Τοπικά

Ο Βολιώτης καρδιοχειρουργός Δημήτρης Ηλιόπουλος μιλά στη «Θ»

Επιστημονική εκδήλωση διοργανώνεται στον Βόλο από την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος Καρδιάς και Αγγείων με θεματική «Βήματα καρδιάς-Ανάσες ζωής» το ερχόμενο Σάββατο 9 Οκτωβρίου με τίτλο «Βήματα καρδιάς-Ανάσες ζωής», ενώ την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί έχει προγραμματιστεί ένας περίπατος με αφετηρία το πάρκιν του λιμανιού. Με αφορμή την εκδήλωση ο Βολιώτης αναπληρωτής καθηγητής της Καρδιοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διευθυντής της Δ’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του «Υγεία» κ. Δημήτρης Ηλιόπουλος μιλά στη «Θ» για το μήνυμα της εκδήλωσης, τον σκοπό της, τον Covid, τα εμφράγματα, το εμβόλιο και όχι μόνο.

Ο κ. Δ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στην επιστημονική εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος Καρδιάς και Αγγείων, καλώντας τον κόσμο «να περπατήσει μαζί μας στην όμορφη παραλία του Βόλου, ξεκινώντας από το πάρκιν στο λιμάνι, την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί, με μήνυμα να προλάβουμε τα καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Σάββατο 9 Οκτωβρίου θα γίνουν επιστημονικές ομιλίες από διακεκριμένους καρδιοχειρουργούς και θωρακοχειρουργούς, με πρώτη θεματική «Καρκίνος του πνεύμονα. Πρόληψη, πρώιμη διάγνωση και θεραπεία στα αρχικά στάδια», με προεδρείο τον Χ. Φορούλη, καθηγητή Θωρακοχειρουργικής του Αριστοτέλειου και τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συμμαθητή και συμφοιτητή του ίδιου, Κ. Γουργουλιάνη. Επίσης ομιλία από τον Χ. Ζήση, θωρακοχειρουργό, διευθυντή στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ενώ συμμετέχουν με σχολιασμό ο διευθυντής Θωρακοχειρουργικής του «Υγεία» Κοσμάς Ηλιάδης και ο καθηγητής Θωρακοχειρουργικής του ΕΚΠΑ Περικλής Τόμος.

«Η δεύτερη θεματική είναι «Άσκηση μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση», ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, με πολλούς και εξαίρετους ομιλητές, αλλά και σχολιαστές που θα μας δώσουν τα φώτα τους, για το τι πρέπει να κάνει ένας ασθενής, μετά από μία καρδιοχειρουργική επέμβαση, όσον αφορά στη διατροφή, την άσκηση και πώς μπορούν να προληφθούν διάφορες άλλες καταστάσεις με άσκηση και διακοπή του καπνίσματος, ώστε να έχουμε ποιότητα ζωής» ανέφερε για να συμπληρώσει: «Η ποιότητα ζωής μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση είναι κάτι που μας ενδιαφέρει. Οι καρδιοχειρουργοί κάνουμε μία επέμβαση για να έχει ο ασθενής παράταση ζωής, αλλά το βασικότερο είναι να έχει ποιότητα ζωής. Ο συνδυασμός των δύο είναι το ευκταίο».
Το θέμα θα αναπτυχθεί από τον Θεσσαλό καρδιοχειρουργό Χρ. Κωτούλα, αναπληρωτή διευθυντή Διακλαδικής Καρδιοχειρουργικής Κλινικής Ενόπλων Δυνάμεων, 401 Γ.Σ.Ν.Α. και διευθυντή Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Καρδιοχειρουργικής Metropolitan General Hospital. Στους σχολιαστές και ομιλητές θα βρίσκονται οι Θεσσαλοί καρδιοχειρουργοί Σ. Πράπας, Β. Λόζος, Γ. Καραπαναγιωτίδης και ο καρδιολόγος Δ. Οικονόμου.
«Στο ενδιάμεσο των δύο θεματικών, θα μιλήσει ένας άνθρωπος-πρότυπο, ο συμπολίτης Ν. Μαγγίτσης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ορειβάτης, που όλοι τον θαυμάζουμε για τα επιτεύγματά του, για την ανάβαση στις ψηλότερες κορυφές βουνών της ηπείρου. Αποτελεί για όλους μας το πρότυπο της φυσικής άσκησης και της σωματικής και πνευματικής υγείας και ευεξίας» επισήμανε.

Ο Δ. Ηλιόπουλος έρχεται πάλι πίσω στον Βόλο, την πατρίδα του, όπως λέει, ως μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος Καρδιάς και Αγγείων, στο οποίο είναι ο καθηγητής κ. Χρ. Φορούλης και ο Χ. Ζήσης, θωρακοχειρουργός, διευθυντής του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»: «Τολμώ να πω ότι το ΔΣ φέτος είναι «βολιώτικο». Αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα και μας φέρνει μπροστά στις ευθύνες ως Εταιρεία να διαδώσουμε το μήνυμα της υγείας και της ευεξίας. Για αυτό και ο τίτλος της επιστημονικής εκδήλωσης «Βήματα καρδιάς – Ανάσες ζωής». Άλλωστε, όπως λένε οι έμπειροι στρατιωτικοί, εμείς που αποτελούμε τα μέλη της Εταιρείας, που ασχολείται με σοβαρά καρδιοαγγειακά προβλήματα, πρέπει να διοικούμε διά του παραδείγματος. Το παράδειγμα της βάδισης και του συντονισμού του σώματος με το περπάτημα και τη σωστή αναπνοή φέρνει ευεξία και ενισχύει τη φυσική κατάσταση-υγεία. Ο δάσκαλός μου στο Χιούστον, Μichael DeBakey, όταν τον ρωτούσαν ποια είναι η καλύτερη άσκηση στο ανθρώπινο σώμα, απαντούσε, το κανονικό βάδισμα στην ευθεία οδό. Ο Βόλος είναι προνομιακή πόλη, διότι συνδυάζει τα δύο βασικά συστατικά της σωστής άσκησης. Την παραλία, στην οποία μπορεί κάποιος να περπατήσει, αλλά έχει και τη δυνατότητα να κολυμπήσει σε τόσες όμορφες παραλίες και σε τόσο καθαρή θάλασσα, με αποτέλεσμα να ασκείται ανέξοδα και αποτελεσματικά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εκδήλωση στηρίζεται στο ρητό «κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν»: «Πρόκειται για μία εκδήλωση που έχει την επιστημονική βάση, αλλά είναι κατά βάση κοινωνική, η οποία φέρνει κοντά τους καρδιοχειρουργούς και τους θωρακοχειρουργούς με τους πνευμονολόγους και τους καρδιολόγους. Εξάλλου είναι επιδημιολογικά γνωστό πως τα καρδιοαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για τον θάνατο πάνω από το 40% των ανθρώπων. Αλλά και οι νεοπλασίες ευθύνονται για το 25% των θανάτων, εκ των οποίων ένα μεγάλο κομμάτι των νεοπλασιών είναι ο καρκίνος του πνεύμονα. Αυτό που μας λυπεί, είναι ότι το κάπνισμα έχει ενοχοποιηθεί για τη φθορά των αγγείων και για τη στεφανιαία νόσο, αλλά έχει παράλληλα ενοχοποιηθεί για τον καρκίνο του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, της ουροδόχου κύστεως. Γενικά σε όλους τους καρκίνους έχει «συμμετοχή» το κάπνισμα. Το λυπηρό είναι ότι οι γυναίκες ξεπέρασαν σε ποσοστό καπνιστών τους άντρες».

Πέρα από αυτά τα στοιχεία, υπάρχει κι ένα σημαντικό μήνυμα τα τελευταία χρόνια: «Η νεολαία μας απεχθάνεται το κάπνισμα, ενώ η γενιά μας νόμιζε ότι είναι κάτι σημαντικό και ένα στοιχείο ενηλικίωσης και της μόδας. Κάτι που δεν ισχύει στη σημερινή νεολαία, η οποία δεν το θεωρεί της μόδας και τρέντι και αυτό είναι πολύ σημαντικό».
Ο Δ. Ηλιόπουλος επισήμανε πως «η εκδήλωση φέρνει σε επικοινωνία τους γιατρούς όλων αυτών των ειδικοτήτων, γίνεται σύσφιξη των ανθρωπίνων σχέσεων, συζητούμε τα προβλήματά μας και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν στην τοπική ιατρική κοινότητα και παράγεται έτσι με ζεστό και αποτελεσματικό τρόπο επιστημονική γνώση. Πέρα από αυτό, το μήνυμα είναι η υγιεινή ζωή στην καθημερινότητα. Αυτό που θέλουμε, είναι μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση, η οποία θα παρατείνει τη ζωή του ασθενή, να υπάρξει και η ποιότητα της ζωής. Τι πρέπει να λέμε στους ασθενείς; Φυσική άσκηση. Η φυσική άσκηση έχει ως αποτέλεσμα πρώτα από όλα να ρυθμίζει ο διαβητικός πιο εύκολα το ζάχαρό του και να δημιουργεί παράπλευρη κυκλοφορία στα κάτω άκρα και σε όλο τον οργανισμό».

Ο ίδιος θεωρεί πως ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η σύγχρονη μάστιγα και η σύγχρονη, μόνιμη, παγκόσμια πανδημία. «Στους διαβητικούς το καλύτερο φάρμακο δεν είναι τα αντιδιαβητικά φάρμακα και η ινσουλίνη. Μπορούν να φτάσουν με την υγιεινή διατροφή και την άσκηση, το περπάτημα και το κολύμπι, σε επίπεδο που σχεδόν να μη χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή ή αν χρειάζεται, να είναι ηπιότερη», σημείωσε, αναφερόμενος και στη διακοπή του καπνίσματος: «Το κάπνισμα καταστρέφει τον οργανισμό, όλα τα αγγεία, κάνει βλάβη στη μικροκυκλοφορία, αλλά και στα μεγάλα αγγεία. Η ηλικία του ανθρώπου είναι αντίστοιχη με την ποιότητα των αγγείων του. Με μεγάλη λύπη βλέπουμε συχνά νεαρούς να έχουν πολύ βαριά στεφανιαία νόσο, στην οποία πέρα από τη γενετική προδιάθεση που δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, που την «πυροδοτεί» το κάπνισμα, η μη ρύθμιση της αρτηριακής υπέρτασης και ο σακχαρώδης διαβήτης. Μιλάμε για τέσσερις παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι μπορούν να ρυθμιστούν από τον ίδιο τον άνθρωπο: Ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, το κάπνισμα και η χοληστερίνη, που τη βλέπουμε πάρα πολύ συχνά. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων, ακόμη και ένας από αυτούς, φέρνει πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα, ανάλογα με το γενετικό υπόστρωμα του κάθε ανθρώπου, που αποτελεί το πέμπτο στοιχείο, το οποίο δεν ρυθμίζεται, δηλαδή το γονιδίωμα, το DNA, ο γενετικός παράγοντας».

Τα τελευταία 2 χρόνια η χώρα μαστίζεται από την πανδημία του Covid-19, κατά τα οποία παρατηρήθηκαν ορισμένα ενδιαφέροντα επιδημιολογικά στοιχεία. «Το πρώτο είναι ότι υπάρχει μείωση σημαντικού αριθμού εμφραγμάτων. Νομίζουμε πως οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν προβληματιστεί και μειώνουν το κάπνισμα, διότι ο κορωνοϊός προσβάλει βασικά το αναπνευστικό σύστημα. Το δεύτερο είναι ότι με τα lockdown είδαμε πολλούς ανθρώπους να βγαίνουν από τα σπίτια τους και να περπατάνε, προσέχοντας τη διατροφή και την άσκησή τους. Φαίνεται ότι ο κορωνοϊός επέδρασε καταλυτικά στο να προβληματιστούν οι άνθρωποι για τη βελτίωση της σωματικής τους υγείας και της ποιότητας της ζωής τους. Ουδέν κακόν αμιγές καλού» επισήμανε.
Όσον αφορά στον κορωνοϊό είπε πως αυτός προσβάλει όλα τα μικρά αγγεία, κάνει μία ενδοθηλίτιδα στα τριχοειδή που εκδηλώνεται πιο πολύ στα τριχοειδή του πνεύμονα, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην οξυγόνωση του ασθενούς και επίσης προσβάλλεται και το αγγειακό δίκτυο. «Την περίοδο της πανδημίας θα πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ τα ευάλωτα άτομα, τα οποία πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, νεοπλασίες. Να κάνουν το εμβόλιο όσοι δεν το έχουν κάνει. Ένα μήνυμα ισχυρότατο από όλη την ιατρική κοινότητα για να αποκτήσουμε ανοσία του πληθυσμού ικανή για να σταματήσει τη μεταδοτικότητα. Ζούμε το τέταρτο κύμα σήμερα, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και νομίζω πως όλοι οι γιατροί έχουμε την ίδια άποψη: Εμβολιασμός, υγιεινή με πλύσιμο των χεριών και μάσκα παντού» τόνισε.

Τέλος ο αναπληρωτής καθηγητής της Καρδιοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διευθυντής της Δ’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του «Υγεία» κατέληξε λέγοντας: «Παρότι έφυγα για σπουδές στην Ιατρική της Αθήνας το 1976, ο Βόλος παραμένει η πατρίδα μου, εκεί άλλωστε είναι οι ρίζες μου», δηλώνοντας ότι είναι ένας ενεργός πολίτης στην κοινωνία του Βόλου, ο οποίος διατηρεί συνεχείς και ενεργές σχέσεις, αλλά και δυνατές φιλίες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το