Τοπικά

Ο Βολιώτης σολίστας Δήμος Βουγιούκας θα εμφανιστεί απόψε στις Βρυξέλλες

Σε γνώριμα μέρη βρίσκεται ο Δήμος Βουγιούκας. Ο Βολιώτης ακορντεονίστας απόψε Μεγάλο Σάββατο θα εμφανιστεί στο φεστιβάλ «Balkan Trafik», το οποίο φέτος γίνεται για 13η χρονιά στις Βρυξέλλες. Ο 37χρονος μουσικός, ο οποίος έζησε στο Βέλγιο από το 2011 μέχρι το 2016, θα παίξει με το «Trio Tatavla», το μουσικό σχήμα που δημιούργησε ο ίδιος πριν λίγα χρόνια.

To φεστιβάλ «Balkan Trafik» διεξάγεται στη βελγική πρωτεύουσα κάθε άνοιξη. «Γίνεται κάθε Απρίλη στο Palais des Beaux-Arts. Έχω ξαναπαίξει πολλές φορές εκεί στο παρελθόν», σημείωσε ο Δήμος Βουγιούκας, ο οποίος απόψε θα έχει την ευκαιρία να σμίξει επί σκηνής με τους Βέλγους Benjamin Clement και Tcha Limberger. O τελευταίος μπορεί να είναι τυφλός εκ γενετής, αλλά θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς της jazz manuche παγκοσμίως. «Όταν έμενα Βρυξέλλες, είχαμε φτιάξει το «Trio Tatavla» με τον Limberger, έναν εξαιρετικό σολίστα και σπουδαίο άνθρωπο. Είναι φαινόμενο. Το 2017 βγάλαμε και cd με τον τίτλο «Tatavla». Το εξώφυλλο που κάναμε, μας απεικονίζει και τους τρεις μουσικούς σαν φιγούρες Καραγκιόζη», πρόσθεσε στη συνέχεια ο γνωστός ακορντεονίστας, υπενθυμίζοντας έτσι τους άρρηκτους δεσμούς του με το θέατρο σκιών και τον αγαπημένο ήρωα του.
Το άλλο σχήμα που μετέχει ο Βουγιούκας επί βελγικού εδάφους είναι το κουαρτέτο «Gypsy Ensemle» μαζί με τον Benjamin Clement (κιθάρα), τον Costel Ursulet (τσέμπαλο) από τη Ρουμανία και τον Ούγγρο Zoli Kekenj (κόντρα μπάσο) και μας ταξιδεύει στις τσιγγάνικες μουσικές των Βαλκανίων. «Πριν δύο μήνες τους κάλεσα στην Αθήνα για τρεις παραστάσεις κι όταν ανεβαίνω Βέλγιο παίζουμε, όταν μας δίνεται ευκαιρία», είπε χαρακτηριστικά.

Το cd με το «Trio Tatavla» ήταν το πρώτο από τα τρία συνολικά που κυκλοφόρησε τα τελευταία δυόμισι περίπου χρόνια με τη συμμετοχή του Βολιώτη δεξιοτέχνη. Ακολούθησε το άλμπουμ «Balkan Caprice» με μουσικές των Βαλκανίων με πιάνο και ακορντεόν, που περιλαμβάνει έντεκα κομμάτια και στο οποίο συνεργάστηκε με την εξαιρετική πιανίστα Αρετή Προσήλια (είναι επίσης Βολιώτισσα, αλλά πλέον ζει και κάνει καριέρα στις Βρυξέλλες).
Όσο για την πιο πρόσφατη δουλειά του στην πλούσια δισκογραφία που έχει να επιδείξει; Τον περασμένο Οκτώβριο κυκλοφόρησε με τους «Athens Tango Ensemble» το ομώνυμο cd, με 15 αλησμόνητα «διαμάντια» του αργεντίνικου τάνγκο. Μάλιστα, η συζήτηση με τον Δήμο Βουγιούκα, που έχει αναλάβει τις ενορχηστρώσεις και τις διασκευές, έγινε στο περιθώριο των γυρισμάτων του νέου βιντεοκλίπ των «Athens Tango Ensemble» για το τραγούδι «Mia Vida».

Ο Δήμος Βουγιούκας με τον Limberger

Ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής του ενσωματώνει στοιχεία από πολλές κουλτούρες και οι μουσικές ρίζες του φτάνουν από τα Βαλκάνια μέχρι την Αργεντινή, μίλησε για το κουιντέτο που δημιούργησε τον Οκτώβριο του 2016, αμέσως μετά τον… επαναπατρισμό του από το Βέλγιο και σήμανε παράλληλα την ενασχόλησή του με το μπαντονεόν, ένα όργανο που είναι συνυφασμένο πλέον με το τάνγκο:

Οι Gypsy Ensemble

“Η δημιουργία του “Athens Tango Ensemble” ήταν μια ιδέα μου που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016 και μαζί με τους εξαιρετικούς συναδέλφους Κυριάκο Γκουβέντα στο βιολί, Πάνο Μάρκο στο πιάνο, Δημήτρη Κουφογιώργο στην κιθάρα και Κώστα Αρσένη στο κόντρα μπάσο, ξεκινήσαμε δυναμικά την πορεία μας”, σημείωσε, ενώ έπειτα εξήγησε τον λόγο που αποφάσισε να δοκιμάσει το τάνγκο: «Το να βάζουμε ταμπέλες στη μουσική, είναι λάθος. Άλλωστε, το ακορντεόν είναι ένα όργανο που το συναντάς σε κάθε λαϊκή μουσική και κουλτούρα. Πιο μικρός έφτασα κάποια στιγμή να αντιληφθώ ότι μου αρέσουν κι άλλα στυλ στο ακορντεόν, με κοινό παράγοντα τη λαϊκή μουσική, τη στόφα της πιάτσας. Όπως και το τάνγκο που παίζουμε τώρα. Όσο εξερευνάς μία μουσική, ανακαλύπτεις νέα πράγματα. Είσαι μέσα και κολυμπάς και το μόνο που κάνεις, είναι να διευρύνεις την αντίληψή σου, γύρω από αυτό που σου αρέσει. Κι εφόσον σου αρέσει, γίνεται βίωμα, με την προϋπόθεση να βάζεις την ψυχή σου και να πετυχαίνεις έτσι τη συνεννόηση όλης της ομάδας. Κάτι που γινόταν και στην «Εστουδιαντίνα». Όταν είσαι μόνος, είναι αλλιώς. Όταν είσαι με άλλους και λες «επικοινωνώ», έχει τη δεκαπλάσια δύναμη. Να κάνουμε χωριό, να συνεννοούμαστε. Αυτό πολύ σημαντικό για ένα μουσικό σύνολο. Δεν σημαίνει ότι θα βρεις πέντε-έξι μουσικούς και θα πεις: «Ορίστε οι νότες σας». Κανόνας απαράβατος αυτός».

Οι Athens Tango Ensemble
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το