Τοπικά

ΟΕΒΕΜ: Χρηματοδοτήσεις – «ανάσες» ζητούν οι μικρομεσαίοι – Photos

 

Χρηματοδοτικά προγράμματα που θα είναι ευέλικτα και αποτελεσματικά για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ζητούν μεταξύ άλλων οι μικρομεσαίοι, προκειμένου να αντέξουν στις πολύ δύσκολες συνθήκες που βιώνουν.
Η κατάσταση που βρίσκονται οι επαγγελματίες, αλλά και τα αιτήματά τους, παρατέθηκαν μεταξύ άλλων χθες στην εκδήλωση κοπής πίτας της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας (ΙΟΕΒΕΜ) η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Ξενία».
Στην εκδήλωση βρέθηκε και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημήτρης Βαργιάμης. Επίσης τιμήθηκαν δύο επαγγελματίες για τη σημαντική συνδικαλιστική δράση οι κ.κ. Θανάσης Πελεκούδας και Νίκος Τσίρος, καθώς και η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων για την εθελοντική της προσφορά.
Η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Δώρα Καναβιτσά ανέφερε πως «οι επαγγελματίες βρίσκονται σε δύσκολη θέση και το 2023 είναι μια χρονιά προκλήσεων. Οι δυνατότητες των πολιτών να καταναλώσουν έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις σε πολλά είδη. Οι Έλληνες είναι αναγκασμένοι να διαθέτουν το 50% του εισοδήματός τους για τα βασικά είδη, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία είναι το 19%. Επομένως τα χρήματα που φτάνουν στα ταμεία των επαγγελματιών μέσα από την κατανάλωση, είναι πολύ λίγα.
Οι μικρομεσαίοι αντιμετωπίζουν τη μείωση της ρευστότητας, την ενεργειακή κρίση, ενώ τα μεγάλα προγράμματα χρηματοδότησης, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν το 70% των μικρομεσαίων δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν. Γι’ αυτό και ζητάμε από τα συναρμόδια υπουργεία να υλοποιήσουν ευέλικτα και αποτελεσματικά χρηματοδοτικά προγράμματα τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν και από αυτούς. Για παράδειγμα το πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ 2» της Περιφέρειάς ήταν ένα πρόγραμμα που βοήθησε πολύ τις επιχειρήσεις, καθώς μπόρεσαν και άντλησαν ρευστότητα».
Επίσης η κ. Καναβιτσά τόνισε πως πρέπει να υλοποιηθούν οι 120 δόσεις όχι μόνο προς την Εφορία, αλλά και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τους Δήμους και όπου αλλού έχουν υποχρεώσεις οι μικρομεσαίοι, καθώς πολλοί είναι αυτοί που δεν τα έχουν καταφέρει και βγήκαν εκτός ρυθμίσεων.
Παράλληλα η κ. Καναβιτσά σημείωσε πως παρά τις δυσκολίες οι επαγγελματίες θα συνεχίζουν να παλεύουν για να επιβιώσουν.

Δείτε Photos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το