Τοπικά

«Οι γειτονιές της Ζαγοράς» του Πηλίου και του κόσμου – Διαδικτυακή ομάδα ζωντανεύει μνήμες και διασώζει παραδόσεις

Είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι η ανθρωπότητα δραστηριοποιείται έντονα στα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε τοπικό επίπεδο, πριν λίγους μήνες, ξεκίνησε η δημιουργία μιας ομάδας στο facebook από ανθρώπους της περιοχής μας. Η ομάδα ονομάστηκε «Στις γειτονιές της Ζαγοράς Πηλίου» με κύριο χαρακτηριστικό της, αρχικά τουλάχιστον, την ανάρτηση φωτογραφικού υλικού από τη Ζαγορά, διάφορων θεματικών, το οποίο θα είχε αναφορά μέχρι το 2000. Σταδιακά η ομάδα εξελίχθηκε, με αναρτήσεις αρχείων, θεματικά αφιερώματα, κείμενα, ακόμα και με ζωντανή μετάδοση μουσικού δρώμενου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η ομάδα αγκαλιάστηκε γρήγορα από τους Ζαγοριανούς χρήστες και όχι μόνο, καθώς έγιναν μέλη άτομα από τα γύρω χωριά του Πηλίου, αλλά και άνθρωποι που ενώ δεν ζουν ή κατάγονται από το ιστορικό κεφαλοχώρι, το αγαπούν και έχουν άμεση επαφή με την τοπική κοινωνία. Ζαγοριανοί της Ζαγοράς μα και Ζαγοριανοί από όλο τον κόσμο είναι ενεργοί εντός ομάδας, ενώ οι μέχρι τώρα αναρτήσεις εντυπωσιάζουν.

Η ομάδα υποστηρίζεται από μια ομάδα Ζαγοριανών συντονιστών και συνδιαχειριστών, οι οποίοι συνδιαμορφώνουν το πλαίσιο λειτουργίας, τηρώντας πάντα τους βασικούς κανόνες. Στο σημερινό αφιέρωμα οι οκτώ αυτοί άνθρωποι παρουσιάζουν το εγχείρημα, έτσι όπως ο καθένας το αντιλαμβάνεται.
Η Γεωργία Μπαρούτα, φαρμακοποιός αναφέρει:
«Είναι συγκινητικό να δημιουργείται μία ομάδα ανθρώπων που προσπαθεί να συλλέξει πληροφορίες όσον αφορά στη λαϊκή παράδοση, τη λαϊκή θεραπευτική, τα ήθη και τα έθιμα και επιπλέον να ανασύρει μνήμες, γεγονότα και εικόνες από την ιστορία.
Ακόμα πιο συγκινητικό όμως είναι, η μικρή ομάδα να μεγαλώνει και να ενώνει άτομα σε κάθε άκρη της γης, με κοινό στόχο τη διάσωση της πολιτισμικής κληρονομιάς ενός τόπου με πλούσια ιστορία».

Από την πλευρά της η Ελένη Γεωργαλά, δικηγόρος, τονίζει:
«Είναι δώρο για μένα η συμμετοχή μου στην ομάδα: μια ομάδα διαγενεακή, με σημείο αναφοράς τον τόπο που ζω, εργάζομαι και έχω τις ρίζες μου, με εξαιρετικούς συντελεστές. Η οπτική μου θα έλεγα ότι είναι λιγότερο ιστορική και καθόλου νοσταλγική, προσωπικά με αφορά περισσότερο το αποτύπωμα της εμπειρίας και της γνώσης στο σήμερα».
Η Κατερίνα Ψαθά, φοιτήτρια Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας επισημαίνει:
«Μια παραγωγική δουλειά, με εμπνευστή τον κ. Αλέξανδρο Καπανιάρη. Από πολύ νωρίς έγινα μέλος, παρακολουθώντας τη ζωή της Ζαγοράς ,όπως κάποιοι την έζησαν, μέσω φωτογραφικού και αρχειακού υλικού. Η ανταπόκριση του κόσμου στο εγχείρημα έχει θετικό πρόσημο. Ο ρομαντισμός, η λαϊκή κουλτούρα και τα λαογραφικά στοιχεία αναδεικνύονται από τους ίδιους τους κατοίκους. Είμαι υπερήφανη που συνεργάζομαι με αξιόλογους ανθρώπους καταξιωμένους στα πρακτέα τους.»
Ο Κωνσταντίνος Μαυρουδάκης, αγρονόμος – τοπογράφος μηχανικός δήλωσε:
«Στη δύσκολη εποχή της πανδημίας, δημιουργήθηκε η ομάδα «Στις Γειτονιές της Ζαγοράς – Πηλίου», η οποία έχει φέρει κοντά πάρα πολλούς ανθρώπους, που ανταλλάσσουν σκέψεις, συνήθειες, γνώσεις και φωτογραφικό υλικό, άλλων εποχών… τότε που η τεχνολογία και τα μέσα ήταν σχεδόν ανύπαρκτα. Συνοδοιπόροι λοιπόν σε αυτή την όμορφη πρωτοβουλία, ώστε να φέρουμε στην επιφάνεια εικόνες, καταστάσεις και γεγονότα της Ζαγοράς, που μας μεγάλωσε».

Ο Παναγιώτης Νάσιος, παιδαγωγός Δημοτικής Εκπαίδευσης αναφέρει:
«Κοινές αξίες και στόχοι, κοινή καταγωγή, ανάδειξη και παράλληλα διάσωση του κοινωνικού, ιστορικού και φυσικού πλούτου της περιοχής μας από γενιά σε γενιά. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν διαδρομές μέσα από τις θεματικές ενότητες, διαδρομές στις γειτονιές που μεγαλώσαμε, στις γειτονιές που ξανανταμώσαμε, στις γειτονιές της Ζαγοράς!»
Ο Βασίλης Καουνάς, δασονόμος – πυροσβέστης επισημαίνει:
«Το κάλεσμα στην ομάδα ήταν μεγάλη τιμή για μένα και ευκαιρία για να έρθω πιο κοντά με ανθρώπους του χωριού μου, μιας και 25 χρόνια μένω μακριά από αυτό. Ο κοινός στόχος, ακόμα και με ανθρώπους που δεν γνωρίζεις καλά, είναι αρκετός για αποτελεσματική συνεργασία. Η διάσωση και ανάδειξη συνηθειών, προσώπων, παραδόσεων, περιστατικών, μνημείων και οποιοδήποτε αρχειακού υλικού, είναι χρέος μας προς την αγαπημένη μας Ζαγορά».

Ο Αντώνης Πολίτης, κοινωνικός επιστήμονας – οικονομολόγος δηλώνει:
«Όταν ενημερώθηκα για την ιδέα, πρωταρχική μου σκέψη ήταν ότι θα κάνουμε ένα ευχάριστο, ταξίδι χαλάρωσης και γνώσης στο παρελθόν μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που βρίσκεται στα συρτάρια των σπιτιών μας. Τελικά, προέκυψαν διαφορετικές πτυχές μέσω των οποίων επαναξιολογούμε τις ρίζες μας ως εφαλτήριο δημιουργίας της κοινής μας προοπτικής».

Ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, δρ. Ψηφιακής Λαογραφίας τονίζει:
«Η ιδέα για τη δημιουργία της ομάδας «Στις γειτονιές της Ζαγοράς Πηλίου» (https://www.facebook.com/groups/memoryzagora ) πρόεκυψε τον Νοέμβριο του 2020 μετά από προβληματισμούς αρκετών ετών για τη διάσωση και την ανάδειξη του αρχειακού υλικού που συνδέεται με τη Ζαγορά και τελικό στόχο να αναπτυχθεί ένας διάλογος για τη συλλογική μνήμη του τόπου μας. Αυτή μου την ιδέα αποδέχθηκαν νέα παιδιά, ως συνδιαχειριστές και συντονιστές αλλά κυρίως χιλιάδες μέλη. Όλοι μαζί μελετούμε τους τρόπους με τους οποίους το παρελθόν ανασυγκροτείται, διαχέεται και αποτυπώνεται στη δημόσια σφαίρα μέσα από τελετές, εορτασμούς, καθημερινές στιγμές, παρελάσεις, πανηγύρια, σχολικές εορτές, αγροτικές εργασίες, διατροφικές συνήθειες, επαγγέλματα του χθες, μνημεία, φυσικό περιβάλλον και άλλα».
Από τη χρήση των κοινωνικών δικτύων τελικά, υπάρχουν και κάποια αρνητικά αποτελέσματα, όταν όμως υπερισχύει η δημιουργικότητα, σίγουρα μπορούν να προκύψουν ενέργειες με πολύ θετικό αποτύπωμα για το ευρύτερο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το