Θ Plus

Ορατή η βροχή διαττόντων Ήτα Υδροχοΐδες αύριο και στον ουρανό του Βόλου

Η βροχή διαττόντων Ήτα Υδροχοΐδες φτάνει τα ξημερώματα αύριο Σάββατο στο αποκορύφωμά της πριν από την αυγή. Τα μικροσκοπικά κομμάτια ύλης που παράγουν τους διάττοντες, προέκυψαν κατά τη διάρκεια μιας από τις επισκέψεις του κομήτη του Halley κοντά στον Ήλιο. Κάποιες φορές, η βροχή θεωρείται παρόμοια με τη διάσημη βροχή των Περσείδων, αλλά για τους παρατηρητές του βορείου ημισφαιρίου, το ακτινοβόλο σημείο, κοντά στον αμφορέα του Υδροχόου, δεν αναρριχιέται ποτέ σε αρκετά υψηλό σημείο, έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα αξιοσημείωτο γεγονός.

Το φαινόμενο κορυφώνεται αύριο 6 Μαΐου, είναι όμως ορατό με μικρότερη ένταση τρεις με τέσσερις ημέρες πριν και μετά αυτή την ημερομηνία.
Ορατά θα είναι τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες αύριο, εφόσον φυσικά ο καιρός το επιτρέψει και από τον Βόλο τα πεφταστέρια του Μαΐου, επιστημονικά γνωστά ως μετέωρα του κομήτη του Χάλεϊ.
Ο παγωμένος πλανήτης άφησε πίσω του μια κληρονομιά: Σωματίδια από την κόμη του, που εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα αυτές τις ημέρες και γίνονται ορατά ως διάττοντες αστέρες – η λεγόμενη βροχή των Ήτα Υδροχοϊδών.
Το φαινόμενο ονομάστηκε έτσι, επειδή τα εισερχόμενα σωματίδια φαίνονται να πηγάζουν από το αστέρι Ήτα του αστερισμού του Υδροχόου.
Στο γεωγραφικό πλάτος της Ελλάδας (31 μοίρες βόρεια), ο αστερισμός του Υδροχόου ανατέλλει γύρω στις 3 τα ξημερώματα, δεν φτάνει όμως ποτέ ψηλά στον ουρανό.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι θέλουν να θαυμάσουν τη «βροχή», πρέπει να κοιτάξουν λίγο πάνω από τον ορίζοντα στο νοτιοανατολικό ουρανό, εκεί που βρίσκεται ο αμφορέας του Υδροχόου.
Στην κορύφωση του φαινομένου οι παρατηρητές στην Ελλάδα μπορούν να περιμένουν λιγότερα από δέκα πεφταστέρια ανά ώρα. Περισσότερο εντυπωσιακοί είναι συνήθως οι διάττοντες που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα υπό μικρή γωνία και φαίνονται να κινούνται σχεδόν παράλληλα με τον ορίζοντα, αφήνοντας διάπυρες, πολύχρωμες γραμμές.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το