Τοπικά

Ο τομέας των υπηρεσιών συντηρεί τη Μαγνησία – Μόλις το 10% των κατοίκων απασχολείται στον πρωτογενή

Ο τριτογενής τομέας, ο τομέας των υπηρεσιών και όχι της παραγωγής «συντηρεί» οικονομικά τους κατοίκους της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας.
Από τα στοιχεία της οικονομίας της Θεσσαλίας και σε σχέση με τα αντίστοιχα της χώρας, σε συνδυασμό με την επιμήκυνση και ένταση της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης Covid19 διαφαίνεται η ανάγκη για άμεσα μέτρα για την ενίσχυση – ενδυνάμωση και διαφοροποίηση της εσωτερικής διάρθρωσης κάθε τομέα της Περιφέρειας και αυτό προκύπτει από το πρόγραμμα ανάπτυξης που εκπονεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την περίοδο 2021-2025.
Στον τριτογενή τομέα κυρίαρχη δραστηριότητα είναι το εμπόριο συμπεριλαμβανομένης και της τουριστικής δραστηριότητας, με δεύτερη κατά σειρά και με μεγάλο ποσοστό η Δημόσια Διοίκηση και τρίτη σε μέγεθος οικονομική δραστηριότητα του τριτογενή τομέα είναι οι κτηματικές συναλλαγές.
Το 2001 στη Μαγνησία ο πρωτογενής τομέας απασχολούσε το 17,9% των κατοίκων, το 2011 το 16% και το 2021 το 10%.
Ο δευτερογενής τομέας απασχολούσε το 2001 το 23,9% , το 2011 το 18% και το 2021 το 66%.
Ο τριτογενής τομέας αγγίζει το 2021 το 70% από το 58,2% το 2001.

Σε επίπεδο Νομού με τον πρωτογενή τομέα ασχολείται το 31% στον Δήμο Αλμυρού, το 57% στον δήμο Ζαγοράς και το 44% στον Δήμο Νοτίου Πηλίου. Στον Δήμο Ρήγα Φεραίου το 23%.
Η Θεσσαλία συμβάλει κατά 6% στο σύνολο των εξαγωγών της χώρας (36% των οποίων προορίζεται για τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Πρώτος εξαγωγικός κλάδος αναδεικνύονται τα τρόφιμα, με βασικά προϊόντα τα παραγόμενα λαχανικά και φρούτα (16%), τα γαλακτοκομικά .
Στη φυτική παραγωγή, η Θεσσαλία κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των λοιπών περιφερειών της Ελλάδας στο σκληρό σιτάρι-ζυμαρικά (30% της ελληνικής παραγωγής σε αξία), βαμβάκι (35%), στα βιομηχανικά φυτά (30%) με εξειδίκευση στα αχλάδια, ροδάκινα, στη βιομηχανική ντομάτα και χυμούς, στα νωπά λαχανικά (22%), στα όσπρια (40%), στους ξηρούς καρπούς και ιδιαίτερα στην παραγωγή αμυγδάλου (50%) της χώρας. Η Θεσσαλία έχει πιστοποιημένα ΠΟΠ 20 προϊόντα, ενώ μπορεί να πιστοποιήσει άλλα 20 προϊόντα της, τα οποία θα διαμορφώσουν την παραγωγική και πολιτιστική της ταυτότητα. Τα παραπάνω αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλίας που μπορούν υπό προϋποθέσεις να γίνουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές.

Η δυναμικότητα της Θεσσαλίας στον Αγροδιατροφικό Τομέα μπορεί να αποτυπωθεί με διάρθρωση της απασχόλησης όπου κατατάσσει τη Θεσσαλία πανευρωπαϊκά μεταξύ των 276 Περιφερειών της ΕΕ, στην 8η θέση στη γεωργία, στην 11η στην κτηνοτροφία, στη 17η στην επεξεργασία φρούτων και λαχανικών, στην 20ή στην παραγωγή Γαλακτοκομικών-τυροκομικών προϊόντων και στην 28η στην παραγωγή ποτών.
Στον τομέα Έρευνα – Καινοτομία, η Θεσσαλία, αναφορικά με τις επιδόσεις της χαρακτηρίζεται ως Moderate Innovator (Regional Innovation Scoreboard 2019) με την απόδοση της να αυξάνεται κατά 17% μεταξύ των ετών 2011 και 2019. Οι δαπάνες των επιχειρήσεων ως ποσοστό του περιφερειακού ΑΕΠ ανήλθαν το 2017 στο 0,10%. Οι δαπάνες για καινοτομικές δραστηριότητες των ΜμΕ με καινοτομία προϊόντος ή διαδικασίας ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2016 σε 0,32%. Αναφορικά με τις επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά η Θεσσαλία είναι η 6η Περιφέρεια στη χώρα με στοιχεία έτους 2016 (696 δημοσιεύσεις) απήχησης των επιστημονικών δημοσιεύσεων την πενταετία 2012 και βελτιωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις (σε πατέντες η Περιφέρεια Θεσσαλίας κατατάσσεται 7η στην Ελλάδα).
Συγκριτικά όμως είναι χαμηλοί οι δείκτες καινοτομίας και καταγράφεται περιορισμένος βαθμός σύνδεσης της έρευνας µε την παραγωγή.

Επίσης καταγράφονται: Ελλείψεις υποστηρικτικών επιχειρηματικών υπηρεσιών (π.χ. χρηματοπιστωτικών, τεχνολογικών) και ανάπτυξη καινοτομικών υπηρεσιών.
– Διαρθρωτικά προβλήματα και προβλήματα στη ανάπτυξη και λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου και έντονος προσανατολισμός στην τοπική αγορά χωρίς υπερτοπικές συνεργασίες.
-Ανάγκη για βελτίωση του ρυθμού τεχνολογίας, καθώς και περιορισμένες καινοτόμες επενδύσεις στη μεταποίηση.
– Περιορισμένη διάχυση και χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
Δεν υπάρχει μια δομή σε περιφερειακό επίπεδο που να υποστηρίζει τη σύνδεση ερευνητικών φορέων και αγοράς, την ενημέρωση και υποστήριξη προώθησης ενδιαφερομένων σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Υψηλή ανεργία
Στη Θεσσαλία ο δείκτης ανεργίας αγγίζει το 17,9%. Υψηλή και η ανεργία των νέων (άνω του 30%). Ως εκ τούτου, προσδιορίζονται επενδυτικές ανάγκες υψηλής προτεραιότητας με στόχο να αυξηθεί η πρόσβαση στην απασχόληση όλων των ατόμων που αναζητούν εργασία, ιδίως των μακροχρόνια ανέργων, η προώθηση της αυτοαπασχόλησης και της κοινωνικής οικονομίας, των θεσμικών φορέων και των υπηρεσιών της αγοράς εργασίας με σκοπό την αξιολόγηση και την πρόβλεψη των αναγκών σε δεξιότητες.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το