Πολιτισμός

Οι Βάκχες του Ευριπίδη παρουσιάζονται στον Βόλο

Με επιτυχία συνεχίζουν την περιοδεία τους σε επιλεγμένα θέατρα της χώρας οι Βάκχες του Ευριπίδη, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Μετά το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, οι Βάκχες ταξιδεύουν και θα παρουσιαστούν την Παρασκευή 27 Αυγούστου, στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας στον Βόλο, στις 21.00.
Μια παράσταση που κυριαρχεί το πάθος, η σύγκρουση, η τελετουργία, οδηγούμενα από την πρωτότυπη μουσική των Θραξ Πankc. Η προπώληση έχει ξεκινήσει στο viva.gr/.
Στις Βάκχες, ο Θεός Διόνυσος είναι ο πρωταγωνιστής. Ο γνωστός αγαθός Θεός του κρασιού, της μέθης και του θεάτρου, «ενδύεται» το αρχέγονο και αινιγματικό του πρόσωπο, που είναι εξαιρετικά σύνθετο και σκοτεινό.
Διόνυσος σημαίνει δύο φορές γεννημένος. Είναι γιος του Δία και της Σεμέλης. Ο μύθος λέει, πως ενώ τον γεννούσε πρόωρα η μάνα του, ο Δίας τον διέσωσε φτιάχνοντας στον μηρό του μια δεύτερη μήτρα και τον έστειλε να δει το φως στη μακρινή Ασία. Οι Βάκχες γράφτηκαν το 406-405 π.Χ. ενώ ο Ευριπίδης βρισκόταν αυτοεξόριστος στο παλάτι του Αρχέλαου στη Μακεδονία.

Η υπόθεση: Ο Διόνυσος καταφθάνει στη Θήβα, την πατρίδα της μητέρας του, έχοντας μαζί του τις πιστές του ακολούθους, για να επιβάλει τη δική του θρησκεία και να τιμωρήσει όλους όσοι είναι εμπόδιο στον δρόμο του, τολμώντας να τον αμφισβητήσουν. Διαβρώνει ακόμα και την ιερή σχέση μάνας-γιου, εμφυσώντας τη θεϊκή του Μανία στις γυναίκες της Θήβας. Με τη βίαιη επιβολή της νέας θρησκείας, επιφέρεται η ισοπέδωση του Βασιλικού Οίκου της πόλης των Θηβών. Οι εναπομείναντες ήρωες της τραγωδίας αναγκάζονται να πάρουν τον δρόμο της εξορίας.
Ύβρις-Τιμωρία-Κάθαρση. Ο Ευριπίδης συνθέτει τις Βάκχες, μία εμφανώς τελετουργική μιμητική διαδικασία, όπου χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα της θεατρικής πράξης: Μεταμόρφωση, παρενδυσία, δραματική ειρωνεία, ελευθεριότητα, ακραίες συμπεριφορές, αφήγηση, αθέατες εγκληματικές πράξεις κ.ά. Μέσα από μια ποικιλία ρυθμών, ήχων, συγκρούσεων και γεγονότων εντός και εκτός σκηνής, βιώνουμε την ένθεη τρέλα που έχει καταλάβει τις γυναίκες της Θήβας, τον σπαραγμό ζώων και ανθρώπων και τη διαταραχή της φύσης που συναινεί στην αγριότητα των πράξεων των κοινών θνητών. Οι άνθρωποι γίνονται αγέλη που θα κατασπαράξει τα ίδια της τα παιδιά, όταν διαταραχθεί η ισορροπία της κυρίαρχης Θεάς Φύσης, από την αλόγιστη συμπεριφορά τους.

Ο ισχυρός εκρηκτικός μηχανισμός του Δραματουργού, απαντά στην Ύβρη με Τιμωρία, αποδίδει Δικαιοσύνη και οδηγεί στην Κάθαρση.
Ταυτότητα παράστασης: Μετάφραση Γιώργος Χειμώνας, σκηνοθεσία Νικαίτη Κοντούρη, σκηνικά – κοστούμια Λουκία Μινέτου, μουσική σύνθεση – διδασκαλία Θραξ Πankc, επιμέλεια κίνησης Ανδρονίκη Μαραθάκη, φωτισμοί Νίκος Σωτηρόπουλος, δραματουργία Μάνος Λαμπράκης, Νίκος Μαθιουδάκης – Ν. Κοντούρη, φωτογραφίες Ελίνα Γιουνανλή, μακιγιάζ Αχιλλέας Χαρίτος, artwork Ιφιγένεια Βασιλείου, βοηθός σκηνοθέτη Θάλεια Γρίβα, επιστημονική σύμβουλος Κατερίνα Διακουμοπούλου, διεύθυνση παραγωγής Σταμάτης Μουμουλίδης, επικοινωνία Ειρήνη Λαγούρου, παραγωγή Ars Aeterna, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, 5η Εποχή Τέχνης
Ερμηνεύουν: Άκης Σακελλαρίου (Διόνυσος), Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Πενθέας), Ιωάννα Παππά (Τειρεσίας), Κωνσταντίνα Τάκαλου (Αγαύη), Δημήτρης Πετρόπουλος (Κάδμος), Κωνσταντίνος Ασπιώτης (Αγγελιοφόρος).
Χορός (αλφαβητικά): Ιουλία Γεωργίου, Θάλεια Γρίβα, Σμαράγδα Κακκίνου, Σοφία Κουλέρα, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ελένη Στεργίου, Ιωάννα Τζίκα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το