεζα, ή οι τόκοι δεν εισάγονται στην Ελλάδα, επιβάλλεται φόρος 15% με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Στους κωδικούς 667- 668 οι φορολογούμενοι, λογικά θα βρουν και φέτος τους τόκους που εισέπραξαν το 2014 από εγχώριες τράπεζες και στους κωδικούς 293 – 294 το φόρο που τους παρακρατήθηκε.
Κωδικοί 295-296: Φόρος Μερισμάτων αλλοδαπής προέλευσης. Τα μερίσματα αλλοδαπής προέλευσης που έχει εισπράξει φυσικό πρόσωπο φορολογικός κάτοικος Ελλάδας ανεξάρτητα αν έχουν εισαχθεί ή παραμένουν στο εξωτερικό, πρέπει να συμπεριληφθούν στο Ε1.
Κωδικοί 671-672 και 673-674: Φόρος σε εισοδήματα από δικαιώματα. Το εισόδημα από δικαιώματα (royalties), που αποκτάται από φυσικά πρόσωπα φορολογείται με συντελεστή 20%.
Κωδικοί 293-294: Εισόδημα από Ελεγχόμενες Αλλοδαπές. Αφορά το μη διανεμηθέν εισόδημα ελεγχόμενης αλλοδαπής εταιρείας το οποίο φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Τα νέα τεκμήρια

Στο νέο Ε1 υπάρχουν, βέβαια και οι νέοι κωδικοί για τα “ενισχυμένα” τεκμήρια, που υποτίθεται ότι θα καταργηθούν όταν ενεργοποιηθεί το Περιουσιολόγιο.

Κωδικοί 743-744 θα πρέπει να αναγράφουν «δαπάνες για την αγορά επιχειρήσεων, εταιρικών μεριδίων και χρεογράφων γενικά»
Κωδικοί 735-736 όπου καταχωρούνται δαπάνες για αγορά η χρηματοδοτική μίσθωση ακίνητων, ή ανέγερση οικοδόμων κλπ.
Όσο για εκείνους που ψάχνουν τον κωδικό για τη δήλωση της διατροφής προς σύζυγο, θα πρέπει να το… ξεχάσουν, αφού ο κωδικός καταργήθηκε μαζί με τη σχετική φοροαπαλλαγή. Ποιες απαλλαγές διασώθηκαν; Μόνο για ιατρικές δαπάνες (υπό προϋποθέσεις) και αναπηρία…

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το