Τοπικά

Οριακά επαρκούν τα υδάτινα αποθέματα στην περιοχή του Δήμου Βόλου

DSC04040
Στο συμπέρασμα ότι η ΔΕΥΑΜΒ θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης για την ακριβή αποτύπωση του υδάτινου δυναμικού της περιοχής, των αναγκαίων έργων και του κόστους που απαιτείται, κατέληξε ο γεωλόγος Δημοσθένης Βαϊναλής που διενήργησε έρευνα για λογαριασμό του Δήμο Βόλου.
Σημειώνεται ότι εκπόνηση μελέτης διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού στο σύνολο της λεκάνης απορροής του Δήμου Βόλου, είχε προωθηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή Βόλου και μάλιστα υπήρχε έτοιμη προκήρυξη από τον Αύγουστο του 2014, η οποία όμως δεν προχώρησε.
Αντίθετα, η νέα δημοτική αρχή ανέθεσε στον κ. Βαϊναλή, τον Απρίλιο του 2015, τη διενέργεια έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί η ανάγκη λήψης μέτρων σε περιοχές όπου δεν υπάρχει επάρκεια νερού και οι δυνατότητες των πηγών στο Πήλιο για παροχή νερού με προοπτική.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, που παρουσιάστηκαν σήμερα στη ΔΕΥΑΜΒ, στην περιοχή του Δήμου Βόλου υπάρχουν 3-4 σημεία γεωτρήσεων με δυνατότητα εκμετάλλευσης για άντληση καλής ποιότητας νερού, ενώ η περαιτέρω υδρομάστευση πηγών στο Πήλιο θα μπορούσε να αυξήσει άμεσα την παροχή νερού σε ποσοστό έως 50%.
Ο ίδιος εμφανίστηκε θετικός με το έργο διάνοιξης 33 γεωτρήσεων στην περιοχή της Κάρλας για την υδροδότηση του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου, ωστόσο σημείωσε ότι το έργο θα πρέπει να παρακολουθείται βήμα-βήμα, αφού έχει παρέλθει ήδη μια δεκαετία από την εκπόνηση της σχετικής μελέτης και τα δεδομένα του υδροφόρου ορίζοντα έχουν αλλάξει. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι σύμφωνα με τη μελέτη εκείνη, οι γεωτρήσεις αυτές θα μπορούσαν να αποδώσουν έως και 120 κυβικά νερού την ώρα, αλλά πλέον αυτό δεν είναι βέβαιο καθώς τα αποθέματα του υδροφόρου ορίζοντα μειώνονται συνεχώς.
Ο κ. Βαϊναλής εκτίμησε ότι η επάρκεια υδάτινου δυναμικού στο Δήμο Βόλου βρίσκεται σε οριακό σημείο και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα σε μια άνυδρη χρονιά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το