Τοπικά

Ολοκληρώνεται μετά 10 χρόνια η μελέτη για το αλιευτικό καταφύγιο του Πλατανιά

Αντιδράσεις εκφράζει μερίδα μόνιμων κατοίκων για τη δημιουργία του αλιευτικού καταφυγίου στον Πλατανιά υπό τον φόβο, μεταξύ άλλων, καταστροφής του όμορφου όρμου στον Δήμο Νοτίου Πηλίου. Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή επισημαίνει ότι όλα λήφθηκαν υπόψη στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ρωτά πού ήταν όλοι αυτοί, οι οποίοι σήμερα αντιδρούν σε μια μελέτη, που ξεκίνησε πριν περίπου 10 χρόνια. Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κάνει λόγο για μια μελέτη που ολοκληρώνεται σε έναν περίπου μήνα και αν δεν υπάρχουν τα τεύχη δημοπράτησης δεν μπορεί να γίνει διαβούλευση.

Ο κ. Νικ. Φορτούνας, δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, τόνισε ότι η μελέτη τελειώνει και είναι απορίας άξιο γιατί θυμήθηκαν κάποιοι τώρα να εναντιωθούν στο αλιευτικό καταφύγιο του Πλατανιά. Όπως ο ίδιος επισήμανε, όλα λήφθηκαν υπόψη στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία αντιμετωπίζει όλα τα εις βάρος του οικισμού που ισχυρίζεται μια μερίδα κατοίκων, ενώ διερωτήθηκε πού βρίσκονταν όλοι αυτοί τόσο καιρό, αφού η μελέτη έχει αρχίσει πριν περίπου 10 χρόνια.
Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου ανέφερε ότι η μελέτη γίνεται σχεδόν 10 χρόνια και ολοκληρώνεται σύντομα, ενώ έχουν παρθεί αποφάσεις για το αλιευτικό καταφύγιο του Πλατανιά από την πρώην Νομαρχία, αλλά από τον τέως Δήμο Σηπιάδος.
Ο κ. Νικ. Φορτούνας τόνισε ότι έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι παράμετροι, ενώ σημείωσε ότι με το έργο θα μπορέσει να υπάρξει σύνδεση με τα νησιά των Β. Σποράδων και τη Βόρεια Ελλάδα.

Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο αλιευτικό καταφύγιο, το οποίο θα φέρει ανάπτυξη στην περιοχή.
Από την πλευρά της η κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Β. Σποράδων, ανέφερε για το θέμα ότι σε έναν μήνα περίπου θα είναι έτοιμη η μελέτη, η οποία είναι ολοκληρωμένη κατά 99,9%, και μέχρι να γίνει αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί διαβούλευση για το αλιευτικό καταφύγιο Πλατανιά, κάτι που ζητούν οι κάτοικοι του οικισμού.
Η ίδια σημείωσε ότι το αρμόδιο υπουργείο άνοιξε προσκλήσεις για αλιευτικά καταφύγια 35 εκ. ευρώ σε όλη τη χώρα, ενώ τόνισε ότι η μελέτη για το αλιευτικό καταφύγιο Πλατανιά έχει αρχίσει σχεδόν πριν οκτώ χρόνια.
Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας επισήμανε ότι άνοιξε ένα θέμα, όταν στην ουσία δεν υπάρχει, αφού αν δεν έχουμε στα χέρια μας τα τεύχη δημοπράτησης, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε διαβούλευση.

Πάντως υπάρχει μια μερίδα κατοίκων, μόνιμων, αλλά και ανθρώπων που έχουν εξοχικά, που αντιτίθεται στην κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου Πλατανιά, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει φόβος καταστροφής ενός όμορφου όρμου, ενώ ζητούν να ενημερωθούν και να εκφράσουν τις απορίες τους στους αρμόδιους.
Ο κ. Γιάννης Μακρής, πρώην κοινοτάρχης Προμυρίου, εξήγησε ότι η μελέτη προβλέπει επιμήκυνση κατά 30 μέτρα στον υπάρχοντα λιμενοβραχίονα και σε ορθή γωνία τη δημιουργία ενός ακόμα 170 μέτρων και ένας ακόμη μόλος 130 μέτρων που θα αρχίζει δίπλα από τον χείμαρρο Χαλόρεμα, στο τέλος του οποίου θα βρίσκεται η είσοδος του λιμανιού, εξηγώντας ότι με αυτόν τον τρόπο η θάλασσα μέσα στο αλιευτικό καταφύγιο θα είναι μολυσμένη, αφού δεν θα υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης του νερού.
Όπως ο ίδιος τόνισε, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ήταν αρνητική σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου σε καφετέρια του Πλατανιά, ενώ ζητείται να επισκεφτούν την περιοχή οι αρμόδιοι μαζί με τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου για έγκυρη ενημέρωση και να απαντηθούν ερωτήματα.
Ο κ. Γ. Μακρής εξήγησε ότι στη μελέτη προβλέπεται η δημιουργία δύο εργοταξίων, το ένα 2 στρεμμάτων με μπάζωμα της θάλασσας και ενός ακόμα στο τέλος του οικισμού, που θα δημιουργήσει πρόβλημα στα μαγαζιά και τις κατοικίες.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, η δημιουργία ενός κλειστού λιμανιού, σε έναν οικισμό που αναπτύσσεται οικονομικά επενδύοντας σε τουριστικά καταλύματα, θα έχει ως αποτέλεσμα την αλλοίωση του περιβάλλοντος και τη ρύπανση του θαλάσσιου οικοσυστήματος κατά τη λειτουργία του λιμανιού.
Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν υπήρξε μέχρι σήμερα καμία συμμετοχή των κατοίκων του οικισμού στη διαδικασία έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως ορίζεται στις παραγράφους 2, 3 του άρθρου 3 του Νόμου 3010/2002.

Λοΐζος Ασβεστάς

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το