Τοπικά

«Οι αγρότες στη Μαγνησία παλεύουν ενάντια στο ξεκλήρισμα και στον αφανισμό τους»

Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στη Μαγνησία και δυστυχώς οξύνονται. Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας τονίζει ότι οι αγρότες παλεύουν ενάντια στο ξεκλήρισμα και στον αφανισμός τους, ενώ τα χωριά τους ερημώνουν Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη η διοίκηση της ομοσπονδίας με θέμα τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων του νόμου.
«Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα της Μαγνησίας όλο το προηγούμενο διάστημα με τις κινητοποιήσεις που κάναμε αναδείξαμε τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε διεκδικώντας λύσεις. Πάρα τις προσπάθειες μας η κυβέρνηση δεν δέχτηκε να ικανοποιήσει κανένα από τα δίκαια αιτήματα μας» τονίζει η Ομοσπονδία και προσθέτει ότι η φονική πανδημία ανέδειξε τις ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά για την υποβάθμιση και εγκατάλειψη του δημόσιου συστήματος υγείας , που εξυπηρέτησε τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα της υγείας.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησία αναφέρει:

“Παρουσιάζεται ολοένα με πιο δραματικό τρόπο η ανύπαρκτη παροχή υγείας – πρόνοιας – περίθαλψης για τους κατοίκους της υπαίθρου. Τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία του νομού είναι σε πλήρη εγκατάλειψη, παρουσιάζουν προβλήματα στην κτιριακή υποδομή και τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.
Η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις φέρουν μεγάλη ευθύνη.

Είναι επιτακτική ανάγκη, ζήτημα ζωής και θανάτου για τον λαό μας, να γίνουν τώρα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας της υγείας χωρίς καμία αποζημίωση ,να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν νέες ΜΕΘ.Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.
Διεκδικούμε αποκλειστικά δωρεάν δημόσιο σύστημα υγείας σχεδιασμένο έτσι που να μπορεί να ανταπεξέλθει σε έκτακτες συνθήκες όπως η σημερινή.

Τα ήδη οξυμένα προβλήματα μας επιδεινώθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το προηγούμενο διάστημα την περιοχή μας. Ιδιαίτερα στην περιοχή του Πηλίου με τις χαλαζοπτώσεις η ζημιά στην μηλοκαλλιέργεια είναι στο 100% σε κάποιες περιοχές. Οι συνάδελφοι μηλοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση. Δεν μπορούν να καλλιεργήσουν και ζητάνε λύσεις στο αδιέξοδο που τους βάζει το κράτος. Ζητάνε να αποζημιωθούν στο 100% τις ζημιές άμεσα, χωρίς παρακρατήσεις από τον ΕΛΓΑ με συμψηφισμό των οφειλών τους με την αποζημίωση .

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι καστανοπαραγωγοί με την ξηρασία του καλοκαιριού που είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής και την μικροκαρπία .Σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία μας με τον διευθυντή του ΕΛΓΑ στη Λάρισα μας είπε ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει από την ξηρασία και την μικροκαρπία.
Εμείς ρωτάμε οι αγρότες αυτοί πως θα καλλιεργήσουν και πως θα ζήσουν τις οικογένειες τους;

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η κατεστραμμένη αγροτική οδοποιία σε όλο τον νομό. Την ευθύνη για την απαξίωση της υπαίθρου φέρουν ακέραια οι κυβερνήσεις διαχρονικά, οι περιφερειακές διοικήσεις και οι δήμοι.

Στον προϋπολογισμό του 2021 προβλέπονται για την στήριξη των επιχειρήσεων, των τραπεζών και άλλων από τις επιπτώσεις της πανδημίας 24 δις ευρώ το 2020 και άλλα 7 δις ευρώ για το 2021 όταν την ίδια στιγμή για εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες , κτηνοτρόφους, αλιείς προβλέπονται μόλις 350 εκατομμύρια ευρώ δηλαδή περίπου το 1% του συνολικού πακέτου . Αυτό τα λέει όλα ποιους στηρίζει και ποιους δεν στηρίζει η κυβέρνηση.

Λόγω της πανδημίας οι τιμές των αγροτικών προϊόντων είναι χαμηλότερες στα περισσότερα προϊόντα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αλλά την ίδια στιγμή φτάνουν πανάκριβα στην λαϊκή κατανάλωση . Με τη στήριξη της κυβέρνησης έμποροι ,μεταποιητικές βιομηχανίες, μεσάζοντες ,κάθε είδους στήνουν χορό κερδοφορίας στις πλάτες των αγροτών και του λαού.
Την ίδια στιγμή το κόστος καλλιέργειας ανεβαίνει . Το ίδιο και το κόστος διαβίωσης.

Στον προϋπολογισμό του 2021, προβλέπονται πάνω από 370 εκατομμύρια ευρώ για επιστροφή πετρελαίου σε εφοπλιστές , βιομήχανους, κλινικάρχες και ξενοδόχους και δεν προβλέπεται-για μια χρόνια ακόμα -ούτε ένα ευρώ επιστροφή για τους αγρότες – κτηνοτρόφους παρά τις μεγαλόστομες προεκλογικές υποσχέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού για να μαζέψει ψήφους . Την ίδια στιγμή το πετρέλαιο κινήσεις επιβαρύνετε με πράσινο τέλος για να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις της πράσινης ενέργειας .

Διεκδικούμε:

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής που επιβάλλουν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι.

Συμψηφισμός των οφειλών προς τον ΕΛΓΑ με την αποζημίωση καθώς πολλοί αγρότες αδυνατούν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα.

Άμεση κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων, σε όλους όσους πλήττονται από την πανδημία, το lockdown, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών.

Να δοθούν στο 100% της ζημιάς οι οφειλόμενες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Αποζημίωση στους καστανοπαραγωγούς που επλήγησαν από την ξηρασία.

Για τους συναδέλφους πλημμυροπαθείς να εξοφληθεί άμεσα το σύνολο των αποζημιώσεων στο 100% του χαμένου εισοδήματος και για όλες τις ζημιές.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για την επιβίωση μας.

Διεκδικούμε μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.

Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές κλάδου υγείας στον ΕΦΚΑ και να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές τους από το κράτος για όσο διαρκεί το lockdown. Να υπάρχει αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών.

Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, γενναίο κούρεμα χρεών σε δημόσιο και τράπεζες.

Να δοθούν άτοκα δάνεια σε αγρότες-κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους.

Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ή χωραφιών.

Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε σπίτια και σε χωράφια. Να σταματήσουν τώρα οι απαράδεκτες ενοχλήσεις από εισπρακτικές εταιρίες ή δικηγορικά γραφεία.

Να δοθεί στις αγρότισσες μητέρες ειδικό επίδομα φροντίδας ανήλικων τέκνων (ως 14 ετών) για όσο διαρκεί το lockdown.

Αύξηση των συντάξεων να δοθούν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και στους συνταξιούχους του ΟΓΑ καθώς και μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης.
Στα 60 για τους άντρες και 55 για τις γυναίκες.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών , νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών, στα κέντρα υγείας του νομού μας .
Επισκευή και συντήρηση των κτιριακών υποδομών που είναι σε μαύρα χάλια . Εξοπλισμός των κέντρων υγείας με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Επισκευή και συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας.
Δεν είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα να περνάμε μέσα από τα ρέματα για να πάμε στα χωράφια και στα ζώα μας.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η αδιέξοδη αντιλαϊκή πολιτική που συνθλίβει τις ζωές μας ,τα δικαιώματά μας .Δεν δεχόμαστε να ζούμε με συντάξεις πείνας. Καλούμε τους συναδέλφους αγρότες να είναι σε επαγρυπνήσει να συσπειρωθούν στους αγροτικούς συλλόγους του Νόμου και στην ομοσπονδία. Στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση και σε αυτούς που ήταν και θέλουν να ξαναγίνουν ότι αν νομίζουν με τα αγροτοδικεία και τα πρόστιμα θα κάμψουν το αγωνιστικό μας φρόνιμα είναι βαθιά γελασμένοι!
Όσο θα μας επιτίθονται εμείς θα γινόμαστε ακόμη ποιο δυνατοί”

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το