Τοπικά

Οικιακό σύστημα για άτομα με άνοια από ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 

Η ομάδα Audi-o-Mentia του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική) βραβεύτηκε σε διεθνή διαγωνισμό του IEEE Region 8 (αφορά 54 χώρες).
Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που διακρίθηκαν είναι οι Λένα Μπούμπα, ο Αργύρης Γκογκίδης, η Ιωάννα Χαραλάμπου και η υποψήφια διδάκτωρ Εύη Κοκκίνου, ενώ συμμετέχει και η Αργυρώ Νταλιάνη (τμήμα Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πειραιά). Επίσης μέντορας της ομάδας είναι ο επίκουρος καθηγητής Αθανάσιος Κακαρούντας. Η πρόταση της ομάδας αφορά την ανάπτυξη ενός οικιακού συστήματος υποστήριξης ατόμων με άνοια και των οικείων τους, και βασίζεται στις αρχές της μουσικοθεραπείας, επεκτείνοντας τα εργαλεία που έχουν οι λειτουργοί της υγείας σε χώρους εκτός της κλινικής και κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας. Η τεχνολογία στηρίζεται σε έξυπνα ηχεία και μια υπηρεσία συσχέτισης ατόμων με εύληπτους ήχους/μουσική από τον πάσχοντα από την άνοια. Το πρώτο βραβείο ανέρχεται σε χρηματικό έπαθλο $750 και μια χρηματοδότηση $10.000, μέσω του EPICS, προς τους φοιτητές για την υλοποίηση της ιδέας τους.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να δοθεί και στη συνδρομή του επιστημονικού σύμβουλου Δρ. Βασίλειου Κόκκινου (Department of Neurosurgery, Medical School, University of Pittsburgh, PA, USA) ο οποίος συνεισέφερε σημαντικά στην επιστημονική τεκμηρίωση της ιδέας. Να αναφερθεί ότι η Audi-o-Mantia είναι ομάδα-μέλος της δημιουργικής ομάδας A2rTEST που αποτελείται από περίπου 50 φοιτητές της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (και όχι μόνο) και συμμετέχει με έργα της σε πλήθος εκθέσεων και διαγωνισμών.
Επίσης βραβεύτηκε το φοιτητικό παράρτημα του IEEE στη Σχολή Θετικών Επιστημών, ως Region 8 Exemplary Student Branch για 9η συνεχόμενη χρονιά. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της εξαμηνιαίας συνάντησης των εκπροσώπων των χωρών που συμμετέχουν στο IEEE, και φέτος πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Τέλος βραβεύτηκε η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική) σε διεθνή διαγωνισμό του IEEE Region 8 (αφορά 54 χώρες). Ο διαγωνισμός είχε τον τίτλο «IEEE Region 8 Educational Activities Acceleration Program» και η πρόταση της φοιτήτριας Σοφίας Τσαγιοπούλου και του επιβλέποντα επίκουρου καθηγητή Αθανάσιου Κακαρούντα, απέσπασε την πρώτη θέση στην κατηγορία «University Education». Η πρόταση αφορά τη δημιουργία εναλλακτικού εκπαιδευτικού υλικού με βάση τα ηλεκτρονικά παιχνίδια για την ενίσχυση της εκπαίδευσης σε θέματα που αφορούν το τυπικό πρόγραμμα σπουδών. Η πρόταση είναι προϊόν έρευνας 2,5 ετών κατά την οποία φοιτητές αξιοποίησαν ηλεκτρονικά παιχνίδια σε μορφή εκπαιδευτικού υλικού στο πλαίσιο του μαθήματος «Λογική Σχεδίαση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το