Τοπικά

Ο υπουργός Παιδείας αποκλειστικά στη “Θ”: “Δικά σας” τα ΤΕΙ αν τα θέλετε, αλλά δεν θα γίνουν πανεπιστήμια

Ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου σε αποκλειστικές δηλώσεις του στη «Θεσσαλία» παρεμβαίνει στο θέμα της κρίσης που έχει δημιουργηθεί στις θεσσαλικές πόλεις με αφορμή την αναδιάρθρωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Όπως τόνισε, μια πόλη εφόσον κρίνει πως δεν μπορεί να αποχωριστεί το ΤΕΙ το οποίο λειτουργεί σε αυτή και είναι ευχαριστημένη, αυτό μπορεί να διατηρηθεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μετατραπεί σε Πανεπιστήμιο…

«Δεν θα εξαναγκάσουμε κανέναν. Οι αλλαγές θα γίνουν με ακαδημαϊκή και κοινωνική συναίνεση», είπε ο υπουργός Παιδείας. Η απάντηση του υπουργού ήταν σαφέστατη και έκανε γνωστό πως ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες θα ανοίξει και θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί ώστε να βρεθούν οι λύσεις. Προετοιμάζει επίσκεψη στη Θεσσαλία, ενώ χθες του ζήτησε συνάντηση και ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός με τον οποίο θα συναντηθεί άμεσα στην Αθήνα.
Ο υπουργός δήλωσε πως πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ποιος ορίζει τα ζητήματα της Παιδείας και τόνισε πως διάλογος με συλλαλητήρια δεν γίνεται.

«Διάλογος γίνεται με επιχειρήματα, με στοιχεία βιωσιμότητας και εξαντλητική διαβούλευση και όχι με συνθήματα. Ενημερώθηκα ότι υπάρχουν ενστάσεις για το γεγονός ότι δήθεν δεν έγινε διαβούλευση με τις κοινωνίες. Το υπουργείο Παιδείας πρόσφατα άνοιξε τον διάλογο και όφειλε να ξεκινήσει αυτόν τον σημαντικό διάλογο με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Εμείς για το Πανεπιστήμιο λάβαμε μια πρόταση από ακαδημαϊκούς η οποία θα βελτιωθεί και θα αλλάξει με βάση τις ανάγκες που μέσα από τον διάλογο με τις κοινωνίες θα αναπτυχθεί, όπως συνέβη στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Δεν θα μπορούσα σε αυτή την έναρξη του διαλόγου να απαντώ σε κάθε ένσταση. Δεν μπορεί το υπουργείο μέσα σε ένα διάλογο, πριν αυτός εξαντληθεί να παίρνει , τμήματα, να αλλάζει τμήματα ή σχολές ανάλογα με τις αντιδράσεις. Οι κοινωνίες συζητούν και εμείς θα συζητήσουμε μαζί τους σε μια διαβούλευση που θα κρατήσει όσο χρειαστεί. Θα συζητήσουμε με όλους αλλά δεν σημαίνει ότι θα συμφωνήσουμε με όλους γιατί αυτό είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο.
Και πρέπει να αποφασίσουμε ποιος ορίζει την Παιδεία… Εμείς θα δούμε όλες τις τοπικές ανάγκες με στοιχεία και δεδομένα, αλλά μην περιμένει κανείς να εφαρμοστεί το μοντέλο του παρελθόντος. Τμήματα και σχολές δεν θα γίνονται με βάση πολιτικές παρεμβάσεις…», κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το