Τοπικά

Ο Βαλεντίν Βόινο – Γιασενέτσκι… ο Άγιος σε έκθεση ζωγραφικής στο Νοσοκομείο Βόλου

Η βιβλική φιγούρα παραπέμπει στον Μάρξ, αλλά πρόκειται για τον Άγιο Λουκά Συμφερουπόλεως και Κριμαίας με το κατά κόσμον όνομα Βαλεντίν Βόινο-Γιασενέτσκι, που έγινε Άγιος με απόφαση της ορθόδοξης ουκρανικής εκκλησίας το 1995.
Στο Νοσοκομείο του Βόλου διαμορφώθηκε στην είσοδο εκθεσιακός χώρος, όπου φιλοξενούνται τα έργα του Ευθύμη Βαρλάμη , αφιερωμένα στον Άγιο Λουκά και τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τρίτη.
Το εικαστικό έργο θρησκευτικού
περιεχομένου περιλαμβάνει 14 έργα μεγάλων διαστάσεων, τα οποία αναφέρονται στη ζωή και το έργο του σύγχρονου αυτού άγιου της Ρωσίας.

Στον πίνακα αποτυπώνεται ο Άγιος σε νεαρή ηλικία, αποφασισμένος να ακολουθήσει τον δρόμο της ιεροσύνης. Εκατέρωθέν του απεικονίζεται στην αριστερή άνω ζώνη η Εκκλησία, το λιμάνι της ζωής του και στη δεξιά η γυναίκα του, Άννα Βασιλίγιεβνα που απεβίωσε σε ηλικία 38 ετών από φυματίωση

Πολυσχιδής προσωπικότητα, αρχιτέκτων, ζωγράφος, γλύπτης, συγγραφέας, ο Βαρλάμης ενσαρκώνει τα χαρακτηριστικά του homo universalis της Αναγέννησης. Τα έργα του Ευθύμη Βαρλάμη αφιερωμένα στον Άγιο Λουκά τον ιατρό μεταφέρθηκαν από την Αυστρία. Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε το 1942 στη Βέροια Ημαθίας και πέθανε ύστερα από πολύμηνη ασθένεια στις 27 Δεκεμβρίου του 2016. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης , όπου δίδαξε Αρχιτεκτονική από το 1974 έως το 1981, ενώ από το 1992 κατείχε τη θέση του διευθυντή στο Διεθνές Κέντρο Σχεδιασμού I.D. E.A., του οποίου υπήρξε ιδρυτής στην Αυστριακή πόλη Schrems. Ο Ευθύμιος Βαρλάμης αποτελεί τον θεμελιωτή της θεωρίας της «Προαρχιτεκτονικής και της Σχολής των Αισθήσεων» που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Γερμανικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής (D.A.M) της Φρανκφούρτης στο πλαίσιο της έκθεσης «Une cité imaginaire».

Στον πίνακα απεικονίζεται ο Άγιος φυλακισμένος από το καθεστώς να υπομένει τα μαρτύρια με στωϊκότητα. Η τεχνοτροπία του είναι επηρεασμένη από το κιαροσκούρο του Καραβάτζο.

Από την άλλη, ο Βαλεντίν Βόινο – Γιασενέτσκι γεννήθηκε το 1877 και πέθανε το 1961, σε ηλικία 84 χρόνων. Ήταν γιατρός και μάλιστα χειρουργός, καθώς και ιερέας και φυλακίστηκε και εξορίστηκε συνολικά έντεκα χρόνια για τη θρησκευτική του δράση.
Το 1934 το βιβλίο του Βαλεντίν Βόινο-Γιασενέτσκι «Δοκίμια για τη χειρουργική των πυογόνων λοιμώξεων» τιμήθηκε με το Βραβείο Στάλιν, που ήταν κορυφαία τότε διάκριση της ΕΣΣΔ. Επίσης, στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου ο Βαλεντίν Βόινο-Γιασενέτσκι διεύθυνε το στρατιωτικό νοσοκομείο του Κρασνογιάρσ, ενώ ήταν και επίσκοπος της πόλης αυτής. Από το 1946 μέχρι το 1961, που πέθανε, ήταν μητροπολίτης της Συμφερούπολης.
Γιατί όμως ο Ευθύμιος Βαρλάμης επέλεξε τον Άγιο Λουκά; Εικάζεται ότι υπήρξε ένα σημείο ταύτισης με τον Άγιο και τις διώξεις που υπέστη με την 11χρονη εξορία του. Ο καλλιτέχνης δεν ασπάζεται ούτε προωθεί κάποια συγκεκριμένη πολιτική ιδεολογία. Θέλει να καταδείξει τα εγκλήματα που διαπράττονται στον βωμό των ιδεολογιών και των πολιτικών συμφερόντων απέναντι στον άνθρωπο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το