Τοπικά

Π.Σκοτινιώτης: Το Αρχαίο Θέατρο Μικροθηβών συν επτά μεγάλες πολιτιστικές παρεμβάσεις

ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΡΟΘΗΒΩΝ

Με αφορμή την 7η Γενική Συνέλευση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Διάζωμα» που πραγματοποιείται στην πόλη μας και τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της, Σταύρου Μπένου, ότι έχουν πλέον ολοκληρωθεί οι μελέτες αποκατάστασης και ανάδειξης του  Αρχαίου Θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών, ο τέως Δήμαρχος Βόλου και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Επιλογή Ευθύνης-Πάμε Μπροστά», Πάνος Σκοτινιώτης, επισημαίνει τα ακόλουθα, αναφερόμενος και στο γενικότερο σχεδιασμό της απελθούσας δημοτικής αρχής για ολοκλήρωση ενός δικτύου σημαντικών πολιτιστικών υποδομών:

 “Η χθεσινή επιβεβαίωση, δια στόματος Σταύρου Μπένου, προέδρου της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Διάζωμα», ότι έχουν πλέον ολοκληρωθεί οι μελέτες αποκατάστασης και ανάδειξης του  Αρχαίου Θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών, σημαίνει ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη χρηματοδότηση, από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, ενός έργου που θα αλλάξει ριζικά τα πολιτιστικά και τουριστικά δεδομένα της περιοχής μας, σύμφωνα και με τον ολοκληρωμένο  σχεδιασμό της απελθούσας Δημοτικής Αρχής. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι προηγήθηκε η ολοκλήρωση της ανασκαφής, με τη συνεργασία Υπουργείου Πολιτισμού, Δήμου Βόλου, Περιφέρειας   Θεσσαλίας και «Διαζώματος», καθώς και της ΜΚΟ «Εν Δράσει», η οποία υλοποίησε σχετικό πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.

 Η  αποκατάσταση και ανάδειξη  του  Αρχαίου Θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών θα συνδυαστεί με την προώθηση του μεγάλου έργου «Πολιτιστικές διαδρομές Θεσσαλίας», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το «Διάζωμα», με το οποίο τα αρχαία θέατρα της Θεσσαλίας και οι σημαντικότεροι αρχαιολογικοί χώροι (όπως οι νεολιθικοί οικισμοί Διμηνίου και Σέσκλου), αλλά και άλλοι χώροι  μείζονος   πολιτιστικού ενδιαφέροντος, θα ενταχθούν σε οργανωμένο δίκτυο πολιτιστικών διαδρομών.

 Η ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού κεφαλαίου (μυθολογικού, ιστορικού και σύγχρονου) της περιοχής μας, τόσο ως στοιχείου ταυτότητας όσο και ως εργαλείου τουριστικής ανάπτυξης, υπήρξε βασική μας προτεραιότητα τα προηγούμενα χρόνια.

 Ο σχεδιασμός αυτός προβλέπει  την ολοκλήρωση ενός δικτύου σημαντικών πολιτιστικών υποδομών, με έργα απολύτως ώριμα για χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ. Με τις υποδομές αυτές ο Βόλος, πέραν των άλλων, θα ενισχύσει την ανταγωνιστική του θέση και θα έχει τη   δυνατότητα να διεκδικήσει πιο αποτελεσματικά διεθνείς δραστηριότητες μεγάλης εμβέλειας, όπως τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.

 Ο σχεδιασμός αυτός, πέραν του  Αρχαίου Θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών, προβλέπει κατά βάση τα ακόλουθα:

 1.Μουσείο για τη μυθική Αργώ: Μετά τον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, μπορεί πλέον να προχωρήσει η δημιουργία χώρου που να αναδεικνύει τον μύθο και να τον μετατρέπει σε τουριστικό προϊόν. Παράλληλα, θα πρέπει να προωθηθεί η αναγνώριση από το Συμβούλιο της Ευρώπης της μυθικής διαδρομής της Αργούς, ως πολιτιστικής διαδρομής.

 2.Δημοτικό Θέατρο Βόλου και αξιοποίησή του και ως Συνεδριακό Κέντρο. Το έργο μπορεί άμεσα να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ.

3.Δημοτική Πινακοθήκη: έργο επίσης ώριμο για χρηματοδότηση, που προβλέπει τη συνένωση του Κέντρου Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο με το όμορο δημοτικό ακίνητο, το οποίο θα ανακατασκευαστεί, ώστε να δημιουργηθεί σύγχρονος εκθεσιακός χώρος υψηλών προδιαγραφών, όπου θα βρουν μόνιμη στέγη οι αξιόλογες δημοτικές συλλογές, τα έργα του Μουσείου Δάμτσα και άλλες αναμενόμενες δωρεές.

4.Μουσειακό Ίδρυμα Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο: αναφερόμαστε στη δημιουργία Μουσείου σε διατηρητέο δημοτικό κτίριο (πρώην οικία Αδαμόπουλου), με τη σύμπραξη του Ιδρύματος «Τζιόρτζιο και Ίζα Ντε Κίρικο» της Ρώμης.

5. Διαμόρφωση των τεσσάρων αποθηκών του Τελωνείου Βόλο.

6.Κατασκευή  πολυκέντρου πολιτισμού, ιστορίας και υπηρεσιών (Αρχοντικό Κοντού στα Άνω Λεχώνια).

Τα παραπάνω θα συνδυαστούν και με τη θέση σε πλήρη λειτουργία του Μουσείου  της Πόλης του Βόλου.

 

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι  ο σχεδιασμός αυτός θα συνεχιστεί από τη νέα Δημοτική Αρχή. Σε μια τέτοια προοπτική, η στήριξη της δημοτικής μας παράταξης θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη.

Θα ήθελα, τέλος, να καλωσορίσω στην πόλη μας τον Σταύρο Μπένο, με τον οποίον τα χρόνια αυτά είχαμε μια άψογη και ιδιαίτερα γόνιμη συνεργασία, καθώς και τα μέλη του Διαζώματος και να τους ευχαριστήσω τόσο για τη στήριξη της περιοχής μας όσο και για την επιλογή του Βόλου  για την πραγματοποίηση της 7ης Γενικής Συνέλευσης του φορέα”.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το