Παραπολιτικά

Οργάνωση και σχέδιο για φωτιές

Οι μεγάλες φωτιές που εκδηλώθηκαν στις αρχές της εβδομάδας, φανέρωσαν πως όποια και αν είναι η οργάνωση του κρατικού μηχανισμού, το φυσικό φαινόμενο δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί. Όλες οι αρμόδιες αρχές ήταν προετοιμασμένες για την εκδήλωσης πυρκαγιάς, καθώς οι μετεωρολόγοι μιλούσαν για ισχυρούς ανέμους που θα έπνεαν για τρεις μέρες. Και τελικά η φωτιά επεκτάθηκε μέσα σε δύο ώρες σε ένα μήκος έκτασης δώδεκα χιλιομέτρων, κατακαίοντας δασικές εκτάσεις, σπίτια, υποδομές και εργασιακούς χώρους.
Η υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους, προκαλούν μια δύσκολη φυσική κατάσταση. Ο κρατικός μηχανισμός πρόληψης και πυρόσβεσης θα πρέπει να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματικός, αλλά και να οργανωθούν καλύτερα και οι τοπικές κοινωνίες, να ενισχυθεί η τοπική αυτοδιοίκηση και να μην ακούμε μόνο τους δημάρχους να λένε ότι «μείναμε αβοήθητοι και περιμένουμε πυροσβεστικά και αεροπλάνα για να ρίξουν νερό».
Μπροστά στον πύρινο εφιάλτη ασφαλώς προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ένα αίτημα που έχει γίνει ακόμη πιο καθολικό μετά τις καταστροφικές φωτιές στο Μάτι με τον φρικτό θάνατο 100 και πλέον ανθρώπων.
Παράλληλα, όμως, πολύ σημαντική είναι και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η αναζωογόνηση των δασών, η διαφύλαξη του οικοσυστήματος.
Επίσης, είναι κρίσιμο να σώζονται τα σπίτια και να μη γίνονται στάχτη οι κόποι και οι θυσίες συνανθρώπων που έχυσαν ιδρώτα για να φτιάξουν το σπίτι τους ή το εξοχικό τους.
Για όλα αυτά, λοιπόν, πολύ κομβικό δεν είναι μόνο τι κάνει η πολιτεία και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες της, αλλά και πώς παράγουν έργο και οι άλλοι κρίκοι της αλυσίδας, όπως είναι η τοπική αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες. Είναι σπουδαίος ο εθελοντισμός και η αυταπάρνηση την κρίσιμη ώρα, αρκεί, όμως, να υπάρχει και μελετημένο σχέδιο για την αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου.

Φ.Σ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το