Πολιτισμός

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Θηλέων Βόλου σε ημερίδα αφιερωμένη στα Μουσεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αποφοίτων Θηλέων Βόλου μετά από πρόσκληση του Μουσείου Παιδείας του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε το Σάββατο 11 Μαΐου  σε μια ξεχωριστή ημερίδα αφιερωμένη στα Μουσεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Εκπαίδευσης που βρίσκονται στην Ελλάδα. Παράλληλα όλοι οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν για την στέγαση και συντήρηση αυτών.
«Είναι σημαντικό τα Μουσεία της συγκεκριμένης θεματικής κληρονομιάς να ενωθούν και να αποκτήσουν μια «κοινή φωνή», με στόχο την ενημέρωση του κοινού και κατ΄επέκταση τη μεγαλύτερη προσέλευση των επισκεπτών όπως ανέφερε στην ομιλία της η κ. Μαρίζα Φουντοπούλου, καθηγήτρια Παιδαγωγικής ΕΚΠΑ και Διευθύντρια του Μουσείου Παιδείας ΕΚΠΑ.

Χαιρετισμούς απεύθυναν οι:
Αθανάσιος Δημόπουλος,Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών
Μαρίζα Φουντοπούλου,Καθηγήτρια Παιδαγωγικής ΕΚΠΑ,Διευθύντρια Μουσείου Παιδείας Πανεπιστημίου Αθηνών
Τέτη Χατζηνικολάου, Ιστορικός –Εθνολόγος, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος ICOM
Εισήγηση: Δημήτριος Φωτεινός, Επίκουρος Καθηγητής ΕΚΠΑ

Με ιδιαίτερη χαρά η Πρόεδρος Δήμητρα Αλαμάνου – Καραγκούνη παρουσίασε την ιστορία ,το έργο και τις δράσεις του Συνδέσμου με σκοπό τη διαφύλαξη του Ιστορικού Αρχείου –Μουσείου του Γυμνασίου Θηλέων Βόλου (1921-1981) με θέμα «Οι Ζωντανές Αναμνήσεις που διαφυλάσσουν την Ιστορία του Σχολείου».

Το Μουσείο εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 2008 με παρουσία πλήθος κόσμου μεταξύ αυτών καθηγητές απόφοιτες και φίλοι . Για την συγκέντρωση, την επεξεργασία, την αρχειοθέτηση,την τοποθέτηση καταναλώθηκαν άπειρες ώρες εθελοντικής εργασίας χωρίς βοήθεια ειδικών ,χωρίς οικονομικούς πόρους και χορηγίες παρά μόνο με την στήριξη των μελών και φίλων του Συνδέσμου.Τα εκθέματα αφορούν το Γυμνάσιο Θηλέων από το 1921 μέχρι το 1981,ώστε να αναδειχθεί η εξέλιξη του σχολείου και της εκπαίδευσης μέσα στα 60 αυτά χρόνια. Πέραν των εκθεμάτων βρίσκονται στην ιστοσελίδα όλες οι πληροφορίες και τα στοιχεία του Συνδέσμου.
Η Πρόεδρος και το Δ.Σ τους ευχαρίστησε όλους με την ελπίδα πως θα βρεθεί κάποιος να διαφυλάξει αυτό το υλικό που συγκέντρωσαν με αγάπη,μεράκι και σεβασμό στην Ιστορία του σχολείου. Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Θηλέων Βόλου με τη φροντίδα των μελών και αποφοίτων έχει συγκροτήσει ένα Μουσείο ,το οποίο ανήκει στα πιο σημαντικά κομμάτια της εκπαιδευτικής ιστορίας της πόλης του Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το