Ελλάδα

Ωρα να αρχίσουν παρεμβάσεις για μείωση στο χρέος

Kωδικό όνομα «χρέος». Την αποστολή αυτή θέλει να φέρει εις πέρας η ελληνική πλευρά, με τις συζητήσεις να ξεκινούν από το Λουξεμβούργο, να συνεχίζονται στη Νέα Υόρκη, αλλά να «κολλάνε» σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως το Βερολίνο.

Για την κυβέρνηση η απομείωση του χρέους αποτελεί μονόδρομο για να αλλάξει σελίδα η οικονομία, να υπάρξουν επενδύσεις και να μπορέσει η χώρα να επιστρέψει στις αγορές. Η θέση του Μεγάρου Μαξίμου είναι πως… η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα, καθώς η ρύθμιση του θέματος θα στείλει ένα σαφές μήνυμα εκτός συνόρων ότι «η Ελλάδα επιστρέφει και τα χρόνια της κρίσης τελείωσαν».

 
Το θέμα κυριάρχησε στο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και είναι χαρακτηριστικό πως συζητήθηκε στο ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο έχουν γίνει στο Μεγάλο Δουκάτο που είναι η έδρα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ενώ ξεκάθαρη θέση έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που ετοιμάζει την έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

 
Μετεκλογικά
Ωστόσο στη Γηραιά Ηπειρο ισχυροί «παίκτες» επιχειρούν να μεταθέσουν τη συζήτηση για το 2017 και αφού ολοκληρωθούν οι εκλογές σε κράτη-μέλη της ΕΕ (π.χ. στη Γερμανία και τη Γαλλία). Ενα τέτοιο ενδεχόμενο σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιεί την ελληνική πλευρά και είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα πως «μια λύση είναι καλή όχι μόνο ως προς τα ποσοτικά της αλλά και στην ώρα της».
Στη «μάχη» για το χρέος το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει πως έχουν τηρηθεί όλες οι δεσμεύσεις. Αυτήν την εβδομάδα ψηφίζονται τα τελευταία προαπαιτούμενα από την πρώτη αξιολόγηση, ενώ στόχος είναι να κλείσει γρήγορα και η δεύτερη αξιολόγηση.

 
Επομένως ?σύμφωνα με την ελληνική πλευρά? είναι η σειρά των δανειστών να τηρήσουν όσα είχαν συμφωνηθεί την άνοιξη στο Eurogroup και να δώσουν λύση. Μια τέτοια κίνηση θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να συμμετάσχει στην ποσοτική χαλάρωση και θα ανοίξει ο δρόμος για μια επιτυχή πρόσβαση στις αγορές. Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και σε παρεμβάσεις του σε διεθνή μέσα ενημέρωσης (Reuters, Wall Street Journal), ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη να προχωρήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι η ικανότητα της Ελλάδας να εκδώσει μερικά ομόλογα του χρόνου και να επιστρέψει πλήρως στις αγορές ομολόγων το 2018 εξαρτάται από το εάν θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, εάν βελτιωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης και εάν λάβει μια ανάλυση από την ΕΚΤ, η οποία να δείχνει ότι το χρέος είναι βιώσιμο και πώς μπορεί η χώρα να επιβιώσει εντός των δυνατοτήτων της.

 
Στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν ο Ελληνας πρωθυπουργός ζήτησε την υποστήριξη της αμερικανικής πλευράς για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ έθεσε και το θέμα της παρουσίας του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Πηγές σημείωναν πως οι ΗΠΑ συνδέουν το θέμα του χρέους με τη σταθερότητα στην Ευρώπη, την οποία σταθερότητα συνδέουν με τη δυνατότητα για μεγαλύτερες επενδύσεις και για σταθερότερο οικονομικό κλίμα.
Σε αυτή τη χρονική συγκυρία οι «προβολείς» είναι στραμμένοι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς θα πρέπει να συνταχθεί έκθεση του άρθρου 4, με βάση την οποία θα γίνει ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Στις αρχές Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ όταν η έκθεση του Ταμείου είναι έτοιμη θα συζητηθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο και μετά θα δημοσιοποιηθεί.

 
Υπέρ της λύσης
Και μπορεί σε μια σειρά καυτών θεμάτων ?από τα εργασιακά μέχρι το Ασφαλιστικό? το Ταμείο να έχει σκληρές θέσεις και να υπάρχει «σύγκρουση» με την ελληνική πλευρά, ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει στο θέμα του χρέους. Το ΔΝΤ έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ της εξεύρεσης λύσης για να παραμείνει στο πρόγραμμα.
Από την ελληνική πλευρά επισημαίνεται πως είναι πλέον ώρα να εφαρμοστεί η συμφωνία του Eurogroup και να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις για την απομείωση του χρέους. Το πρώτο βήμα θα πρέπει να γίνει με την εφαρμογή ενός βραχυπρόθεσμου πακέτου, που θα περιλαμβάνει εξομάλυνση του κόστους εξυπηρέτησης και «συγκράτηση» του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων.
Ωστόσο η κυβέρνηση θέλει να συζητηθεί μέχρι το τέλος του έτους και το μεσοπρόθεσμο πακέτο, που μπορεί να περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων όπως εξαγορά χρέους που έχει το ΔΝΤ από τον ESM, αναδιάρθρωση χρέους του EFSF, μεγαλύτερη περίοδος χάριτος για τις αποπληρωμές τόκων, εξεύρεση «φόρμουλας» για τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών.
Πάντως η συζήτηση δεν θα κλείσει εδώ, καθώς ανάλογα με την απόδοση των μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων θα κριθεί σε επόμενη φάση το μακροπρόθεσμο πακέτο.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το