Ελλάδα

Ο τροπικός κυκλώνας στη Μεσόγειο και τι πρέπει να προσέξουμε

Έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν ήδη από το πρωί της Δευτέρας την Κρήτη και την νότια Πελοπόννησο, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό που είχε σχηματιστεί από την Κυριακή στη θαλάσσια περιοχή της Σικελίας κινήθηκε γρήγορα ανατολικά και σαρώνει ήδη τις συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, με ανέμους που αγγίζουν τα 9 μποφόρ και βροχές που σε ορισμένες περιοχές έχουν ξεπεράσει τα 100 χιλιοστά, θέτοντας όλο τον κρατικό μηχανισμό της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας σε συναγερμό.

 Χαρακτηριστικό είναι πως στη Φαλάσαρνα Χανίων το νερό της βροχής αγγίζει τα 100 χιλιοστά, στο Ασκύφου 89 χιλιοστά, στο φαράγγι της Σαμαριάς τα 43, ενώ μέσα στην πόλη του Ρεθύμνου η βροχή έχει φτάσει τα 32 χιλιοστά.

Τραβηγμένη η ανακοίνωση

Σε προειδοποίηση που εξέδωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δημοσιεύοντας και τις παραπάνω φωτογραφίες κάνει λόγο για κυκλώνα τροπικού τύπου (medicane), ωστόσο ο γνωστός μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς μιλώντας στο NEWS247, χαρακτήρισε την ανακοίνωση “τραβηγμένη” χωρίς όμως να υποβαθμίσει την ένταση των φαινομένων.

“Η ΕΜΥ έχει εκδώσει σχετικές προειδοποιήσεις ήδη από το Σάββατο. Η ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου θα έλεγα ότι είναι λίγο τραβηγμένη. Θεωρώ όμως ότι έγινε με καλή πρόθεση ώστε να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες οι οποίοι οφείλουν όταν υπάρχουν ακραία φαινόμενα να δείχνουν τη δέουσα προσοχή. Καλό θα είναι βέβαια πριν από τέτοιες ανακοινώσεις το Εθνικό Αστεροσκοπείο να επικοινωνεί και με την ΕΜΥ που είναι αρμόδια για τέτοια θέματα” σημείωσε ο κ.Κολυδάς.

  • Όπως εξήγησε στη συνέχεια κυκλώνας είναι ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων που σχηματίζεται πάνω από τα νερά των τροπικών η υποτροπικών περιοχών και αναπτύσσεται λόγω των ανοδικών κινήσεων της ατμόσφαιρας, στο σύστημα αυτό δεν υπάρχουν μέτωπα (ψυχρά ή θερμά), η κύρια πηγή ενέργειάς του προέρχεται από την εξάτμιση του νερού των ωκεανών και η κυκλοφορία των ανέμων του είναι αντίθετη της κίνησης των δεικτών του ρολογιού, και εμφανίζονται κυρίως στον Ατλαντικό τον Βορειοανατολικό και Βορειοδυτικό Ειρηνικό, στο Βόρειο Ινδικό, και σε περιοχές της Αυστραλίας.

“Τέτοια φαινόμενα πάντως σπάνια συναντώνται στη Μεσόγειο, για αυτό και πολλές φορές υπάρχει και μια δόση υπερβολής ανέφερε” ο κ.Κολυδάς, θυμίζοντας πως εκείνος εισήγαγε στη δημόσιο λόγο τον όρο της “μετεωρολογικής βόμβας” που χρησιμοποιείται σε τέτοιες περιπτώσεις.

“Ανάλογες περιπτώσεις έχουν εμφανιστεί τον Σεπτέμβριο του 1947 και 1969 , τον Ιανουάριο του 1982 τον Σεπτέμβριο του 1983 και τον Ιανουάριο του 1995. Είχαμε εκδώσει και τότε ανάλογο δελτίο προειδοποίησης , όμως δεν το χαρακτηρίσαμε ποτέ ως κυκλώνα διότι αν και έμοιαζε η μορφή του, ο τρόπος και το αίτιο δημιουργίας του , δεν ήταν ίδιο με τους κυκλώνες , με άλλα λόγια δεν πληρούσε τα απαραίτητα κριτήρια της επιστήμης. Η εκτίμηση ήταν ότι και μόνο η λέξη κυκλώνας θα δημιουργούσε σύγχυση και ανησυχία στον κόσμο. Αρκούσε η προειδοποίηση” έγραψε με νόημα πριν λίγο στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook o κ.Κολυδάς.

H Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία δίνει στη δημοσιότητα την παρακάτω φωτογραφία από το δορυφόρο που δείχνει την κίνηση αυτού του βαρομετρικού.

Μικροπροβλήματα στα Χανιά

Μικρής έκτασης προβλήματα έχει δημιουργήσει στα Χανιά η κακοκαιρία που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχοπτώσεις. Λόγω της έντασης του νερού υπερφορτώθηκαν τα δίκτυα της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης με αποτέλεσμα να έχουν αναφερθεί προβλήματα που ωστόσο αντιμετωπίζονται από συνεργεία της επιχείρησης.

Στον κόμβο του ΜΑΙΧ στη Λεωφόρο Σούδας έσπασε πυροσβεστικός κρουνός με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πίδακας νερού ενώ μεγάλη συγκέντρωση υδάτων λόγω της βροχής υπήρξε στον κόμβο Σούδας στο τμήμα Μουρνιές – Βαμβακόπουλο του οδικού δικτύου προς Κίσαμο και στη γέφυρα Βρυσσών.

Περιορισμένης έκτασης κατάπτωσης χωμάτων είχαμε σε σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, ενώ στην πόλη των Χανίων και κυρίως στους κεντρικούς δρόμους παρατηρήθηκε έντονο κυκλοφοριακό πρόγραμμα καθώς όλοι έκαναν χρήση των αυτοκινήτων τους για να μετακινηθούν.

Προβλήματα και στις πτήσεις

Η κακοκαιρία προκαλεί προβλήματα σε προγραμματισμένες πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης». Συγκεκριμένα, λόγω αδυναμίας προσέγγισης του αεροσκάφους δεν πραγματοποιήθηκαν οι πτήσεις της Aegean από Αθήνα για Χανιά, η πτήση από Χανιά για Αθήνα ενώ μία ακόμα πτήση εξωτερικού, αν και προσέγγισε το «Δασκαλογιάννης» κατευθύνθηκε στη Ρόδο.

Στην περιοχή του αεροδρομίου Χανίων εκτός από την έντονη βροχόπτωση και τη χαμηλή νέφωση παρατηρούνται ριπές ανέμων μέχρι και 45 κόμβους.

Αναλυτικά ο καιρός σε όλη τη χώρα

Την Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016 αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, το νότιο Ιόνιο και το Αιγαίο. Σταδιακά από το μεσημέρι, οι νεφώσεις και τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Πελοπόννησο, την κεντρική και ανατολική Στερεά και το κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Καταιγίδες αναμένεται να σημειωθούν αρχικά στην νοτιοδυτική Πελοπόννησο, στη συνέχεια σε όλη τη νότια Πελοπόννησο, τις νότιες Κυκλάδες και την Κρήτη, και προς το βράδυ στην ανατολική Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι καταιγίδες θα συνοδεύονται από ισχυρές ριπές ανέμου.

Η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί από 1 έως 16 βαθμούς, στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία από 4 έως 15, στη Στερεά και την Πελοπόννησο από 8 έως 18, στα νησιά του Ιονίου από 12 έως 19, στα νησιά του Αιγαίου από 10 έως 20 και στην Κρήτη από 12 έως 23.

Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στο κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ, με ενίσχυση προς το βράδυ οπότε θα φτάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ. Στο νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ με ενίσχυση από το μεσημέρι και από δυτικά προς ανατολικά, οπότε θα φτάνουν και τα 9 μποφόρ με πολύ ισχυρές ριπές. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές γενικά διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχοπτώσεις κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες και βορειοανατολικές διευθύνσεις, αρχικά 4 έως 6 μποφόρ και από το μεσημέρι 5 έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 13 έως 16 βαθμούς.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 6 έως 14 βαθμούς.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Χάρτες: Εθνικό Αστεροσκοπείο, ΕΜΥ, Φωτογραφίες: Flashnews)

Πηγή: news247.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το