Κόσμος

Ο Ομπάμα θα πιέσει τον Τραμπ να διατηρήσει το «άνοιγμα» με την Κούβα

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα μιλήσει άμεσα στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για να τον πείσει να μην εκτροχιάσει την πρόσφατη εξομάλυνση της σχέσης των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κούβα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος χθες, επιμένοντας ότι “αντιστρέφοντας τους δείκτες του ρολογιού” θα ζημιώσει τα αμερικανικά συμφέροντα και τον κουβανικό λαό.

Ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ομπάμα, είπε ότι η απερχόμενη κυβέρνηση ελπίζει να πείσει την εισερχόμενη κυβέρνηση του Τραμπ να διατηρήσει την πολιτική των συνομιλιών παρά την απειλή του Τραμπ να αντιστρέψει το άνοιγμα με την κομμουνιστική κυβέρνηση στο νησί.
“Η Κούβα έχει συμπεριληφθεί και θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο θεμάτων τα οποία θα υποστηρίξει ο πρόεδρος Ομπάμα ότι είναι η σωστή προσέγγιση για τα αμερικανικά συμφέροντα”, είπε ο Ρόουντς σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, αναφερόμενος στις συνομιλίες μετάβασης της εξουσίας στο νέο πρόεδρο.
Ο Τραμπ, που αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, έχει υποσχεθεί να θέσει τέλος στις σχέσεις του Ομπάμα με την Κούβα εκτός εάν η Κούβα συμφωνήσει σε “καλύτερους όρους”, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται εκτενέστερα πολιτικά δικαιώματα στο νησί. Η κυβέρνηση της Κούβας δεν έχει σχολιάσει καμία δήλωση του Τραμπ έως τώρα.
“Αυτό που πιστεύουμε θα είναι ιδιαίτερα ζημιογόνο είναι κάθε προσπάθεια για να κλείσει το άνοιγμα”, είπε ο Ρόουντς, δηλώνοντας ότι θα ζημιώσει τον κουβανικό λαό, τα αμερικανικά επιχειρηματικά συμφέρονται και το κύρος της Ουάσιγκτον στη Λατινική Αμερική.
Είπε ότι η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να καταστήσει τη συμφωνία “μη αναστρέψιμη”, και πρότεινε να εξετάσει ο Τραμπ, επιχειρηματίας που έγινε πολιτικός, εάν έχει νόημα να την καταργήσει.
Ο Ρόουντς, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα των σχέσεων, είπε ότι μια αναστροφή θα ενισχύσει τους “σκληροπυρηνικούς” κουβανούς που αντιτίθενται στην εξομάλυνση των σχέσεων καθώς η Αβάνα βιώνει τη δική της πολιτική μετάβαση. Ο κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο έχει πει ότι θα παραιτηθεί το 2018.
“Θέλετε πραγματικά να ακυρώσετε τα ταξιδιωτικά σχέδια εκατοντάδων χιλιάδων Αμερικανών;” αναρωτήθηκε ο Ρόουντς. “Θέλετε να πείτε σε επιχειρήσεις μιας ευρείας γκάμας υπηρεσιών όπως τις κύριες αερογραμμές μας ή την Google ή την General Electric (…) που κυνηγούν ευκαιρίες στην Κούβα ότι πρέπει να θέσουν τέρμα στις δραστηριότητες αυτές;”
Ο Ρόουντς, που βρέθηκε στην Κούβα αυτό τον μήνα για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης για τον θάνατο του κουβανού επαναστάτη Φιντέλ Κάστρο, είπε ότι οι κουβανοί αξιωματούχοι δεν ξέρουν τη θέση του Τραμπ και περιμένουν να δουν πώς θα προχωρήσει.
Αυτή την εβδομάδα, είπε, ο Λευκός Οίκος προγραμματίζει μια συνάντηση με “ενδιαφερόμενα μέρη” στην πολιτική που αφορά την Κούβα.
Η κυβέρνηση πιέζει την Κούβα για περισσότερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο Ρόουντς, και προτρέπει αμερικανικές εταιρείες να συνάψουν νέες συμφωνίες με το νησί προτού αποχωρήσει από την προεδρία ο Ομπάμα.
Ο Ρόουντς είπε επίσης ότι υπάρχει μια “δομή κινήτρων” αυτή τη στιγμή για οικονομική αλλαγή, μετά το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος είχε καταφερθεί εναντίον της εξομάλυνσης, αλλά ότι δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις.
Οι αμερικανοί επικριτές του ανοίγματος προς την Κούβα έχουν κατηγορήσει τον Ομπάμα ότι έχει κάνει υπερβολικά πολλές παραχωρήσεις. Παρόλη την αποκατάσταση των σχέσεων, ωστόσο, το Κογκρέσο – που ελέγχεται από τους ρεπουμπλικανούς – αντιστέκεται στην άρση του γενικότερου αμερικανικού οικονομικού εμπάργκο.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το