Τοπικά

Οφειλή 500 δισ. ευρώ από το κατοχικό δάνειο- Εκδήλωση χθες στον Βόλο με ομιλητή τον δημοσιογράφο Δημ. Κούκουνα

Οφειλή που φτάνει τα 500δισ. ευρώ από τη Γερμανία προς την Ελλάδα αφορά το κατοχικό δάνειο, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο και ιστορικό συγγραφέα Δημοσθένη Κούκουνα, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση χθες στο Δημαρχείο Βόλου. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο νεοσύστατος Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης της Εθνικής Αντίστασης (Σ.Ι.Μ.Ε.Α.), τα μέλη της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του οποίου απευθύνουν πρόσκληση για συμμετοχή σε όσους πολίτες επιθυμούν να πυκνώσουν τις τάξεις του.

Στην ομιλία του με θέμα «Η αλήθεια για την απαράγραπτη γερμανική οφειλή που αφορά το κατοχικό δάνειο» ο κ. Κούκουνας τόνισε πως «το σύνολο της οφειλής των Γερμανών προς τους Έλληνες αγγίζει τα 500δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά μόνο το κατοχικό δάνειο και δεν πρέπει να το μπερδεύουμε με τις αποζημιώσεις για εκτελέσεις ανθρώπων ή τις επανορθώσεις για καταστροφές δικτύων ή υποδομών στη χώρα μας την περίοδο της Κατοχής, για τα οποία έχουν καταβληθεί κάποια ποσά κατά καιρούς».

Ο ίδιος έκανε λόγο για «ολιγωρία από την πλευρά των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων για τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου. Δυστυχώς μόνο κατά τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινή γνώμη έχει πληροφορηθεί την ύπαρξη ζητήματος κατοχικού δανείου και, απ’ ό,τι προκύπτει, μαζί με αυτήν και το πολιτικό προσωπικό, το οποίο μάλιστα δείχνει να αιφνιδιάστηκε. Πολλοί εξακολουθούν να έχουν την εντύπωση ότι όταν γίνεται λόγος περί κατοχικού δανείου, δεν είναι παρά μια εύλογη απαίτηση λόγω των φοβερών ανθρωπιστικών και υλικών καταστροφών που επέφεραν κατά την Κατοχή οι κατακτητές. Αλλά δεν πρόκειται περί αυτού. Το κατοχικό δάνειο είναι ένα συγκεκριμένο οικονομικό χρέος του γερμανικού κράτους που εξακολουθεί να παραμένει ανοικτό, παρά το γεγονός ότι έχουν μεσολαβήσει 75 περίπου χρόνια από τότε» προσέθεσε.

Να αναφερθεί ότι ο κ. Κούκουνας έχει γράψει το βιβλίο «Κατοχικό δάνειο- Η όλη αλήθεια για το γερμανικό χρέος». Το κύριο σώμα αυτού του βιβλίου έχει δημοσιευθεί το 2012 ως το δεύτερο μέρος του βιβλίου που έγραψε ο συγγραφέας με τίτλο “Η ελληνική οικονομία κατά την Κατοχή και η αλήθεια για τα κατοχικά δάνεια”.

Ο Δημοσθένης Κούκουνας είναι δημοσιογράφος και ιστορικός συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Πάτρα και σπούδασε οικονομικά στην Αγγλία. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος του οικονομικού και πολιτικού ρεπορτάζ και αρχισυντάκτης – διευθυντής σύνταξης σε αθηναϊκές εφημερίδες Έχει ασχοληθεί επί σαράντα και πλέον χρόνια με την ιστορική έρευνα της κατοχικής περιόδου και έγραψε πολλά βιβλία και άρθρα.

Να αναφερθεί ότι στη χθεσινή εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος, ο τέως Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λ. Γαϊτάνης, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

 

Ο Σ.Ι.Μ.Ε.Α.

Όπως προαναφέρθηκε, η χθεσινή εκδήλωση διοργανώθηκε από το νεοσύστατο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης της Εθνικής Αντίστασης (Σ.Ι.Μ.Ε.Α.), ο οποίος  ιδρύθηκε από την ανάγκη να υπάρχει ένας φορέας στην πόλη μας που θα υπερασπίζεται τη μνήμη, την ιστορία, την προσφορά και τις θυσίες της Εθνικής Αντίστασης. Τα ιδρυτικά του μέλη που φτάνουν τα 44 προέρχονται από όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους, συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία κομματική εκμετάλλευση της προσφοράς της Εθνικής Αντίστασης.

Όπως ανέφερε ο μέλος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής Απ. Αποστολάκης «η αναγκαιότητα ίδρυσης του συλλόγου ξεκίνησε από τη διαπίστωση ότι οι φορείς που υπάρχουν στην πόλη μας και ασχολούνται με την ιστορία της κατοχικής περιόδου, δεν έχουν τη δυνατότητα εκ του νόμου να αντιδράσουν σε μεθοδεύσεις που υπάρχουν με στόχο να ξεχαστεί η προσφορά της Εθνικής Αντίστασης. Αναφερόμαστε ιδιαίτερα στο ΕΑΜ και στο καταστατικό μας αφού στην περιοχή μας δεν υπήρχε άλλη αντιστασιακή οργάνωση. Δεν είμαστε από αυτούς που πιστεύουν όπως θέλουν να μας πείσουν κάποιοι, ότι σύσσωμος ο ελληνικός λαός έκανε αντίσταση κατά των κατακτητών. Όχι. Υπήρξαν και δοσίλογοι, υπήρξαν και άνθρωποι που βρήκαν την ευκαιρία να πλουτίσουν εκμεταλλευόμενοι τη δυστυχία του λαού. Ο Σ.Ι.Μ.Ε.Α. αναγνωρίζει ότι αντίσταση κατά των δυνάμεων κατοχής έκαναν διάφορες αντιστασιακές οργανώσεις, καθώς και μεμονωμένα άτομα, αλλά το κύριο βάρος στην προσφορά και στις θυσίες είχε το ΕΑΜ.

Θέλουμε ο Σύλλογος μας να είναι ενωτικός μακριά από κόμματα και πολιτικές αγκυλώσεις. Καλούμε όσους θέλουν να γίνουν μέλη του Συλλόγου να τον πλαισιώσουν, καθώς και να συμμετέχουν στη Διοίκηση που θα προκύψει» συμπλήρωσε ο ίδιος.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το