Ελλάδα

Οι απειλές για μαύρο Δεκέμβρη προσβάλλουν τη μνήμη του Αλέξη

mana grigoropoulos

Αντίθετη στη βία αλλά και στις πρόσφατες διακηρύξεις τόσο του Νίκου Ρωμανού και του Παναγιώτη Αργυρού όσο και άλλων ομάδων και ατόμων του αναρχικού χώρου, που προαναγγέλλουν δράσεις βίας μέσα στον Δεκέμβρη, με αφορμή και τη συμπλήρωση εφτά χρόνων από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, είναι η μητέρα του, Τζίνα Τσαλικιάν.

«Δεν μας αφορούν τα όσα λένε περί ”μαύρου Δεκέμβρη” κ.λπ. ούτε οι απειλές βίας, απ΄ όπου και αν προέρχονται, θεωρούμε μάλιστα ότι προσβάλλουν τη μνήμη του παιδιού», λέει στο περιβάλλον της. «Δεν έχουμε καμιά διάθεση, ούτε θέλουμε ν΄ανοίξουμε διάλογο με τον Ρωμανό ή με τρομοκρατικές οργανώσεις, γι’ αυτό το θέμα» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο σύντροφος της μητέρας του Γρηγορόπουλου και δικηγόρος της οικογένειας, Ανδρέας Κωνσταντίνου, και προσθέτει:

«Η μητέρα του Αλέξη όχι μόνο είναι αντίθετη τόσο με την αστυνομική βία όπως και μ΄αυτές τις διακηρύξεις, αλλά έχει προτείνει και επαναφέρει την πρότασή της η 6η Δεκέμβρη να καθιερωθεί ως ”Ημέρα κατά της βίας με θύματα νέους ανθρώπους”, πρόταση στην οποία η τότε κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε. Η ίδια δεν ανησυχεί για τη δική της ασφάλεια, ανησυχεί όμως για την ευκολία με την οποία εκδηλώθηκε ως τώρα η αστυνομική βία, όπως και με τις απειλές για βία από αναρχικές ομάδες, στο όνομα μάλιστα του δολοφονημένου γιου της Αλέξανδρου. Αυτό πρέπει να σταματήσει». Η κ. Τσαλικιάν, δικηγόρος και επιχειρηματίας, που έχει άλλα δύο παιδιά (μια κόρη και ένα αγοράκι που απέκτησε πρόσφατα με τον σύντροφό της Ανδρέα Κωνσταντίνου), είναι ενοχλημένη με την προσπάθεια εκμετάλλευσης της δολοφονίας του παιδιού της, και την απόπειρα να γίνει το όνομά του «σημαία» σε δράσεις βίας.

Ενοχλημένη όμως είναι και από την προσπάθεια ανώτερων αστυνομικών, πριν και μετά τη δίκη, να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα, παρουσιάζοντας την εν ψυχρώ δολοφονία ως ατύχημα και να συγκαλύψουν κρίσιμα στοιχεία, με στόχο να δικαιολογήσουν τους ειδικούς φρουρούς Κορκονέα και Σαραλιώτη. Την τακτική αυτή των ανώτερων αστυνομικών επιβεβαιώνει και η παραπομπή τους από το δικαστήριο, με την κατηγορία ότι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Οπως μας πληροφορεί ο κ. Κωνσταντίνου, τον Μάρτιο θα γίνει, έπειτα από δύο αναβολές η δίκη στο Εφετείο Λαμίας.

assets_LARGE_t_420_54607511

Εκεί θα καθίσουν και πάλι στο εδώλιο οι δύο ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης. Οι δύο τους έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αμφισσας (σε ισόβια, για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό ο Κορκονέας και σε 10ετή κάθειρξη ο Σαραλιώτης, που όμως αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους το 2012).

Το μοιραίο βράδυ
Ο Αλέξης Γρηγορόπουλος βγήκε με τους φίλους του στα Εξάρχεια, στις 6 Δεκέμβρη 2008, ημέρα του Αγίου Νικολάου, και πριν πάνε να γιορτάσουν τη γιορτή του φίλου τους Νίκου, κάθισαν για λίγο στον πεζόδρομο, στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα.

Εκείνη την ώρα, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας και ο Βασίλης Σαραλιώτης βρίσκονταν σε ένα περιπολικό που πήρε εντολή να πάει στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας για μια τροχαία παράβαση. Περνώντας από το σημείο που κάθονταν οι νεαροί, διαπληκτίστηκαν μαζί τους.

Το περιπολικό στη συνέχεια απομακρύνθηκε και σε λίγο επέστρεψε ο Κορκονέας, που δεν δίστασε να πυροβολήσει εν ψυχρώ τον 15χρονο Αλέξη Γρηγορόπουλο, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στα χέρια του φίλου του Νίκου Ρωμανού.

Η είδηση της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με διαμαρτυρίες σ΄ όλη τη χώρα, ενώ ακολούθησαν σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

«Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον μπάτσο Επαμεινώνδα Κορκονέα και οι μεγάλες ταραχές που ακολούθησαν, προκάλεσαν ένα ισχυρό κοινωνικό ηλεκτροσόκ πολλών βαθμών, καθώς θρυμματίστηκε η εικόνα της ”κοινωνικής ειρήνης” και έγινε ορατή η ύπαρξη αυτών των δύο αλληλοσυγκρουόμενων κόσμων», αναφέρουν σε 7σέλιδο κείμενο, που ανάρτησαν στο Διαδίκτυο, ο Νίκος Ρωμανός, αδελφικός φίλος του Αλέξη και ο Παναγιώτης Αργυρού των «Πυρήνων της φωτιάς» και συνεχίζουν:

«Η πρότασή μας να θέσουμε σε ισχύ το στοίχημα της συγκρότησης ενός πολύμορφου εξεγερτικού αναρχικού μετώπου είναι απλή· μια εκστρατεία δράσης με το όνομα “Μαύρος Δεκέμβρης”, η οποία θα αποτελέσει τον πυροκροτητή για την επανεκκίνηση της αναρχικής εξέγερσης, μέσα και έξω από τις φυλακές. Ενας μήνας συντονισμένων δράσεων, με σκοπό να γνωριστούμε μεταξύ μας, να κατέβουμε στο δρόμο για να σπάσουμε τις βιτρίνες των πολυκαταστημάτων, να καταλάβουμε σχολεία, πανεπιστήμια και δημαρχεία, να μοιράσουμε κείμενα που θα διαδίδουν το μήνυμα της ανταρσίας, να βάλουμε εμπρηστικούς μηχανισμούς…(…) Ο Μαύρος Δεκέμβρης δεν επιδιώκει να γίνει απλά και μόνο μια ημερομηνία ταραχών· αντίθετα, αυτό που θέλουμε είναι να δημιουργηθεί, μέσω της πολύμορφης και πολυεπίπεδης αναρχικής δράσης, μια άτυπη πλατφόρμα συντονισμού, στη βάση της οποίας θα συσπειρωθεί η ανατρεπτική ώθηση».

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το