Τοπικά

Ολοκληρώνεται σήμερα σε Παγασητικό και Κεντρικό Αιγαίο η άσκηση «Μ. Αλέξανδρος»

Ολοκληρώνεται σήμερα με τη συμμετοχή και ελληνικών δυνάμεων η διεθνής άσκηση «Μ. Αλέξανδρος 2020», που διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή του Παγασητικού κόλπου και του Κεντρικού Αιγαίου.

Η άσκηση περιλάμβανε και αποβάσεις πεζοναυτών στα νησιά Σκύρο και Αγ. Ευστράτιο για ανακατάληψή τους. Στην άσκηση συμμετέχουν δυνάμεις από Ελλάδα, Γαλλία και ΗΠΑ. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών.
Η εκπαίδευσή στην περιοχή της Μαγνησίας περιλάμβανε βολές στο πεδίο βολής Γλαφυρών, αποβάσεις σε περιοχές του Παγασητικού και κατόπιν αεραποβατικές ενέργειες τόσο στη Σκύρο όσο και στον Άη Στράτη.

Στο πρώτο στάδιο της άσκησης πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση σε αντικείμενα, όπως πυρ και κίνηση, εμπλοκή περιπόλου και απεμπλοκή της από ενέδρα, καθώς και στατικές βολές με κάθε είδους φορητό οπλισμό. Στη συνέχεια τα σενάρια έγιναν πιο σύνθετα και προέβλεπαν μεταξύ άλλων καταδρομικές επιχειρήσεις κρούσης με αερομεταφορά από ελικόπτερα ΝΗ-90 , αποβατική ενέργεια με λέμβους, πορεία δεκάδων χιλιομέτρων, εξουδετέρωση περιπόλων και κατάληψη στόχων.
Οι μικτές ομάδες που συγκροτήθηκαν έδωσαν την ευκαιρία στους σκληροτράχηλους πεζοναύτες και από τις τρεις χώρες, να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και να προσθέσουν χρήσιμες εμπειρίες στην επιχειρησιακή τους εκπαίδευση κάτω από ρεαλιστικές συνθήκες. Το εντυπωσιακό γαλλικό ελικοπτεροφόρο «Dixmude», καθώς και τα αποβατικά σκάφη που μεταφέρει, όσο και τα μεταφορικά ελικόπτερα NH-90, που διαθέτει και ο ελληνικός Στρατός, έδωσαν ξεχωριστό τόνο στο τελευταίο στάδιο της άσκησης.
Μαζί με τα ελληνικά αρματαγωγά, τα μεταφορικά ελικόπτερα «Chinook» και τα επιθετικά «Apache» συγκρότησαν μια ισχυρή δύναμη κρούσης.
Το σενάριο της τελικής ενέργειας στο νησί της Σκύρου όπως έχει σχεδιαστεί από Έλληνες, Γάλλους και Αμερικανούς επιτελείς προέβλεπε ανακατάληψη περιοχής του νησιού, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο «εχθρικών» δυνάμεων.

Τις χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις συνδράμουν ελληνικά μαχητικά από τις κοντινές πολεμικές Μοίρες σε Αγχίαλο και Λάρισα. Επιπλέον, ρόλο στην άσκηση έχουν και μονάδες ειδικών επιχειρήσεων, που πραγματοποίησαν αποστολές κατάδειξης στόχων, αλλά και ανορθόδοξου πολέμου.
Σύμφωνα, με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, σκοπός της άσκησης ήταν η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών, με βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσής τους σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το