Τοπικά

Οικολογική εφεύρεση μαθητών 4ου ΓΕΛ Βόλου – Μπασκέτα που αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια

Μια ηλιακή μπασκέτα που θα αποθηκεύει την ενέργεια για να μπορούν να φωτίζουν το βράδυ οι προβολείς στο γήπεδο, χωρίς να καίνε φως, σχεδίασαν σε μια μακέτα μαθητές του 4ου ΓΕΛ Βόλου στο πλαίσιο προγράμματος Εράσμους «Green Active Citizens», όπου οι μαθητές καλούνται να αναπτύξουν δράσεις για την βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Στο 4ο ΓΕΛ βρίσκονται εδώ και λίγες μέρες περίπου 25 μαθητές από τη Γερμανία και την Τουρκία, ώστε να συζητήσουν και αναζητήσουν μαζί στο πλαίσιο του Εράσμους εφευρέσεις οικολογικού χαρακτήρα. Μάλιστα συνεργάζονται σε διάφορα εργαστήρια που υλοποιούνται στο σχολείο.
Σημειώνεται πως την περασμένη Τετάρτη 10 Απριλίου, μαθητές της ομάδας Erasmus του 4ου ΓΕΛ Βόλου, επισκέφτηκαν τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας όπου επιμορφώθηκαν από τον διευθυντή της κ. Σωκράτη Σαβελίδη στην θεωρία της εφευρετικής επίλυσης προβλημάτων (μέθοδος TRIZ). Στο πλαίσιο αυτό αναζήτησαν την υποστήριξη της Δ.Δ.Ε. για την ανάπτυξη μιας ευρεσιτεχνίας σχετικά με την αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.


Ο κ. Σαβελίδης προσφέρθηκε να εκπαιδεύσει τα παιδιά σε μια τεχνική με την οποία μπορούν να οργανώσουν τις ιδέες τους και να αναζητήσουν την επίλυση νέων προβλημάτων μέσω της παρατήρησης των κοινών σημείων σε λύσεις που ανακαλύφθηκαν στο παρελθόν. Η μέθοδος που ανέπτυξε, οδήγησε τους μαθητές στον προσδιορισμό ενός έργου που θα κατασκευάσουν μαζί με τους μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων κατά την επίσκεψή τους στον Βόλο.
H θεωρητική εισαγωγή της μεθόδου που έχει την αξία της, συνοδεύτηκε και από πρακτική εφαρμογή της με τα καλύτερα αποτελέσματα. Ο διευθυντής του σχολείου κ. Ιωαννίδης επισήμανε τα οφέλη της επιμόρφωσης αυτής και κάλεσε τους μαθητές να αξιοποιήσουν την εμπειρία που απέκτησαν και σε άλλους τομείς της ζωής τους.
Ο μαθητής της Α’ τάξης Σάββας Πίτσας ανέφερε πως «μας βοήθησε πολύ η συνάντηση που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα με τον κ. Σαβελίδη, ώστε να προβούμε σε αυτή την οικολογική εφεύρεση που βοηθάει πολύ το περιβάλλον. Με τα παιδιά από το Εράσμους προσπαθούμε να υλοποιήσουμε το όλο εγχείρημα. Η μπασκέτα θα μαζεύει την ενέργεια το πρωί και θα την αξιοποιεί το βράδυ, ώστε οι αθλητές να παίζουν το βράδυ με φως των προβολέων που θα παράγεται από τον ήλιο».
Από την πλευρά της η μαθήτρια της ‘Α Τάξης Ευαγγελία Πολύζου σημείωσε πως «η εφεύρεση είναι σημαντική. Οι μαθητές ως ενεργοί πολίτες θέλουν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για την διάλυση του περιβάλλοντος και ότι κάτι πρέπει να γίνει».
Η 16χρονη Τουρκιάν από το σχολείο της περιοχής Αμάσια της Τουρκίας είπε πως «συμμετείχα σε αυτό το πρόγραμμα, γιατί θέλω να συμβάλλω στην προστασία του περιβάλλοντος. Ευχαριστώ πολύ τους Έλληνες μαθητές για τη βοήθεια και τη φιλοξενία. Είναι πολύ ευχάριστη η διαμονή μας στην πόλη. Το δίδαγμα είναι ότι πρέπει να γίνουμε φίλοι με το περιβάλλον».
Η Αμάσια είναι μια πόλη του Εύξεινου Πόντου, ενώ από το σχολείο προωθούνται οι μελλοντικοί διοικητικοί υπάλληλοι του τουρκικού κράτους.
Ο διευθυντής του 4ου ΓΕΛ Βόλου κ. Νίκος Ιωαννίδης σημείωσε πως το πρόγραμμα αφορά τους ενεργούς πράσινους πολίτες. Μάλιστα υπάρχουν διάφορα εργαστήρια, όπως η αξιοποίηση της καινοτομίας για μια εφεύρεση που θα έχει οικολογικό αποτύπωμα. Οι μαθητές δημιούργησαν μια ηλιακή μπασκέτα που συσσωρεύει κατά τη διάρκεια της μέρας ηλιακό φως, ώστε το βράδυ οι προβολείς να αξιοποιούν αυτό την ενέργεια. Συνολικά έχουν διεξαχθεί τρία εργαστήρια με θέμα, όπως την ανακύκλωση προϊόντων».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το