Τοπικά

Ο υφυπουργός Π. Τσακλόγλου στη «Θ»: Το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης με ρήτρα μη αρνητικών αποδόσεων

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, συμμετείχε σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η e- thessalia στην οικονομία με τον Μιχάλη Ζουμπουλάκη Καθηγητή της Μεθοδολογίας και Ιστορίας της Οικονομικής Σκέψης και τον οικονομολόγο Βασίλη Δανό.
Θέμα, η μεταρρύθμιση στις επικουρικές συντάξεις.
Ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε στην μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης, επισημαίνοντας ότι για κάθε νέο ασφαλισμένο θα δημιουργηθεί ατομικός κουμπαράς, στον οποίο θα καταγράφονται οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί, καθώς και οι αποδόσεις των επενδύσεων που αντιστοιχούν στις εισφορές του.
Όπως είπε, θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2022 και θα αφορά όλους τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, οι οποίοι έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης και προαιρετικά τα άτομα που είναι κάτω των 35 ετών είτε έχουν είτε δεν έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης.
Αναλύοντας το νέο δημόσιο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, που θα μετατρέπεται σταδιακά από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό, είπε ότι θα έχει επαγγελματική διαχείριση και ισχυρή εποπτεία .Η αύξηση των αποταμιεύσεων θα έχει ως αποτέλεσμα την επίτευξη υψηλότερων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης μέσα από επενδυτικά προϊόντα και εντέλει υψηλότερες μελλοντικές συντάξεις, με εγγυήσεις μη αρνητικής απόδοσης.

Δήλωσε πως το νέο σύστημα της επικουρικής  θα επιφέρει υψηλότερες  συντάξεις  στους ασφαλισμένους καθώς θα επιτυγχάνονται πολύ υψηλότερες αποδόσεις από την κεφαλαιοποίηση των εισφορών.

Οι κύριες συντάξεις θα παρέχονται όπως ισχύει σήμερα και καταβάλλονται από τον προϋπολογισμό και όχι από εισφορές μας.
Όπως είπε, η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση έχει δημόσιο χαρακτήρα, δεν θίγει τις υφιστάμενες συντάξεις και στηρίζεται στη διαφοροποίηση του ασφαλιστικού κινδύνου, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την υπερβολική έκθεση του συστήματος στο “δηµογραφικό κίνδυνο”.
Τόνισε πως στη Ελλάδα το διανεμητικό σύστημα το συντάξεων είναι ένα τεράστιο βάρος για τον προϋπολογισμό. «Αυτό το σύστημα δουλεύει όταν αντιστοιχούν 4 εργαζόμενοι σε έναν συνταξιούχο.
Σήμερα αντιστοιχούν 1,65 εργαζόμενοι σε έναν συνταξιούχο και ακόμα και οι πλέον αισιόδοξες προβλέψεις καμία εκτίμηση δεν δείχνει αύξηση του ποσοστού. Η μισή συνταξιοδοτική δαπάνη καλύπτεται από το προϋπολογισμό με αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική πολιτική και στις επενδύσεις. Μέσα στην πανδημία η συταξιοδοτική δαπάνη θα υπερβεί το 10% του ΑΕΠ. Από το 2000 έχουν δαπανηθεί 700 δις για το συνταξιοδοτικό», τόνισε.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το