Τοπικά

Οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη από την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου στην Ζαγορά

Θεαματικά χαμηλότερο ενεργειακό κόστος και μηδενικές εκπομπές για την θέρμανση και την ψύξη του κτηρίου, θα επιφέρει η ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου Ζαγοράς με το όφελος να διαχέεται και με οικονομικούς όρους στην τοπική κοινωνία.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για τη δημοπράτηση του έργου συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 230.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου και φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Αγιάς με βάση την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Ζαγοράς, του Δήμου Αγιάς και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
«Πρόκειται, επισημαίνει ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παν. Κουτσάφτης για το Αρχοντικό Φρόνιμου, ένα κτίριο – μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο όχι μόνο διατηρούμε ως εμβληματική κατασκευή αλλά διασφαλίζουμε την βιώσιμη λειτουργία του για να το αποδώσουμε στις επόμενες γενιές.
Αξιοποιώντας αναπτυξιακά εργαλεία και χρηματοδοτικά προγράμματα και αναπτύσσοντας αποτελεσματικές συνεργασίες, ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου αντιμετωπίζει τις ελλείψεις σε τεχνικό κυρίως προσωπικό, θέματα διαχειριστικής επάρκειας κ.α., με προγραμματικές συμβάσεις όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:
-Αντικατάσταση του υπάρχοντος καυστήρα πετρελαίου με νέο σύστημα αντλιών θερμότητας, τόσο για θέρμανση όσο και για τη ψύξη του κτιρίου.
-Αντικατάσταση όλων των ξύλινων κουφωμάτων με νέα ακριβώς ίδιων μορφολογικών χαρακτηριστικών, για να μην αλλοιωθεί ο παραδοσιακός χαρακτήρας του κτιρίου.
-Αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων του κτιρίου με νέα τεχνολογίας LED.
Με το συγκεκριμένο έργο, δεν διασφαλίζουμε μόνο τη βιωσιμότητα ενός ιστορικού κτιρίου, διατηρώντας τις μνήμες, τις εικόνες, την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία, παραδοτέες στις επόμενες γενιές.
Στέλνουμε ως Δημοτική Αρχή ένα ακόμη μήνυμα σε κάθε δημότη, σε κάθε αγρότη, σε κάθε επιχειρηματία, σε κάθε επισκέπτη, σε όλους τους πολίτες και τους φορείς πως το περιβάλλον μάς αφορά όλους, κάθε μέρα.»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το