Πολιτισμός

Ολοκληρώνεται σήμερα στο Αρχοντικό Ζαφειρίου το τριήμερο ταξίδι στην ελληνική λογοτεχνία

Άρχισε προχθές Δευτέρα και ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη στο Αρχοντικό Ζαφειρίου, στον Άγιο Ονούφριο, το τριήμερο ταξίδι στην ελληνική λογοτεχνία, μία διοργάνωση του Κέντρου Πολιτισμού «Ιωλκός» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Β. Σποράδων, το Κέντρο Μαγνησιωτών Συγγραφέων και το «Αριστοτέλειο» Κέντρο Εκπαίδευσης και Πολιτισμού.
Η λογοτεχνία αποτελεί σημαντικό τομέα της πνευματικής παράδοσης και του πολιτισμού γενικότερα, καθώς κωδικοποιεί και αποτυπώνει με τον δικό της τρόπο τα ιστορικά, κοινωνικά, ιδεολογικά και πνευματικά γεγονότα. Μεταφέρεται έτσι στο αναγνωστικό κοινό και όχι μόνο, η ιδιαίτερη ταυτότητα της γλωσσικής και πολιτισμικής παραγωγής της κάθε εποχής, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε όλες τις ανθρώπινες κοινωνίες. Συνεπώς, ένα ιδιαίτερο επίπεδο συζήτησης μπορεί να αποτελέσει η μελέτη και η ερμηνευτική προσέγγιση της λογοτεχνικής παραγωγής, μέσα από το πρίσμα της διαχρονικής αξίας του λογοτεχνικού έργου, η σύνδεση ουσιαστικά του χθες και του σήμερα.

Ο κ. Νίκος Θρασυβούλου, δημοσιογράφος, διευθυντής της αλυσίδας πολιτισμού Ιανός στην Αθήνα, τόνισε ότι «η ελληνική λογοτεχνία είναι ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει για τον Έλληνα αναγνώστη. Επειδή στα 14 χρόνια που κάνω ραδιόφωνο, προβάλλω έντονα την ελληνική λογοτεχνία, έχω έναν παραπάνω λόγο να είμαι ευαίσθητος στο κομμάτι αυτό. Η ελληνική λογοτεχνία έχει να δείξει, ειδικά τα τελευταία χρόνια, εξαιρετικούς συγγραφείς».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το τριήμερο ταξίδι στην ελληνική λογοτεχνία που πραγματοποιείται στον Βόλο, ήταν μία ιδέα της Ντίας Μουτσινά μαζί με τον Κώστα Ακρίβο. Βρεθήκαμε στον Ιανό ένα μεσημέρι και συμφωνήσαμε τι θα παρουσιάσουμε».

Από αριστερά: Θανάσης Τριαρίδης, Δημήτρης Τάρλοου, Νίκος Θρασυβούλου, Μαρίνα Καραγάτση, Δημήτρης Δημηρούλης

Τη Δευτέρα η μέρα ήταν αφιερωμένη στον Παπαδιαμάντη, ενώ χθες σειρά είχε το έργο του Καραγάτση. Συγκεκριμένα μίλησαν ο κ. Δημήτρης Δημηρούλης, καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας, Τμήμα Επικοινωνιών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα «1940-2000. Η λογοτεχνία στη μέγγενη της ιστορίας», ο κ. Θανάσης Τριαρίδης, συγγραφέας, με θέμα «Αναζητώντας τον Καραγάτση των «μελλουσών γενεών», ο οποίος έχει γράψει ένα καταπληκτικό κείμενο για τον Καραγάτση, ο κ. Δημήτρης Τάρλοου, ηθοποιός, σκηνοθέτης, εγγονός του Καραγάστη, με θέμα «Η αποξένωση του Καραγάτση από τον ίδιο του τον εαυτό και τη σχέση της αποξένωσης στην υποκριτική τέχνη», και η κόρη του Καραγάτση, Μαρίνα Καραγάτση, συγγραφέας.
Ο κ. Θρασυβούλου επισήμανε ότι το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει μία στρογγυλή τράπεζα, «ένας συντονισμός ανάμεσα σε τέσσερις σπουδαίους συγγραφείς, κατά τη γνώμη μου θα βρίσκεται ο σπουδαιότερος Έλληνας λογοτέχνης αυτή τη στιγμή από τη νέα γενιά ο Ισίδωρος Ζουργός, ο Γιάννης Καλπούζος, η Λένα Διβάνη και ο Κώστας Ακρίβος, που είναι τέσσερις σημαντικοί πυλώνες της νεοελληνικής λογοτεχνίας».

«Θα γίνει μία συζήτηση για τη σύγχρονη νεοελληνική λογοτεχνία, τα καλά της, τα προβλήματά της, με τι ασχολείται, με τι καταπιάνεται, ποιο είναι το άγχος των συγγραφέων όταν γράφουν, όταν δεν γράφουν, μία συζήτηση η οποία θα έχει πολλές ενδιαφέρουσες παραμέτρους, αν κρίνουμε από τα ενδιαφέροντα πρόσωπα από τα οποία απαρτίζεται» κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το