Τοπικά

O “Ιππόκαμπος” στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας

Στο πλαίσιο του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Συμβουλευτικής Ψυχολογίας που φιλοξενήθηκε στη πόλη του Βόλου, το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ» και η κα Γεωργιάδου Ιωάννα, Κοινωνικής Κλινική Ψυχολόγος – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια του Κέντρου Σωματικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης ΠΟΡΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ έδωσαν το παρόν με την προφορική ανακοίνωση με τίτλο «Εφαρμογές της συστημικής συμβουλευτικής στην προώθηση της αυτοβοήθειας ατόμων με κινητικής αναπηρία».
Η ανακοίνωση παρουσιάστηκε το Σάββατο 10/11/2018, με σκοπό να περιγράψει την πορεία της λειτουργίας της Ομάδας Υποστήριξης Ατόμων με Κινητική Αναπηρία που εξελίχθηκε σε Ομάδα Αυτοβοήθειας.
Η παρουσίαση στόχευε να ενημερώσει, να ζητήσει ανατροφοδότηση αλλά και να παρακινήσει και άλλους ειδικούς ψυχικής υγείας ή ευπαθείς ομάδες στην δημιουργία εστιών αλληλοβοήθειας και αμοιβαίας υποστήριξης.
Πρόκειται για ένα ανερχόμενο παράδειγμα ψυχοκοινωνικής στήριξης, που αντί να αποδυναμώνει και να παθητικοποιεί τις ευπαθείς ομάδες, καταφέρνει να τις ενδυναμώνει και να ενεργοποιεί το σθένος των «α-σθενών» κοινωνικών ομάδων.
Η Ομάδα Υποστήριξης Ατόμων με Κινητική Αναπηρία ξεκίνησε τη λειτουργία της το Νοέμβριο του 2015 και συνέχισε δυναμικά ως το Φλεβάρη του 2017, με δεκαπενθήμερες συναντήσεις, με παρουσία της Ομάδας σε τοπικό συμπόσιο και πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριο, με εποπτεία των ατόμων με κινητική αναπηρία κατά την υλοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινότητας της πόλης του Βόλου.
Από το Φλεβάρη έως σχεδόν τα τέλη του 2017 η ομάδα λειτούργησε με όρους αυτοβοήθειας, με τα μέλη της, τα άτομα με κινητική αναπηρία, να ανταλλάζουν μεταξύ τους το ρόλο του υποστηριζόμενου και του υποστηρικτή.
Η αξιολόγηση των μελών της ομάδας έδειξε υψηλά επίπεδα ικανοποίησης όσον αφορά την βελτίωση της αυτογνωσίας τους (73,33%), την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης μέσα από την αλληλοβοήθεια (83,33%), την αύξηση του θάρρους να διατυπώνουν δημόσιο λόγο (83,33%), τη μείωση της αρνητικής αυτοαντίληψης ως άτομα με αναπηρία (70,00%).
Η Ομάδα –πλέον- Αυτοβοήθειας Ατόμων με Κινητική Αναπηρία αποτελεί μια ζωντανή δυνατότητα που μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Σωματείου Ατόμων με Κινητική Αναπηρία «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το