Τοπικά

Ομιλία του καθηγητή Χειρουργικής Γ. Παπαγεωργίου για το πρωτοποριακό ιατρικό έργο του Αγίου Λουκά

Πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του καθηγητή της Χειρουργικής κ. Γεωργίου Παπαγεωργίου πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του Νοσοκομείου Βόλου «Δημήτριος Γκόλιας», στο πλαίσιο της έκθεσης που παρουσιάζεται στην αίθουσα υποδοχής του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου «Αχιλλοπούλειο» με έργα ζωγραφικής του Ευθύμιου Βαρλάμη και τίτλο «Ο Άγιος Λουκάς το μυστήριο φως της θαυματουργίας.

Χθες πραγματοποιήθηκε η καταληκτική παράλληλη εκδήλωση της έκθεσης, η οποία ολοκληρώνεται την Κυριακή 18 Νοεμβρίου, με την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του διδάκτορος του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητή της Χειρουργικής κ. Γεωργίου Παπαγεωργίου, με θέμα «Το ιατρικό έργο του Αγίου Λουκά της Κριμαίας», με ανάλογη προβολή εικόνων.
Ο κ. Γιώργος Παπαγεωργίου σημείωσε ότι «το έργο του Αγίου Λουκά ήταν πολύ σημαντικό και ο οποίος ήταν μετά από την εποχή του. Ήταν μία μεγάλη προσωπικότητα που είχε συλλάβει ορισμένα πράγματα πολύ νωρίτερα από ό,τι έγιναν γνωστά αργότερα».

Ο ίδιος ανέφερε πως το έργο του Αγίου Λουκά ήταν πρωτοποριακό και παρά τις μεγάλες αντιξοότητες που είχε να αντιμετωπίσει, λόγω της αντίθεσης με το ρωσικό καθεστώς, κατάφερε και έκανε πολύ σημαντική δουλειά, την οποία κατέγραψε σε ένα βιβλίο του και που ανακαλύφθηκε πολύ αργότερα μετά την πτώση του καθεστώτος.
«Ήταν ένας χειρουργός πρωτοποριακός, ο οποίος όχι μόνο χειρουργούσε και έκανε εγχειρήσεις τις πιο δύσκολες της εποχής του, αλλά επινόησε διάφορες εγχειρητικές μεθόδους. Όπως για παράδειγμα να αποφεύγει τον ακρωτηριασμό σε περιοχές που τότε έκαναν ακρωτηριασμούς, να μπορεί να χειρουργεί περιτονίτιδες που άλλοι τις άφηναν και πέθαιναν οι ασθενείς» πρόσθεσε ο κ. Γ. Παπαγεωργίου.

Ο Άγιος Λουκάς επέφερε μεγάλη πρόοδο στην Ιατρική παρόλο που τα μέσα τα οποία είχε ήταν ελάχιστα. «Δεν υπήρχαν αντιβιοτικά και εργαλεία τότε. Είχε επινοήσει μερικά εργαλεία, καινούργιες εγχειρητικές μεθόδους και μερικές μεθόδους τοπικής αναισθησίας» κατέληξε ο καθηγητής της Χειρουργικής.
Στην ομιλία του ο κ. Γ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στη ζωή και τις εμπειρίες του Αγίου Λουκά, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις γεωγραφικές, εθνολογικές και πολιτιστικές πολυμορφίες, μέσα στις οποίες κλήθηκε να φέρει σε πέρας την ιατρική και θρησκευτική του αποστολή.
Να σημειωθεί πως η έκθεση παρουσιάζεται μέχρι την Κυριακή 18 Νοεμβρίου και αποτελείται από 14 μεγάλων διαστάσεων έργα ζωγραφικής, σε έναν χώρο που διαρρυθμίστηκε ειδικά για την έκθεση.

Συνδιοργανωτές της έκθεσης, εκτός της «Μαγνήτων Κιβωτού» και του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου «Αχιλλοπούλειο», είναι επίσης ο Ιατρικός Σύλλογος Βόλου και οι «Ιατροί της Αγάπης», ενώ την επιμέλεια έχει το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας και το Μουσείο Τέχνης Βάλντφιρτελ (Kunstmuseum Waldviertel) Schrems Αυστρίας, ενώ καθοριστική ήταν η οικονομική στήριξη του ΕΒΟΛ, διά του προέδρου του Δ.Σ. Νικήτα Πρίντζου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το