Τοπικά

Οι εκπαιδευτικοί των ειδικών σχολείων στη Μαγνησία ζητούν λύσεις στα προβλήματα μεταφοράς των μαθητών 

Η μεταφορά των μαθητών με τα λεωφορεία είναι το κύριο θέμα που έθεσαν οι διευθυντές των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής της Μαγνησίας στην τηλεδιάσκεψη που είχαν την περασμένη εβδομάδα με την υφυπουργό Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή καθώς και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Παιδείας.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν όλοι οι διευθυντές και αρμόδιοι εκπρόσωποι και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης, όπου ανέφεραν αναλυτικά τα ζητήματα που απασχολούν την ειδική αγωγή.

Σημειώνεται πως στα ειδικά νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια του νομού φοιτούν περίπου 300 μαθητές.
Ο Διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Χαράλαμπος Σταχτέας αναφέρθηκε σε τρία κύρια ζητήματα που επισήμαναν οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί. Όπως τόνισε, το πρώτο είναι η κτιριακή κατάσταση του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Αλμυρού. Το σχολείο στεγάζεται σε λυόμενο κτίριο και πρέπει να μεταστεγαστεί σε ένα καινούριο διδακτήριο. Μάλιστα λόγω της κτιριακής κατάστασης γονείς μεταφέρουν τα παιδιά τους από τον Αλμυρό στο ΕΕΕΕΚ Βόλου, με αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια να μπορεί να τεθεί ζήτημα βιωσιμότητας του ΕΕΕΕΚ Αλμυρού.

Δεύτερον ζήτημα είναι οι μετακινήσεις των μαθητών. Παρατηρείται το φαινόμενο με το ίδιο λεωφορείο να μετακινούνται μαθητές ειδικής αγωγής από διαφορετικά σχολεία αλλά και διαφορετικής ηλικίας. Δηλαδή μπορεί να υπάρχει ένα παιδί πέντε ετών με ένα μαθητή 20 ετών. Αυτό σημαίνει πως, αν προκύψει κάποιο κρούσμα, τότε η ιχνηλάτηση θα είναι ακόμη πιο δύσκολη.

Τρίτον, θα πρέπει να τροποποιηθεί η σημερινή εγκύκλιος που ορίζει ότι για τις διδακτικές και εκπαιδευτικές επισκέψεις των μαθητών εκτός σχολείου θα πρέπει να μεταβαίνει ένα μόνο τμήμα. Όμως στα ειδικά σχολεία το ένα τμήμα μπορεί να απαρτίζεται από μόλις πέντε μαθητές. Πρέπει, δηλαδή να είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των μαθητών και τμημάτων που θα μετακινούνται.

Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί έθεσαν και άλλα ζητήματα, όπως την αύξηση των διδακτικών ωρών φυσικής αγωγής, αλλά και τη δυνατότητα των αποφοίτων από ειδικό επαγγελματικό Λύκειο να εισάγονται σε ξεχωριστές θέσεις στα ΑΕΙ και όχι μαζί με τους υπόλοιπους μαθητές των ΕΠΑΛ.
Και από την πλευρά του ο Διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος επισήμανε πως το κυριότερο ζήτημα που έθεσαν οι διευθυντές για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, είναι η μετακίνηση των μαθητών.

Ειδικότερα ανέφερε πως κατά την τηλεδιάσκεψη που διοργανώθηκε από το υπουργείο Παιδείας εκτός από την Υφυπουργό Παιδείας κα Μακρή και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του υπουργείου παιδείας κ.Ζυμβρακάκη, συμμετείχαν οι διευθυντές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας καθώς και οι Διευθυντές/ντριες και Προιστάμενοι/μένες όλων ειδικών σχολείων του Νομού Μαγνησίας.
Οι Διευθυντές/ντριες και Προιστάμενοι/μένες των Ειδικών Σχολείων αφού πήραν το λόγο έθεσαν στην ηγεσία του ΥΠΑΙΘ ένα πλήθος από ζητήματα που τους απασχολούν στην καθημερινή λειτουργία των σχολικών τους μονάδων. Κυριάρχησαν το θέμα της μεταφοράς μαθητών με διάφορα μέσα (συνωστισμός, ανάμειξη μαθητών από διάφορα σχολεία και των δυο βαθμίδων, μη εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού, κ.ά.) καθώς και το θέμα της ανάγκης δημιουργίας οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στα ειδικά σχολεία.

Όλοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη δυνατότητα που τους δόθηκε να απευθύνουν ερωτήματα και προβληματισμούς στην ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και την βεβαιότητα ότι μόνο οφέλη θα προκύψουν από τέτοιες πρωτοβουλίες καθώς και την επιθυμία να πραγματοποιηθούν κι άλλες παρόμοιες σύντομα.
Στην Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ανήκουν τρία Ειδικά Νηπιαγωγεία και επτά Ειδικά Δημοτικά Σχολεία

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το