Τοπικά

«Οι ρόλοι άντρα-γυναίκας δεν έχουν αλλάξει – Οι νέες γενιές δεν κλείνονται σε κλισέ και στερεότυπα»

Για ένα θέμα πανάρχαιο, διαχρονικό, πάντα επίκαιρο, πολυσυζητημένο και ανεξάντλητο μίλησε προχθές το βράδυ στο καφέ «4 εποχές» η κ. Δάφνη Φιλίππου, ψυχιατρική κοινωνική λειτουργός, ψυχοθεραπεύτρια, που δεν είναι άλλο από το «Άντρας – Γυναίκα, Γυναίκα – Άντρας». Πώς έχουν διαμορφωθεί οι ρόλοι σήμερα; Τι ενώνει και τι χωρίζει τον άντρα με τη γυναίκα και για άλλα απάντησε στην ανοιχτή συζήτηση η ίδια.
Η κ. Δάφνη Φιλίππου τόνισε ότι «δυστυχώς οι ρόλοι δεν έχουν αλλάξει πολύ σήμερα. Ενώ έγιναν αρκετοί αγώνες για να αλλάξουν, οι γυναίκες ακόμη αμείβονται λιγότερο και δεν υπάρχει ισονομία στις δουλειές του σπιτιού ή στους ρόλους μέσα στο σπίτι. Ακόμη θεωρείται υπόθεση γυναικεία το μεγάλωμα των παιδιών και η φροντίδα των ηλικιωμένων».
Η ψυχιατρική κοινωνική λειτουργός και ψυχοθεραπεύτρια ανέφερε πως υπάρχουν δύο αλλαγές: «Η μία είναι πως μέσα στον λόγο του πια ο άντρας αναγνωρίζει ότι η γυναίκα προσφέρει, κάτι που παλιότερα δεν γινόταν. Η δεύτερη αφορά πάλι στον λόγο του. Υπάρχει προθυμία από τον άντρα και είναι της άποψης ότι πρέπει να υπάρχει ισονομία στην κατανομή των εργασιών, αλλά μένει μόνο στα λόγια».

Παρόλο που η γυναίκα είναι πια ενταγμένη στον χώρο εργασίας, ο άντρας εντούτοις περιμένει από τη γυναίκα, πέρα από το να κάνει καριέρα, να είναι καλή μαμά, σύζυγος, ερωμένη κ.ά.
«Οι πολλές απαιτήσεις από τους πολλούς ρόλους που έχει αναλάβει η γυναίκα έχει ως αποτέλεσμα να φτάνει στα όριά της, να διαλύεται, να περνά κατάθλιψη, ακόμη και κρίσεις πανικού κ.λπ. Κι αυτό διότι προσπαθεί να τα ελέγξει όλα» πρόσθεσε η κ. Δάφνη Φιλίππου.

Σύμφωνα με την ίδια, «οι έρευνες, που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει αντρικός και γυναικείος εγκέφαλος. Υπάρχουν διαφορές, αλλά και πολλές ομοιότητες. Οι έρευνες δείχνουν ότι μέχρι τα 10, οι διαφορές είναι ελάχιστες και μεγαλώνουν όσο προχωρεί η ηλικία. Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι αυτό συμβαίνει λόγω του περιβάλλοντος και της εκπαίδευσης».
Ποια είναι αυτά που ενώνουν τον άντρα με τη γυναίκα; «Τα κοινά που υπάρχουν σαν άτομα, στον τρόπο σκέψης, αντίληψης και συμπεριφοράς. Όταν έχουμε τη διάθεση ότι είμαστε άνθρωποι του ιδίου είδους και θέλουμε να συνεργαστούμε και να επικοινωνήσουμε. Μας ενώνουν οι κοινές ανάγκες, επιθυμίες, όνειρα, στόχοι για μία σωστή οικογένεια» απάντησε η ίδια.
Και ποια είναι αυτά που χωρίζουν; «Το ένα είναι ο διαφορετικός τρόπος σκέψης, ο οποίος δεν είναι τόσο σημαντικός, αλλά γίνεται στην πράξη. Η γυναίκα περιμένει να λειτουργήσει ο άντρας όπως αυτή πιστεύει και το αντίστροφο. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να αποφασίσουν να συνεργαστούν και να επικοινωνήσουν και όχι να είναι εχθροί. Υπάρχει σύγκρουση και ανταγωνισμός, γιατί χρόνια ο άντρας ήταν καθοριστικός» επισήμανε η κ. Δάφνη Φιλίππου.
Η ίδια κατέληξε λέγοντας πως είναι πιο αισιόδοξη για τις νέες γενιές, διότι δεν κλείνονται σε κλισέ και στερεότυπα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το