Κόσμος

Οι Τούρκοι εισβάλλουν ξανά στη Συρία – Το Χαλέπι φλέγεται

Σύροι αντικαθεστωτικοί, με τη βοήθεια της τουρκικής κυβέρνησης, επιτέθηκαν σήμερα σε θέσεις που κατείχε το καθεστώς Ασαντ στο βορειοανατολικό Χαλέπι (Σάββατο 1 Φεβρουαρίου). Πηγές από τους επαναστάτες και το Συριακό Παρατηρητήριο Πολέμου δήλωσαν ότι ανοίγει ένα καινούργιο μέτωπο εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεων του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ. Μάλιστα, όπως ανέφεραν, έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, προελαύνοντας στην περιοχή γύρω από το Ιντλίμπ την τελευταία εβδομάδα.

Η επίθεση επικεντρώνεται στην περιοχή γύρω από την πόλη Αλ Μπαμπ, η οποία ελέγχεται από την Τουρκία και τη συριακή αντιπολίτευση από το 2017. Τα συριακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, παρ’ όλα αυτά, δεν έχουν κάνει καμία αναφορά στη νέα, επιχειρούμενη επίθεση κατά του καθεστώτος στη χώρα, ενώ παράλληλα οι αντάρτες επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις.

Οι αντικαθεστωτικοί μέχρι στιγμής έχουν καταλάβει τρία χωριά. Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που επιθεωρεί την πορεία την οποία διαγράφουν οι εκτυλισσόμενες εχθροπραξίες, έκανε λόγο για επίθεση ευρείας έκτασης και σφοδρότητας, η οποία πραγματοποιείται από δυνάμεις πιστές στην Αγκυρα.
Από την άλλη, οι δυνάμεις του Ασαντ, με τη βοήθεια της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, προήλασαν στο Ιντλίμπ και εισήλθαν στην πόλη Μααράτ αλ Νουμάν, η οποία βρίσκεται 100 χλμ. έξω από την Αλ Μπαμπ.

Το Ιντλίμπ και η περιοχή βόρεια του Χαλεπίου αποτελούν τα τελευταία προπύργια των ανταρτών στη Συρία, καθώς ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ έχει πάρει πίσω το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους που κάποτε είχαν οι εχθροί του, με ρωσική και ιρανική υποστήριξη.
Οι πρόσφατες επιχειρήσεις στο Ιντλίμπ προκάλεσε ένα νέο κύμα προσφύγων, με εκατοντάδες χιλιάδες να κινούνται προς τα σύνορα της Τουρκίας. Ο Τούρκος πρόεδρος Τάγιϊπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία μπορεί να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση στο Ιντλίμπ, εκτός αν σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το