Άρθρα

Όταν η Υγεία γίνεται προνόμιο και όχι δικαίωμα

 

Της
δρ Φαίης Τζανετουλάκου,
πανεπιστημιακού, μέλους
της Κεντρικής Εκλογικής
Επιτροπής του ΜέΡΑ 25

Οι πρόσφατες δηλώσεις του ιατρού και πρώην υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ Σπύρου Πνευματικού περί «διαλογής καρκινοπαθών» δεν αποτέλεσαν απλά μία αδόκιμη εκφορά λόγου.
Συνόψισαν σκληρά και άτεγκτα τη θέση της ΝΔ για την Υγεία στη χώρα.
Και επίσης έφεραν στο μυαλό τη θεωρία της φιλοσόφου Hanna Arendt περί Κοινοτοπίας του Κακού, την οποία ανέπτυξε παρακολουθώντας την απολογία του Άντολφ Άιχμαν στη δίκη του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο Άιχμαν παρουσιάζεται σαν συνηθισμένος άνθρωπος, που θεωρεί ότι πράττει το σωστό σύμφωνα με τους κανόνες του Εθνικοσοσιαλισμού, εκλογικεύοντας το έγκλημα κατά συνανθρώπων, απωθώντας έτσι δυσάρεστα συναισθήματα.
Ο κ. Πνευματικός, γαλουχημένος με την άποψη ότι η Υγεία δεν είναι ένα πρωταρχικό, απαραβίαστο και απαρέγκλιτο αγαθό για όλους, συνοψίζει την Κοινοτοπία του Κακού που διακατέχει και ορίζει τη νεκρο-πολιτική της ΝΔ: Όσοι θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν για την υγεία τους θα επιζούν περισσότερο και θα απολαμβάνουν προνόμια περίθαλψης, κάτι το οποίο δεν πρέπει να συμβαίνει με τους λιγότερο προνομιούχους.
Το αμερικανικό μοντέλο περίθαλψης σε ιδιωτικά ιδρύματα που καλύπτεται από ιδιωτικά, και πανάκριβα, ασφαλιστικά προγράμματα, έρχεται αμέσως στον νου ως το μέλλον της ελληνικής υγειονομικής περίθαλψης. Μόνο που πολλοί δεν γνωρίζουν ότι στη χώρα της ευκαιρίας, την Αμερική, το προσδόκιμο όριο ζωής έχει πέσει 5 ολόκληρα χρόνια πιο κάτω από αυτό της Ελλάδας. Γιατί ακριβώς όσοι δεν αντέχουν τα δυσβάσταχτα υγειονομικά έξοδα, απλά πεθαίνουν αβοήθητοι.
Τα δημόσια νοσοκομεία, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τα οραματίζεται ως ΣΔΙΤ, ήτοι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Για να επιτύχει αυτή τη μετατροπή υποβαθμίζει απροκάλυπτα και ανήθικα το ήδη υποστελεχωμένο ΕΣΥ, με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να φυτοζωεί μέσα από τους χαμηλότατους μισθούς στην ΕΕ, το καθεστώς ομηρίας των επικουρικών, τις απλήρωτες εφημερίες. Όσο για το υγειονομικό υλικό, οι ιστορίες τρόμου που ακούμε σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία μιλάνε για έλλειψη βασικών υλικών, από διαστολείς στα γυναικολογικά ιατρεία ως χαρτί τουαλέτας που φέρνει από το σπίτι του το προσωπικό!
Ήρθε λοιπόν ως φυσικό το γεγονός ότι η Ελλάδα, παρά το αφήγημα της ψύχραιμης διαχείρισης της πανδημίας, είχε από τα χειρότερα ποσοστά θανάτων στην Ευρώπη.
Μέσα από τη νομοθέτηση των Κικίλια, Πλεύρη, Γκάγκα ανοίγει ο δρόμος για την εμπλοκή εταιριών όπως η CVC και γνωστών οικογενειών και ιδρυμάτων του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, των οποίων το ενδιαφέρον σίγουρα δεν προέρχεται από ανιδιοτελείς σκοπούς, καθώς οι χορηγίες αφορούν απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή ή την παράδοση της ψυχικής υγείας σε ιδιώτες, και με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ.
Εμείς στο ΜέΡΑ 25 Συμμαχία για τη Ρήξη δεν είμαστε αρεστοί στα ολιγαρχικά σχέδια της ΝΔ καθώς ζητάμε τα αυτονόητα για την υγεία του κάθε πολίτη αυτού του τόπου.
Απαιτούμε την επέκταση του δικτύου Πρωτοβάθμιας Υγείας για πλήρη κάλυψη του πληθυσμού, όπως και την επαναστελέχωση του ΕΣΥ με το άξιο ιατρικο-νοσηλευτικό μας προσωπικό, το οποίο αναγκάζεται να μεταναστεύσει και να προσφέρει την τεχνογνωσία του στο εξωτερικό.
Δεν υπάρχει κανένας χώρος για ΣΔΙΤ ούτε για τους αντιλαϊκούς νόμους και πολιτικές που οδηγούν ανθρώπους να πεθαίνουν σε καρότσες φορτηγών γιατί δεν υπάρχουν ασθενοφόρα ή να ψυχορραγούν γιατί κάποιοι ανάλγητοι πολιτικοί αποφάσισαν ότι οι ζωές τους/μας δεν αξίζουν αρκετά για αυτούς και τα στυγνά οικονομικά τους συμφέροντα.
Η Υγεία οφείλει να είναι δημόσια και δωρεάν, γι’ αυτό στις 25 Ιουνίου η αυτοδυναμία της ΝΔ σπάει με την είσοδο του ΜέΡΑ 25 στη Βουλή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το