Κόσμος

Observer: Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής -Ηπιες αναφορές στην ΕΕ πολλών ταχυτήτων

Το προσχέδιο της λεγόμενης «δήλωσης της Ρώμης», το οποίο καλούνται να επεξεργαστούν οι ευρωπαίοι ηγέτες κατά την σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, παραθέτει ο EUObserver σημειώνοντας ότι «κάνει ήπια αναφορά στην ΕΕ πολλών ταχυτήτων».

Σημειώνεται ειδικότερα, πως οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν σήμερα τους τρόπους για να καταστήσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα «περισσότερο ασφαλές, πλούσιο, κοινωνικό και ισχυρό», αποφεύγοντας, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, κάθε κατηγορηματική αναφορά σε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων.

«Ζητάμε μια Ευρώπη, για τα επόμενα δέκα χρόνια, η οποία θα είναι ασφαλέστερη και πλουσιότερη για να ζει κανείς», υπογραμμίζει το έγγραφο που περιήλθε στον EUObserver. «Θα επιδιώξουμε αυτούς τους στόχους, πιστεύοντας ακράδαντα πως το μέλλον της Ευρώπης εναπόκειται σε μας», προσθέτει. Όπως εξηγεί ο EUObserver πρόκειται για ένα κείμενο που έχουν ετοιμάσει οι επιτελείς του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε συνεργασία με την προεδρία της Μάλτας και την ιταλική κυβέρνηση, το οποίο αποτελεί ένα αρχικό προσχέδιο της δήλωσης της Ρώμης για το μέλλον της ΕΕ, που θα κληθούν να προσυπογράψουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στην ιταλική πρωτεύουσα στις 25 Μαρτίου.

Χωρισμένο σε τρία μέρη, το εν λόγω κείμενο αναφέρει:

1 Προτείνει στους ευρωπαίους ηγέτες να υπενθυμίσουν στους πολίτες τα επιτεύγματα της ΕΕ.

2 Σκιαγραφεί τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ.

3 Δίνει πιθανά στοιχεία για την ημερήσια διάταξη της Ρώμης σκιαγραφώντας ένα όραμα για την ΕΕ μετά το Brexit.

Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και το Brexit, δεν μνημονεύονται στο κείμενο αυτό προκειμένου να καταδειχθεί ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ″γυρίσει σελίδα″ σε ό,τι αφορά την ένταξη της Βρετανίας και μάλιστα προτού καν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Στην συνάντησή τους αύριο το πρωί, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να πουν κατά πόσον συμφωνούν με την προτεινόμενη δομή της δήλωσης της Ρώμης, κατά πόσον συμφωνούν με τα στοιχεία που προτείνονται και κατά πόσον υπάρχουν στοιχεία που προκαλούν δυσκολίες ή απουσιάζουν από το κείμενο.

«Εμείς, οι εκπρόσωποι των 27 κρατών μελών, είμαστε περήφανοι για τα επιτεύγματα της ΕΕ», σημειώνει το κείμενο. Αναφέρεται επίσης ότι η ΕΕ καλείται τώρα να αντιμετωπίσει περιφερειακές διαμάχες, την τρομοκρατία, τις εντεινόμενες μεταναστευτικές πιέσεις, τον προστατευτισμό, αλλά και τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Επισημαίνεται ακόμα ότι τα επόμενα 10 χρόνια η ΕΕ θα έχει ως στόχο της την αύξηση της κοινωνικής διάστασης, την περαιτέρω ενίσχυση της ΟΝΕ, την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας και την ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών κοινωνιών εν όψει της παγκοσμιοποίησης. Αναφορές γίνονται και στην ανάγκη προσήλωση της ΕΕ στην λειτουργία της κοινής αγοράς, στην αύξηση των επενδύσεων, στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Σε ό,τι εξάλλου αφορά την ασφάλεια, το προσχέδιο της δήλωσης σημειώνει πως η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να αναλάβει περισσότερες ευθύνες, παραμένοντας προσηλωμένη στην ενίσχυση της κοινής ασφάλειας και άμυνας. Επισημαίνεται ακόμη πως η Ευρώπη πρέπει να στοχεύει στην προστασία ενός πολυμερούς συστήματος που βασίζεται σε κανόνες, το οποίο είναι περήφανο για τις αξίες του, προστατεύει τους πολίτες, προωθεί το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο και υπερασπίζεται το κράτος δικαίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι παραπάνω προτεραιότητες μπορούν άνετα να συμφωνηθούν από όλα τα κράτη μέλη. Σχολιάζοντας το περιεχόμενο του προσχεδίου, ο EUObserver σημειώνει ότι μετά από τις εκκλήσεις Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, αλλά και τις προειδοποιήσεις περί κινδύνου αποσύνθεσης της ΕΕ, άλλων κρατών που φοβούνται ότι ″θα μείνουν απ’ έξω″, το κείμενο αποφεύγει προσεκτικά να χρησιμοποιήσει αμφιλεγόμενες διατυπώσεις: «Η ΕΕ θα εργαστεί από κοινού προκειμένου να προωθήσει το κοινό καλό, με την κατανόηση ότι κάποιοι από μας θα μπορούν να προχωρήσουν πιο στενά και γρήγορα σε κάποια πεδία, κρατώντας την πόρτα ανοιχτή γι’ αυτούς που θέλουν να ακολουθήσουν αργότερα», σημειώνει χαρακτηριστικά το κείμενο, επιμένοντας, παράλληλα, σε μια «ενιαία και αδιαίρετη Ένωση, η οποία ενεργεί από κοινού όταν αυτό είναι δυνατό και σε διαφορετικούς ρυθμούς όταν αυτό είναι απαραίτητο».

Με την ήπια φρασεολογία που χρησιμοποιεί το κείμενο, εκτιμούν οι αρθρογράφοι, δίνεται η δυνατότητα στους υποστηρικτές μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, να δώσουν μια ώθηση στην ιδέα παραμένοντας ταυτόχρονα διπλωματικοί έναντι των χωρών που είναι αντίθετες στην προοπτική αυτή.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το