Τοπικά

Οι μαθητές του Γυμνασίου Ευξεινούπολης εκπαιδεύονται για να σώζουν ζωές

Οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Ευξεινούπολης παρακολούθησαν την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019, στο αμφιθέατρο του σχολείου ένα ακόμη σεμινάριο για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής και τη χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή και εκπαιδεύτηκαν στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) με τη βοήθεια προπλασμάτων, υπό την επίβλεψη πιστοποιημένων εκπαιδευτών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC), του Διευθυντή του Καρδιολογικού τμήματος του Γ.Σ.Ν. Λάρισας, Στρατιωτικού Καρδιολόγου Παρίση Χαράλαμπου και της Νοσηλεύτριας του Γ.Σ.Ν.Λ. Χατζηδημητρίου Κωνσταντίνας.

Είχαν την ευκαιρία μέσα από το Πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας “KIDS SAVE LIVES” (Οι ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ) να εκπαιδευτούν για πέμπτη χρονιά, στέλνοντας το μήνυμα ότι πολίτες με στοιχειώδη εκπαίδευση σε δεξιότητες Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και με μόνο εργαλείο τα χέρια τους μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην επανεκκίνηση μιας καρδιάς που έχει σταματήσει να λειτουργεί.

Ο ρόλος του Οργανισμού «Kids Save Lives» είναι να παρέχει εκπαίδευση σε μαθητές, ώστε να μάθουν πώς να δράσουν αν ξαφνικά κάποιος καταρρεύσει. Εστιάζεται σε βασικές και σωτήριες για τη ζωή γνώσεις και δεξιότητες, που μπορεί να βοηθήσουν το θύμα να κρατηθεί στη ζωή μέχρι την άφιξη της εξειδικευμένης βοήθειας. «Η εκπαίδευση των μαθητών για την Ελλάδα είναι κάτι καινούριο, όχι όμως για τον υπόλοιπο κόσμο. Για παράδειγμα, εκπαίδευση ΚΑΡΠΑ γίνεται σε μαθητές στη Δανία από το 1995, ενώ στην Αμερική εδώ και πολλά χρόνια». Το να εκπαιδεύσεις παιδιά, είναι πολύ ελπιδοφόρο για την Ελλάδα. H “ΚΑΡΠΑ” σήμερα αναγνωρίζεται διεθνώς ως βασική και πολύτιμη δεξιότητα ζωής. Μαθαίνοντας “ΚΑΡΠΑ” τα παιδιά μαθαίνουν να βοηθούν τους συνανθρώπους. «Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή είναι ένα από τα μείζονα θέματα στον τομέα της παγκόσμιας υγείας. Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, τουλάχιστον 700.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο μετά από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο με ανεπιτυχή εξωνοσοκομειακή καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ). Αυτό σημαίνει 2.000 θάνατοι κάθε μέρα». O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και 4 άλλοι Διεθνείς Οργανισμοί του κλάδου Υγείας προτείνουν την εκπαίδευση μαθητών σχολικής ηλικίας στην αναζωογόνηση.

Παρακολούθησαν επίσης το πρόγραμμα της ελληνικής καρδιολογικής εταιρίας με θέμα την καρδιά και ενημερώθηκαν από τον κ. Παρίση για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς, για τη σωστή διατροφή τους και την φυσική άσκηση που πρέπει να εφαρμόσουν στη ζωή τους, ώστε να μην αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα αργότερα ως ενήλικες, καθώς και για τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία των ανθρώπων.
Ο κ. Παρίσης αναφέρθηκε στη σημαντική εκστρατεία του Γυμνασίου Ευξεινούπολης για την απόκτηση και προσφορά στον Δήμο Αλμυρού 3 αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών και συνεχάρη την εκπαιδευτική κοινότητα για την πρωτοβουλία της αλλά και για την απόκτηση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή στο σχολείο, τον οποίο πρόσφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός Κων/νος και η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Κολυνδρίνη Δωροθέα.

Ο Σύλλογος διδασκόντων και η Διευθύντρια του Γυμνασίου Ευξεινούπολης Μαρία Σταυραντώνη ευχαρίστησαν τον κ. Παρίση Χ. και την κ. Χατζηδημητρίου Κ. που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για να εκπαιδεύσουν τους μαθητές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το