Παραπολιτικά

Οικονομικός θάνατος χωρίς αποδείξεις…

Της Κατερίνας Τασσοπούλου

Έχουν συμπληρωθεί δύο και πλέον μήνες από το δεύτερο κλείσιμο της κοινωνίας και παρά τα μέτρα δεν υπάρχει μείωση των θανάτων.

Η επίσημη απάντηση είναι η αναμενόμενη. Για όλα φταίνε οι ανεύθυνοι πολίτες. Αυτοί που κυκλοφορούν χωρίς να σέβονται τα μέτρα και διασπείρουν τον ιό στους ανυποψίαστους.

Η κοινωνία κλείστηκε μέσα, παραλύοντας κάθε οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα, αλλά είναι ανοιχτές εταιρείες παραγωγής και εμπορίας τροφίμων, οι εργάτες δραστηριοποιούνται κανονικά, τα μέσα μαζικής μεταφοράς κυκλοφορούν, οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες λειτουργούν, οι υπηρεσίες είναι μισάνοιχτες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και επαγγελματίες συναφών κατηγοριών εργάζονται εντατικά.

Άρα το lockdown είναι άχρηστο, αφού δεν αφορά μια σημαντική μερίδα των ανθρώπων. Και πώς τότε θα μπορούσε να σταματήσει η διασπορά ανάμεσά τους; Μα με συστηματικά και πολυάριθμα τεστ, που δεν γίνονται.

Τεστ που θα γίνονταν σε όλες τις παραγωγικές μονάδες, που είναι σε λειτουργία και που θα οδηγούσαν σε απομόνωση, όσους νοσούν. Μόνο έτσι θα σταματούσε η διασπορά του ιού.

Μα τα κρούσματα υποχωρούν, θα πει κάποιος, «διαβάζοντας» τα νούμερα σε Βόλο, Λάρισα και αλλού.

Τα κρούσματα εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από το πόσα τεστ πραγματοποιούνται και από το που πραγματοποιούνται αυτά τα τεστ. Είναι αλήθεια ότι για να ανοίξουν τα καταστήματα, χρειάζονται τεκμήρια. Και η οικονομία έχει παραλύσει χωρίς τεκμήρια και όσοι «αργοπεθαίνουν» από οικονομική ασφυξία, έχουν δικαιολογημένη οργή, γιατί χωρίς τεστ, αποδείξεις για την παράταση του σφραγίσματος δεν υπάρχουν. Οι επαγγελματίες βλέπουν ότι τα κρούσματα παρουσιάζουν αυξομειώσεις, αλλά κινούνται σε χαμηλές πτήσεις, σε σύγκριση με τον Νοέμβρη και έναν μήνα τώρα αναρωτιούνται, γιατί δεν τους επιτρέπεται να ανοίξουν. Γιατί χωρίς τεστ η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει το ρίσκο, να διαλύσει τα Νοσοκομεία, όπως τον Νοέμβρη.

Γιατί δεν γίνονται τεστ; Γιατί δεν έχουν οργάνωση. Και οι επαγγελματίες δεν εστιάζουν τη διεκδίκησή τους στο αυτονόητο. Στις αποδείξεις.

Οι αποζημιώσεις που διεκδικούν – και σωστά – για την οικονομική καταστροφή τους, δεν θα μας πάνε μακριά, μιας και τα ταμεία είναι άδεια. Οι αποδείξεις, που σήμερα δεν υπάρχουν, θα δείξουν την πορεία της οικονομίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το