Πολιτισμός

Οι Άγιοι Τόποι μέσα από το νέο βιβλίο του φιλόλογου Δημήτρη Τσουλκανάκη

Το νέο βιβλίο με τίτλο «Άγιοι Τόποι: η βυζαντινή Παλαιστίνη (4ος-7ος αι.)» του φιλόλογου και διευθυντή του 3ου ΓΕΛ Βόλου κ. Δημήτρη Τσουλκανάκη, παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη σε μια όμορφη εκδήλωση παρουσία αρκετών συμπολιτών στο Μουσείο της Πόλης.
Για το βιβλίο εκτός από τον συγγραφέα μίλησαν η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας κ. Βίκυ Μαντζώρου και ο καθηγητής Ιστορίας της Ύστερης Αρχαιότητας κ. Δημήτρης Κυρτάτας.

Ο κ. Τσουλκανάκης τόνισε πως «θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσοι παραβρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου μου «Άγιοι Τόποι: η βυζαντινή Παλαιστίνη (4ος-7ος αι.)». Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω το Μουσείο της Πόλης του Βόλου που τόσο φιλόξενα μας παραχώρησε τον χώρο για την εκδήλωση. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλω αφενός στον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, και αφετέρου στην πρόεδρό του, κ. Βίκυ Μαντζώρου, που όχι μόνο έτρεξε όλες τις λεπτομέρειες για την πραγματοποίηση της παρουσίασης, αλλά και προλόγισε το βιβλίο. Το γεγονός ότι ένας εξαίρετος ακαδημαϊκός δάσκαλος, ο καθηγητής Ιστορίας της Ύστερης Αρχαιότητας Δημήτρης Κυρτάτας, υπήρξε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, αποτέλεσε μοναδική τιμή στο πρόσωπό μου».

Δίδαξε στη Σχολή του Πανάγιου Τάφου
«Το αρχικό ερέθισμα για τη συγγραφή του βιβλίου μού δόθηκε στην Ιερουσαλήμ, όπου κατά το σχολικό έτος 1999-2000 δίδαξα ως φιλόλογος στη Σχολή του Παναγίου Τάφου της Σιών, η οποία ανήκει στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Βιώνοντας επί 13 μήνες όσα θαυμαστά, από κάθε άποψη, συμβαίνουν στην Αγία Πόλη, το μοναδικό αυτό σταυροδρόμι όπου συναντώνται οι τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες (Χριστιανισμός, Ιουδαϊσμός, Ισλάμ), συνειδητοποίησα πόσο «ζωντανό» παραμένει στην εποχή μας το Βυζάντιο. Το συναίσθημα αυτό με παρακίνησε στη μελέτη της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής, την περίοδο ακριβώς που εκείνη παρέμεινε οργανικό τμήμα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας» τόνισε ο συγγραφέας.

Κέντρο του χριστιανικού κόσμου
Και πρόσθεσε: «Το ταξίδι, μέχρι να φτάσω στην «Ιθάκη», κράτησε επτά ολόκληρα χρόνια. Ήταν εν πολλοίς εξαντλητικό, αλλά συγχρόνως εξόχως ενδιαφέρον και συναρπαστικό. Μέσα στις σελίδες του βιβλίου «ζωντανεύει» μια μακρινή και για πολλούς ξεχασμένη εποχή, που ξεκινά με τον Μέγα Κωνσταντίνο τον 4ο και ολοκληρώνεται με τον αυτοκράτορα Ηράκλειο τον 7ο αιώνα. Τα ιστορικά γεγονότα αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό το μεγαλείο του Βυζαντίου και τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας έναντι των αιρέσεων στην περιοχή της Παλαιστίνης. Χάρη στην Αυγούστα Ελένη το 326 που ανακάλυψε τον τόπο της Γέννησης και του Θείου Πάθους, η περιοχή άλλαξε ταυτότητα, αποδεσμεύτηκε σταδιακά τόσο από το ιουδαϊκό, όσο και από το εθνικό της παρελθόν, και ως Άγιοι Τόποι μετατράπηκε στο κέντρο του χριστιανικού κόσμου. Αυτοκράτορες και πλούσιοι αριστοκράτες διέθεσαν μεγάλα ποσά για την ανέγερση ναών, μονών και ευαγών ιδρυμάτων παντού στην Παλαιστίνη. Η κεντρική εξουσία, σε συνεργασία με την επαρχιακή διοίκηση, φρόντισε επιμελώς την αστική και αγροτική οικονομία, τον καλλωπισμό των αστικών κέντρων, καθώς και την ασφάλεια της επαρχίας από εξωτερικούς εχθρούς και εσωτερικές στάσεις.
Ορόσημο στην ιστορία της Παλαιστίνης αποτελεί το έτος 451, όταν η επισκοπή Ιεροσολύμων προβιβάστηκε σε πατριαρχείο, το οποίο έκτοτε αναγνωρίζεται ιεραρχικά ως το τέταρτο στη σειρά από τα πατριαρχεία της Ανατολής κατά τα πρεσβεία τιμής.
Η παρακμή, αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, υπήρξε οδυνηρή. Οι Άγιοι Τόποι καταλήφθηκαν αρχικά από τους πυρολάτρες Πέρσες το 614. Ο δραματικός επίλογος συντελέστηκε τη δεκαετία του 630, όταν η Παλαιστίνη χάθηκε οριστικά για το Βυζάντιο πέφτοντας στα χέρια των μουσουλμάνων Αράβων».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το