Ελλάδα

«Ομπρέλα» για 20.000 πρόσφυγες και αγώνας δρόμου για τα hotspots

assets_LARGE_t_420_54607504

Η ολοκλήρωση των hotspots και η επίλυση της εκρηκτικής κατάστασης στην Ειδομένη αποτελούν τις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία 20.000 θέσεων φιλοξενίας για τους πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα, μπήκε τέλος στο «θρίλερ» που προηγήθηκε όταν χώρες, όπως η Ουγγαρία, δημιούργησαν αρνητικό κλίμα εις βάρος της χώρας μας και ζήτησαν μέχρι και διετή αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν για την Ελλάδα.

«Το Συμβούλιο έβαλε τέλος στις φήμες περί εξόδου από τη Σένγκεν, που συστηματικά χτιζόντουσαν την τελευταία εβδομάδα από κάποιους στο εξωτερικό και αξιοποιήθηκαν με κακό τρόπο στην Ελλάδα», δήλωσε την Παρασκευή, μετά το τέλος του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ο Γιάννης Μουζάλας, προσθέτοντας ότι «η συρρίκνωση της ζώνης Σένγκεν ισοδυναμεί με κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ολέθριο για την Ευρώπη».Βασική εκκρεμότητα παραμένει η κατασκευή των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής μεταναστών και προσφύγων (hotspots), ένα ζήτημα για το οποίο ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε καθυστερήσεις. Τις επόμενες ημέρες θα λειτουργεί το hotspot στη Λέσβο, που παραμένει η μεγαλύτερη πύλη εισόδου προσφύγων. Στη Χίο, το προσωρινό κέντρο είναι έτοιμο, ενώ υπάρχει σχέδιο για τον χώρο όπου θα δημιουργηθεί η μόνιμη εγκατάσταση. Πρόβλημα υπάρχει στη Σάμο, όπου ακόμη δεν έχει βρεθεί ο χώρος που θα δημιουργηθεί το κέντρο. Αντιθέτως, στη Λέρο και στην Κω, για την επιτάχυνση των διαδικασιών, την κατασκευή των hotspots θα αναλάβει ο στρατός.

Στα σύνορα
Η δεύτερη προτεραιότητα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αφορά στην επίλυση του ζητήματος που έχει δημιουργηθεί στην Ειδομένη, όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ να επιτρέψει τη διέλευση από τα σύνορα μόνο για όσους προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η ήδη τεταμένη κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τον θάνατο 22χρονου Μαροκινού την Πέμπτη από ηλεκτροπληξία στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

assets_LARGE_t_420_54607505

«ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΗ ΒΙΑ»

Το γεγονός προκάλεσε συμπλοκές και μικροεπεισόδια την Παρασκευή το πρωί, όταν μετανάστες προσπάθησαν να διέλθουν στα σύνορα της ΠΓΔΜ μαζί με πρόσφυγες, μια κίνηση που πυροδότησε την παρέμβαση των δυνάμεων των Σκοπίων. Τις ώρες που ακολούθησαν, η κυβέρνηση αποφάσισε τη μεταφορά μεταναστών στην Αθήνα, προκειμένου να εγκατασταθούν στο κλειστό γήπεδο Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο. Ηδη, το βράδυ της Παρασκευής μεταφέρθηκαν δεκάδες μετανάστες, ενώ η επιχείρηση αναμένεται να συνεχιστεί. Την ίδια ώρα, επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία 20.000 θέσεων προσωρινής φιλοξενίας για τους αιτούντες άσυλο που θα δημιουργηθούν στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχει ήδη απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε ΜΚΟ, προκειμένου να προτείνουν συγκεκριμένο σχέδιο, με τη σχετική προθεσμία να λήγει στις 11 Δεκεμβρίου.

Το πρόγραμμα αφορά στη δημιουργία θέσεων φιλοξενίας σε ξενοδοχεία, δωμάτια ξενοδοχείων, σπίτια και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, μόλις 100 άτομα, περίπου, καθημερινά φιλοξενούνται σε δωμάτια ξενοδοχείων, με το κόστος φιλοξενίας να καλύπτεται μέσω vouchers.

Είχε προηγηθεί μία εβδομάδα «θρίλερ», καθώς το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε εις βάρος της χώρας μας οδήγησε πολλούς να μιλούν ακόμη και για έξοδό της από τη Συνθήκη Σένγκεν. Το κλίμα αυτό υποχώρησε όταν η ελληνική πλευρά ανέλαβε άμεσες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Συγκεκριμένα, ο κ. Μουζάλας υπέβαλε αίτημα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας, για την παροχή υλικής βοήθειας.

Επιπλέον, υπήρξε συμφωνία με τον Frontex για ενίσχυση των δυνάμεών του στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, όπου θα βοηθά στην καταγραφή των μεταναστών. Τρίτον, η χώρα μας υπέβαλε εκ νέου αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας Αμεσης Επέμβασης του Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Οι κανόνες
Η Συνθήκη Σένγκεν καταργεί τα εσωτερικά σύνορα των χωρών που μετέχουν σ’ αυτήν, καθώς επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση προσώπων και αγαθών. Πήρε το όνομά της από την ομώνυμη κωμόπολη του Λουξεμβούργου, όπου το 1985 εκπρόσωποι πέντε χωρών υπέγραψαν τη συνθήκη. Το 1990 ελήφθησαν μέτρα για την ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα. Η Ελλάδα υπέγραψε τη Συνθήκη το 1992, την κύρωσε το 1997 και άρχισε να την εφαρμόζει από το 2000 και μετά.

Οι βασικότεροι κανόνες που καθιέρωσε το πλαίσιο Σένγκεν περιλαμβάνουν την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, την κοινή σειρά κανόνων για τα άτομα που διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της ΕΕ, την εναρμόνιση των κανόνων αναφορικά με τους όρους εισόδου και θεώρησης διαβατηρίου για σύντομες διαμονές, την ενισχυμένη αστυνομική συνεργασία, αλλά και θέσπιση και ανάπτυξη του συστήματος πληροφόρησης Σένγκεν.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το