Ελλάδα

O Tσίπρας αποφασίζει τις νέες κινήσεις

tsipras

Στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα είναι πια οι επόμενες κινήσεις και σε κυβερνητικό και σε εσωκομματικό επίπεδο, καθώς αρχίζει και αποτυπώνεται η διαδρομή των πρωτοβουλιών εν όψει των κρίσιμων σταθμών ακόμη και μέσα στον «καυτό» πολιτικά Αύγουστο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νίκη του κ. Τσίπρα στον πρώτο γύρο της εσωκομματικής αναμέτρησης στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ του δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσει από θέση ισχύος τα επόμενα μπρα ντε φερ με τον Π. Λαφαζάνη και τους διαφωνούντες, αν και έχει απομακρυνθεί από τον ορίζοντα η διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας με την εικόνα περισσότερων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίζουν μνημονιακές ρυθμίσεις.
Αυτό θα αποδειχθεί μέσα στον μήνα, αφού η κυβέρνηση παραμένει πιστή στον στόχο να κατατεθεί και να ψηφιστεί η συμφωνία στη Βουλή στις 18 Αυγούστου. Το ενδεχόμενο ενός ακόμη προγράμματος με την ιδιότητα της «γέφυρας» προς το τρίτο μνημόνιο είναι κάτι που απεύχεται το Μέγαρο Μαξίμου και σε κάθε περίπτωση δεν διευκολύνει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την επίτευξη οριστικής λύσης και την εξασφάλιση του «διαβατηρίου» από τους εταίρους για την ταχύτερη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο αναμένουν με αγωνία τα πρώτα αποτελέσματα από τη διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών, ώστε να απομονώσουν την πιθανότητα αιφνιδιαστικής απαίτησης από τους εταίρους να ψηφιστεί ένα τρίτο πακέτο μέτρων πριν από τη συμφωνία. Αν η ροή είναι συνεχής, αδιάκοπη και ανεμπόδιστη, τότε η διαπραγμάτευση θα οδηγήσει χωρίς καθυστέρηση ή αναβολή στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Αυγούστου και στην κατάρτιση του νομοσχεδίου το αργότερο μέσα στον 15Αύγουστο. Η κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά ότι η ψηφοφορία αυτή δεν αρκεί και ότι αργά ή γρήγορα θα πλησιάσει η κατάθεση των εφαρμοστικών νόμων, που συνήθως φέρνουν νέα σκληρά διλήμματα στους βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.
Εναλλακτικές
Το επιτελείο του κ. Τσίπρα περιγράφει τις διάφορες εναλλακτικές αντιμετώπισης αρνητικών εξελίξεων σε συνδυασμό πάντα με τη διαφαινόμενη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που απάντησαν με «όχι» ή «παρών» στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις στη Βουλή.
Στο ενδεχόμενο λοιπόν που κάνουν πράξη όλα όσα προανήγγειλαν και στην προχθεσινή πολύωρη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας, της ΚΟΕ και της ΔΕΑ, τότε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί παρά να πάρει καθοριστικής σημασίας αποφάσεις – που επίσης προανήγγειλε απευθυνόμενος στους διαφωνούντες του κόμματός του.
Μία από τις εισηγήσεις είναι να κινήσει τη διαδικασία για τη διαγραφή από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ (όχι από το κόμμα) των διαφωνούντων – στη λογική ότι δεν μπορεί να ισχύσει το «σουρεαλιστικό», κατά την πρωθυπουργική ρήση, ότι συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση ενώ καταψηφίζουν τις προτάσεις της! «Σουρεαλισμός» είπε και ξαναείπε δύο φορές ο κ. Τσίπρας στην αποκαλυπτική σχετικά με τις προθέσεις του συνέντευξη στο ραδιόφωνο «Κόκκινο». Μετά τη διαγραφή από την ΚΟ των ανταρτών βουλευτών, ακολουθεί ως φαίνεται το πλήρες ξεκαθάρισμα στο Ανοιχτό Συνέδριο του Σεπτέμβρη.
Υπάρχει όμως και μια άλλη εισήγηση στο πρωθυπουργικό τραπέζι που θέλει τον πρωθυπουργό να μην υπογράφει τη διαγραφή των διαφωνούντων βουλευτών αλλά να προχωρά νωρίς μέσα στο φθινόπωρο αν όχι και εντός του Σεπτέμβρη σε εκλογές. Από αυτό το παζλ λείπουν όμως αρκετά κομμάτια που έχουν να κάνουν περισσότερο με τις ευθύνες διακυβέρνησης. Είναι άλλωστε κοινό μυστικό στο Μέγαρο Μαξίμου ότι βασική επιδίωξή τους είναι να αποφύγουν τις πρόωρες κάλπες και να συνεχίσουν στο να στηρίξουν εμπράκτως τη δύσκολη εφαρμογή της απόφασης και να την κουμπώσουν με τον στόχο ελάφρυνσης του χρέους.
Εκπληξη
Στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα δεν κρύβει την έκπληξη που ένιωσε ο πρωθυπουργός «όταν αντελήφθη ότι σύντροφοί του με κυβερνητικές ευθύνες την επομένη της συμφωνίας την 12η Ιουλίου στράφηκαν εναντίον της συμφωνίας και απομακρύνθηκαν από την ευθύνη» – είναι πασιφανές ότι ο εν λόγω συνεργάτης του κ. Τσίπρα αναφερόταν μεταξύ άλλων στον κ. Λαφαζάνη που πάντως ουδέποτε έκρυψε δημοσίως ότι δεν ψηφίζει μνημονιακές ρυθμίσεις και ότι προτείνει τη λύση ενός plan B.
Το σίγουρο είναι ότι αν δεν είχαν «καθαρογραφεί» οι δύο διαφορετικές στρατηγικές προσέγγισης της εξέλιξης στον ΣΥΡΙΖΑ, τότε ο κ. Τσίπρας δεν θα απόκλινε από την πορεία και δεν θα έκανε δεύτερες σκέψεις. Δηλαδή Συνέδριο όπου η βάση θα αποφασίσει για τον επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής, αξιολόγηση του προγράμματος εντός του Οκτώβρη και εκλογές στις 8 του Νοέμβρη. Η προσφυγή στην πρόωρη κάλπη κλειδώνει εν πολλοίς και το εσωτερικό ξεκαθάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ αφού λόγω της μη παρέλευσης του 18μήνου από τις τελευταίες εκλογές, είναι στα χέρια του πρωθυπουργού η κατάρτιση της λίστας σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Και είναι αυτονόητο ότι κάπως έτσι θα ολοκληρωθεί το διάστημα της αναγκαστικής και συνάμα βασανιστικής συνύπαρξης των διάφορων τάσεων, αφού οι γνωρίζοντες στοιχηματίζουν ότι στις λίστες θα είναι υποψήφιοι που στηρίζουν την πολιτική Τσίπρα…

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το