Κόσμος

Παύση πυρός στο Χαλέπι αλλά εμπλοκή με την απομάκρυνση των αμάχων

Η επιχείρηση των δυνάμεων οι οποίες πρόσκεινται στην κυβέρνηση της Συρίας στο ανατολικό Χαλέπι, με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, τερματίστηκε χθες, ωστόσο η έναρξη της επιχείρησης για την έξοδο των αμάχων από τις περιοχές ανατολικά του Χαλεπίου, που ελέγχουν οι αντάρτες καθυστερεί, για λόγους οι οποίοι δεν έχουν διευκρινιστεί.

Η καθυστέρηση αυτή, προκαλεί πρόβλημα στην εφαρμογή της συμφωνίας για την αποκατάσταση του κυβερνητικού ελέγχου στην περιοχή.
Οι εκπρόσωποι των ανταρτών δηλώνουν πάντως ότι η ειρηνευτική συμφωνία εξακολουθεί να εφαρμόζεται, παρά την καθυστέρηση στην αποχώρηση των αμάχων από περιοχές ανατολικά του Χαλεπίου.
Σύμφωνα με τον Ραμί Αμπντουλραχμάν, η πρώτη ομάδα των αμάχων έπρεπε να είχε αναχωρήσει στις 05:00 το πρωί (τοπική ώρα), ενώ κανένας δεν είχε αναχωρήσει μία ώρα μετά.
Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι κανένα από τα λεωφορεία που έφτασαν στην πόλη δεν είχε μετακινηθεί προς τις ανατολικές περιοχές μέχρι τις 6:15 το πρωί (τοπική ώρα).
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Orient TV, που υποστηρίζει την αντιπολίτευση, η έναρξη της επιχείρησης εξόδου των αμάχων μπορεί να καθυστερήσει μέχρι αύριο.
Η παράδοση ή η αποχώρηση των ανταρτών από το Χαλέπι θεωρείται πως αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική νίκη των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ στον πόλεμο που διαρκεί σχεδόν έξι χρόνια.
Χθες πάντως, η επιχείρηση ανακατάληψης του Χαλεπιού από τον συριακό στρατό συνοδεύτηκε από «θηριωδίες», όπως καταγγέλλει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, καθώς τουλάχιστον 82 άμαχοι, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά πυροβολήθηκαν επί τόπου είτε μέσα στα σπίτια τους είτε στην προσπάθειά τους να διαφύγουν.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το