Πολιτισμός

Όλη η πόλη μια σκηνή στο Φεστιβάλ Βόλου 2017 από 18 Ιουνίου έως 9 Ιουλίου 

Το Θέατρο της Εμπειρίας διοργανώνει για 2η συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Βόλου 2017. Επιθυμία του φετινού φεστιβάλ είναι να αναδείξει την καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία τόσο της περιοχής όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού συγχωνεύοντας θεατρικά, εικαστικά και μουσικά δρώμενα καθώς και να ενσωματώσει τα δρώμενα αυτά στις -εκτός σκηνικών συμβάσεων- τοποθεσίες όπου παρουσιάζονται, να ενώσει ετερόκλιτες μεταξύ τους ομάδες του κοινού, να εκπαιδεύσει ενήλικες αλλά και παιδιά με τρόπο βιωματικό μέσω πληθώρας εργαστηριακών σεμιναρίων, να προσφέρει χώρο έκφρασης σε ΑμεΑ και τέλος να αποτελέσει πολιτιστική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές διά μέσω του πολυετούς οράματος του.

Το Φεστιβάλ Βόλου που στηρίζεται σε ένα σχεδιασμό τριετίας και επεκτείνεται σε πενταετή ορίζοντα, παίρνει ως αφορμή τη γενική παραδοχή ότι «έχει αρχίσει να μεταβάλλεται ο τρόπος αφήγησης των ιστοριών» και για αυτόν τον λόγο χρησιμοποιεί ως υπότιτλό του τη φράση «ολόκληρη η πόλη μια σκηνή» φράση η οποία περιγράφει επακριβώς και τη μορφολογία του φεστιβάλ.

Τόπος διεξαγωγής
Θεατρικές παραστάσεις και δράσεις που αξιοποιούν πλήρως τον χαρακτήρα των τοποθεσιών που παρουσιάζονται και οι οποίες δε θα μείνουν μόνο στα γεωγραφικά πλαίσια της πόλης του Βόλου αλλά θα επεκταθούν και σε χωριά του Πηλίου, εικαστικές εγκαταστάσεις και εκθέσεις, μουσική, εργαστηριακά σεμινάρια από επαγγελματίες με πάθος για το αντικείμενό τους, όπως υποκριτική, μουσική, πλαστικές τέχνες, σκηνοθεσία, χορός, φωτογραφία, φως ήχος και εικόνα, παιδαγωγικά προγράμματα καθώς και σεμινάρια και δράσεις από ΑμεΑ, συνθέτουν το πολυποικιλιακό μοτίβο πάνω στο οποίο παλινδρομεί το Φεστιβάλ Βόλου 2017.
Τις ημέρες διεξαγωγής, από 18 Ιουνίου έως 9 Ιουλίου, ολόκληρη η πόλη θα μεταμορφωθεί σε μία σκηνή μέσα στην οποία οι δράσεις θα περιηγούνται το κοινό από εκδήλωση σε εκδήλωση δίνοντας του με αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία να πάρει μέρος στην εξέλιξη των ίδιων των δράσεων, να παρατηρήσει, να σκεφτεί, αλλά και να αντικρίσει μέρη και τοποθεσίες από μία εντελώς διαφορετική οπτική.
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ διαμορφώνεται με τρόπο τέτοιο ώστε κάθε μέρα να αναδεικνύεται μια διαφορετική περιοχή. Η κάθε περιοχή θα έχει τη δική της ξεχωριστή θεματολογία δράσεων και γεγονότων η οποία και προκύπτει μέσα από τα υφολογικά στοιχεία που δίνει η ίδια η περιοχή. Οι δημιουργοί των δράσεων είναι ελεύθεροι να επιλέξουν ποια περιοχή – θεματολογία εκφράζει καλύτερα και αναδεικνύει το έργο τους. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής θεματικές: αναμνήσεις, έρωτας, εν εξελίξει, μύθος, ζωή.
Το Φεστιβάλ Βόλου 2017 έρχεται σαν ένα μεγάλο καράβι που επιθυμεί να μας ταξιδέψει σε χρώματα λευκά, γαλάζια και χρυσά, να μας ταξιδέψει σε μια χώρα δυνατοτήτων και προοπτικών που αν θέλουμε να αναδειχθούν το μόνο που χρειάζεται είναι να δράσουμε…

Η ομάδα παραγωγής
Νίκος Φυτάς καλλιτεχνική διεύθυνση, Γιώτα Έλληνα – Πόλλυ Βλάχου καλλιτεχνικός προγραμματισμός, Δημήτρης Βερνίκος – Μπέτυ Νικολέση καλλιτεχνικός συντονισμός, Πέγκυ Τριανταφυλλοπούλου επικοινωνία και δημόσιες σχέσεις, Μπέτυ Νικολέση διεύθυνση παραγωγής, Δελήμπαση Άννα – Διαμαντούλη Ελένη διαμόρφωση δημιουργικού και εικόνα του Φεστιβάλ, Αγάπη Ζάρδα υπεύθυνη εθελοντισμού.

Πρόγραμμα παραστάσεων
Κυριακή 18: Έναρξη – Άμλετ (δράση στο κέντρο της πόλης)
Δευτέρα 19: Καθώς Ψυχορραγώ – Κίχλη – κ. Μαργαρίτα
Τρίτη 20: Καθώς Ψυχορραγώ – Άσπρο-μαύρο – Refugee
Τετάρτη 21: Κάφκα Φρηκς – Ίσως – Πουπουλένιος
Πέμπτη 22: Μονόλογοι στους Δρόμους – Κάφκα Φρηκς – Ντεφιλέ
Παρασκευή 23: Ρωμαίος κ. Ιουλιέτα για 2 – ο Κύριος Αλφαλφα
Σάββατο 24: Ρωμαίος κ. Ιουλιέτα για 2 – Άμλετ
Κυριακή 25: Όχι Εγώ – Δανεικά Παπούτσια – Refugee
Δευτέρα 26: Δανεικά Παπούτσια – ο Κύριος Αλφάλφα – Κίχλη
Τρίτη 27: Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φρατζόλα ψωμί – Ίσως
Τετάρτη 28: Μονόλογοι στους Δρόμους – Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φρατζόλα ψωμί
Πέμπτη 29: Ρομπέρτο Τσούκο – Άσπρο-μαύρο
Παρασκευή 30: Ρομπέρτο Τσούκο – Όχι Εγώ – κ. Μαργαρίτα
Τρίτη 20: Καθώς Ψυχορραγώ – Άσπρο-μαύρο
Σάββατο 1: Οι κακοί του Σαίξπηρ – Μυστέριο Μπούφο
Κυριακή 2: Οι κακοί του Σαίξπηρ – Μονόλογοι στους Δρόμους – Το Ξόρκι
Δευτέρα 3: Το τσίμπημα της σφίγγας – Το αριστούργημα
Τρίτη 4: Το τσίμπημα της σφίγγας – Το αριστούργημα
Τετάρτη 5: Γκιακ – Άσπρο-μαύρο – Πουπουλένιος
Πέμπτη 6: Η Απειλή – Γκιάκ – Άμλετ Τέλμα
Παρασκευή 7: Η απειλή – Όχι Εγώ – Άμλετ Τέλμα
Σάββατο 8: Μονόλογοι στους δρόμους – Κίχλη – Ίσως (Αποχαιρετισμός)
Κυριακή 9: Προμηθέας Δεσμώτης (Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος).

Master classes – Εργαστηριακά σεμινάρια
Υποκριτικής: Άντζελα Μπρούσκου, Ανέστης Αζάς, Νίκος Καραγεώργος, Νίκος Φυτάς.
Σκηνοθεσία: Νίκος Καραγεώργος, Γιάννης Λεοντάρης.
Κίνηση – χορός: Σουζάνα Αμπιγαδόρ, Γεωργία Μίκου.
Κινηματογράφος: Πάνος Γκόλφης, Δημήτρης Βερνίκος, Χρήστος Σχοινάς, Μάνος Στρατήγης.
Φώτα: Άγγελος Γουναράς – Πάνος Γκόλφης.
Κρουστά – μουσική: Χρήστος Σιτοκωνσταντίνου.
Θεατρικό παιχνίδι: Καίτη Καραχάλιου.
Φωνητική – ορθοφωνία: Κατερίνα Φωτεινάκη, Σταμάτης Κραουνάκης.
Δραματοθεραπεία: Στέλιος Κρασανάκης.
Μουσειοπαιδαγωγικά: Παναγιώτα Έλληνα – Καλλιόπη Καραγκούνη.

Εικαστικές εγκαταστάσεις – φωτογραφικές εκθέσεις
Εικαστικές εγκαταστάσεις – ζωγραφική: Lost Garden – Σωκράτης Σωκράτους, 11 έργα από τη συλλογή του Αλ. Ιόλα – Νίκος Σταθούλης (επιμέλεια), έργα από τις συλλογές Αγγελόπουλου-Κυριακόπουλου – Έλσα Αγγελοπούλου (επιμέλεια).
Φωτογραφικές εγκαταστάσεις: Ανθρώπων πόλεις – Χρύσα Γράντζα, Μήτση Λαούδη (επιμέλεια).
Οδοιπορικό στους σταθμούς: Τάσος Βρετός.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το