Πολιτισμός

«Οι κληρονόμοι του Κάιν» με ισχυρούς συμβολισμούς – Παράσταση από Θεατρική Σκηνή Δικηγόρων Βόλου

Η «Θεατρική Σκηνή Δικηγόρων Βόλου & Συνεργαζομένων – Αθέμιτος» συμμετέχει στο 3ο Φεστιβάλ Βόλου, με τη νέα του παραγωγή. Η θεματική της παράστασης βασίζεται στην πραγματικότητα και τις συνιστώσες πόλεμος – επεμβάσεις – βασανιστήρια – βία – ανθρώπινη φύση και έχει τίτλο «Οι κληρονόμοι του Κάιν».
Θα παρουσιαστεί στον χώρο του πάρκιν του Οικονομικού Πανεπιστημίου, στην οδό Π. Μελά και 28ης Οκτωβρίου, στις 9.30 μ.μ., στις 25 και 27 Ιουνίου, με προαιρετική συνδρομή εισόδου. Οι παραστάσεις πλαισιώνουν την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Βασανιστηρίων, την 26η Ιουνίου.
Αποτελείται από μια επιλογή θεατρικών και άλλων κειμένων, ειδησεογραφίας, χρονικών, συνεντεύξεων κ.λπ., με κύρια αναφορά στην αιώνια πάλη του ανθρώπου και των κοινωνιών για καλύτερες κι ανθρωπινότερες συνθήκες ζωής, καθώς και τη βία που ασκείται για την καταστολή της από κυρίαρχες, τυραννικές ή και παρανοϊκές εξουσίες. Αλλά και την «αναίτια» βία, βία με κίνητρο το μίσος. Φυλετικό, εθνικό, σεξιστικό.
Οι πηγές των κειμένων της παράστασης είναι η Παλαιά Διαθήκη «Γένεσις», το βιβλίο του Αλεξ. Σοτζενίστιν (Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ), κείμενα του Ηλία Μαγκλίνη, της Ομάδας «Νότιο Σέλας», αποσπάσματα του θεατρικού της Κάρυλ Τσέρτσιλ «Too drunk to say I love you?», μελέτη της Αγγελικής Νικολάου «Η Κίτρινη Αποθήκη του Βόλου», ειδησεογραφικά δελτία, ιστορήματα κ.λπ.

Στόχος της είναι να αναδείξει τη βαναυσότητα και το παράλογο των πολέμων, την ανάγκη ανοχής της διαφορετικής κοινωνικής και πολιτικής άποψης, την καταγγελία των βιαιοπραγιών, των βασανιστηρίων, των γενοκτονιών.
Η ομάδα, που έκλεισε 21 χρόνια ζωής, με αρκετές θεατρικές επιτυχίες, τελούσα υπό την αιγίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και υπό πλήρη καλλιτεχνική και θεματική ελευθερία, επέλεξε μια καθαρά πολιτική παράσταση, με αυστηρές αποστάσεις από τη βία και τις στρεβλώσεις της. Είτε προέρχεται από τους δεδομένους καταπιεστές, είτε από τους «ελευθερωτές».
Με σαφή θέση: Η βία παράγεται είτε από τη συσσώρευση πλούτου (καπιταλισμός) ή εξουσίας και διοικητικής συγκέντρωσης (τυραννική γραφειοκρατία) και της εξ αυτών αδικίας.
Παίζουν: Γεωργοπούλου Όλγα, Καραπαναγιώτη Δήμητρα, Ξενία Κουτσιμάνη, Μάρκου Μαρίε, Αλέξανδρος Κοσμάς, Παπαδόπουλος Παύλος, Καραλόπουλος Θωμάς, Μελάκος Θανάσης. Σύνθεση κειμένων – σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοσμάς,
μουσική: Γρηγόρης Σουλτάνης, επιμέλεια κίνησης: Ζάννα Γαλλιού, σκηνικά: Θανάσης Τίκας, ηχογραφήσεις: POWER 100,2 FM.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το