Τοπικά

Όλο και πιο νέους «χτυπούν» τα εμφράγματα- Μεταξύ 40-50 ετών ένας στους δύο νοσηλευόμενους στην καρδιολογική του Αχιλλοπούλειου

Όλο και πιο νέες ηλικίες κτυπούν πλέον τα εμφράγματα λόγω του άγχους, αλλά και του άσχημου τρόπου ζωής που περιλαμβάνει το κάπνισμα, την μη άσκηση, την καθιστική ζωή. Στο Νοσοκομείο Βόλου το 50% των νοσηλευομένων στην καρδιολογική Κλινική είναι μεταξύ 40-50 ετών, ενώ από τα Χριστούγεννα και μετά παρατηρείται μια συνεχής ροή οξέων στεφανιαίων συνδρόμων.
Τα τελευταία περιστατικά συμπολιτών που άφησαν ξαφνικά την τελευταία τους πνοή λόγω παθολογικών και καρδιακών αιτιών έκρουσαν ξανά τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που έχει ο σημερινός τρόπος ζωής στον πληθυσμό.
Για τους γιατρούς, όμως της Καρδιολογικής δυστυχώς δεν είναι κάτι το καινούριο να βλέπουν νέους ανθρώπους να παθαίνουν έμφραγμα.
«Παλιότερα τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα εμφανίζονταν σε ανθρώπους με μέσο όρο ηλικίας γύρω στα 55 ετών. Πλέον λόγω της κρίσης και των όλων επιπτώσεων που προκαλεί, ο μέσος όρος κατέβηκε τουλάχιστον μια δεκαετία. Έτσι αυτή τη στιγμή στην Καρδιολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Βόλου το 50% των νοσηλευομένων είτε με έμφραγμα είτε με ασταθή στηθάγχη είναι ηλικίες 40-50 ετών, νέοι άνθρωποι δηλαδή» τόνισε καρδιολόγος.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως «υπάρχει και το ζήτημα του παρατεταμένου κρύου που επηρεάζει πολύ την κατάσταση με τα στεφανιαία σύνδρομα. Αλλά βέβαια οι βασικοί λόγοι είναι το αυξημένο στρες, το άγχος, ο κακός τρόπος ζωής με την άσχημη διατροφή, το συνεχές κάπνισμα και την απουσία άσκησης».
Επίσης ανέφερε πως μετά τα Χριστούγεννα παρατηρείται μια συνεχή αυξητική ροή στα οξέα στεφανιαία σύνδρομα στους νέους ανθρώπους και αυτό είναι ανησυχητικό.
Παράλληλα αυτή την περίοδο καταγράφονται και αρκετά περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας που επιβαρύνονται και λόγω των λοιμώξεων. Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών.
Πάντως αυτή την περίοδο υπάρχει και αυξημένη κινητικότητα για στεφανιογραφίες με τους ασθενείς να μετακινούνται στα νοσοκομεία είτε της Λάρισας είτε των Τρικάλων, όπου υπάρχουν στεφανιογράφοι.
Επίσης άλλοι ασθενείς μετακινούνται για τοποθέτηση μόνιμων βηματοδοτών στο Πανεπιστημιακό Λάρισας αλλά και στη Θεσσαλονίκη.
Η Καρδιολογική Κλινική έχει έτοιμη την υποδομή για την τοποθέτηση και στο Νοσοκομείο Βόλου μόνιμων βηματοδοτών και αναμένει την τελική έγκριση από το υπουργείο Υγείας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το