Πολιτισμός

Το Ολοκαύτωμα στον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία – Εκδήλωση στον Βόλο από το Ίδρυμα της Βουλής και το Π.Θ. 

Το Ολοκαύτωμα μέσα από τον κινηματογράφο αποτέλεσε την αφορμή για την έναρξη της συνεργασίας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπως αποτυπώθηκε σε χθεσινή εκδήλωση στο κτίριο Τσικρίκη, όπου μίλησαν καλλιτέχνες και καθηγητές από τα Τμήματα Αρχιτεκτόνων και Ιστορίας Αρχαιολογίας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του τοπικού Ακαδημαϊκού Ιδρύματος.

Η θεματική του χθεσινού συνεδρίου για τη σχέση του Ολοκαυτώματος με τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο εντάχθηκε στο συνέδριο που θα γίνει στην Αθήνα 7-9 Δεκεμβρίου από το ίδρυμα της Βουλής με θέμα Τέχνη και Δημοκρατία.
Και ο Βόλος ήταν μια από τις πόλεις για τη διεξαγωγή προσυνεδριακών θεματικών ενοτήτων.

Η γενική γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και επίκουρη καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Νίκη Μαρωνίτη πως «το Ολοκαύτωμα έχει δώσει ύλη για τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία και αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η Τέχνη και η Δημοκρατία δεν πάνε πάντοτε μαζί, καθώς τέχνη έχουμε και σε εποχές αυταρχισμού ή κρίσης της Δημοκρατίας ή σε μεταβατικές περιόδους».

Συμπλήρωσε δε πως «στην εποχή της πολλαπλής και επίπονης κρίσης που ζούμε η έμφαση σε θέματα πολιτισμού και δημοκρατίας είναι εξαιρετικά επίκαιρη και μπορεί να μας θεραπεύσει σε διάφορα ζητήματα. Άλλωστε στην εποχή μας μπορεί η πολιτική δημοκρατία να είναι κατοχυρωμένη, αλλά πάντοτε συνεχίζει να αποτελεί ένα στοίχημα. Μάλιστα στοίχημα είναι το άνοιγμά της από την πολιτική στην κοινωνική δημοκρατία η οποία έχει ακόμη πολύ δρόμο».

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ιωάννη Λαλιώτου ανέφερε πως «δεχτήκαμε να διοργανωθεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η εκδήλωση του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία λόγω της ισχυρής παρουσίας της εβραϊκής κοινότητας, αλλά και γιατί το αντικείμενο των εβραϊκών σπουδών υπηρετείται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πολύ καλά από συναδέλφους που εργάζονται στον χώρο αυτό. Και υπάρχουν νησίδες διδασκαλίας για την εβραϊκή εκπαίδευση αρκετά ισχυρές».
Παράλληλα υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει το πανεπιστήμιο η συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Φωτό: Η γενική γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής και επίκουρη καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Νίκη Μαρωνίτη και η αναπληρώτρια πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ιωάννη Λαλιώτου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το