Lifestyle, Θ Plus

Ο Ολλανδός Τζουστ Κλάιν ενδέχεται να αντιμετωπίσει κατηγορίες, σύμφωνα με τη σουηδική αστυνομία

Αντιμέτωπος με κατηγορίες για παράνομες απειλές ενδέχεται να βρεθεί ο Ολλανδός Τζουστ Κλάιν, που αποκλείστηκε από τη Eurovision λίγες ώρες πριν τον μεγάλο τελικό στο Μάλμε, όπως ανακοίνωσε η σουηδική αστυνομία.

Ο 26χρονος, που ήταν ένα από τα φαβορί, αποβλήθηκε, κάτι που θεωρείται πρωτοφανές για την 68χρονη ιστορία της Eurovision, μετά από καταγγελία μέλους του συνεργείου παραγωγής στη σουηδική αστυνομία για «περιστατικό στα παρασκήνια».

Ο εκπρόσωπος της σουηδικής αστυνομίας δήλωσε στον Guardian ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί και η απόφαση για τις κατηγορίες θα πρέπει να ληφθεί «μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες». Πάντως, δεν διευκρίνισε τι εννοεί με τον όρο «παράνομες απειλές».

Ο αστυνομικός που έχει την ευθύνη της υπόθεσης δήλωσε στο σουηδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SVT: «Αναμένουμε ότι πιθανότατα θα υπάρξει δίωξη» και συγκεκριμένα μια «επιταχυνόμενη δίωξη», που διαρκεί περίπου έξι έως οκτώ εβδομάδες, καθώς ο διαπληκτισμός δεν αφορούσε σοβαρότερο έγκλημα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sydsvenska του Μάλμε, το έγκλημα της απειλής συνήθως τιμωρείται με πρόστιμα, μετά την καταδίκη.

«Έδειξε ότι δεν ήθελε να βιντεοσκοπηθεί»

Ο ολλανδικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Avotros δήλωσε «σοκαρισμένος» από την απόβαση αποβολής του Κλάιν, διευκρινίζοντας ότι ο τραγουδιστής έκανε μια «απειλητική κίνηση» προς μία γυναίκα καμεραμάν, την οποία δεν την είχε αγγίξει.

«Ενάντια στη συμφωνία που είχε γίνει σαφώς, ο Τζουστ βιντεοσκοπήθηκε όταν μόλις είχε κατέβει από τη σκηνή και έπρεπε να σπεύσει στο green room. Τότε, ο Τζουστ έδειξε επανειλημμένα ότι δεν ήθελε να βιντεοσκοπηθεί. Αυτό δεν έγινε σεβαστό» ανακοινώθηκε.

Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας ισχυρίστηκε ότι είχε προτείνει «διάφορες λύσεις» στην EBU, αλλά ο Κλάιν αποβλήθηκε.

Οι διοργανωτές δεν έχουν δώσει περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, αλλά διευκρίνισαν ότι «δεν αφορούσε κανέναν άλλο καλλιτέχνη ή μέλος της αντιπροσωπείας», λόγω των φημών ότι αφορούσε την αντιπροσωπεία του Ισραήλ.

Κι αυτό επειδή όταν η ισραηλινή τραγουδίστρια ενημερώθηκε ότι δεν χρειάζεται να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν η παρουσία της αποτελούσε κίνδυνο, ο Κλάιν, λίγο πριν αποκλειστεί, διέκοψε για να ρωτήσει «Γιατί όχι;».

Στο στόχαστρο η EBU

Τη Δευτέρα, η EBU εξέδωσε ανακοίνωση εν μέσω επικρίσεων για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τις εντάσεις για τον πόλεμο Ισραήλ – Γάζας, επισημαίνοντας ότι «λυπάται» επειδή ορισμένες αντιπροσωπείες «δεν σεβάστηκαν το πνεύμα των κανόνων».

«Τα διοικητικά όργανα της EBU θα επανεξετάσουν, μαζί με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών, τα γεγονότα γύρω από τον [διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision] στο Μάλμε, ώστε να προχωρήσουν με θετικό τρόπο και να διασφαλίσουν ότι οι αξίες της εκδήλωσης γίνονται σεβαστές από όλους» αναφέρει σε ανακοίνωση.

Παράπονα από Πορτογαλία και Ιρλανδία

Η EBU επιβεβαίωσε ότι αρκετοί διαγωνιζόμενοι και αντιπροσωπείες είχαν υποβάλει παράπονα. Ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Πορτογαλίας RTP διαμαρτυρήθηκε για την καθυστέρηση στην ανάρτηση της εμφάνισης της διαγωνιζόμενης Iolanda στο YouTube μετά τον τελικό. H EBU απάντησε ότι η καθυστέρηση οφειλόταν στο ότι η Iolanda είχε βάψει τα νύχια της με σχέδια εμπνευσμένα από το keffiyeh – τα παλαιστινιακά μαντήλια που χρησιμοποιούνται για να δείξουν την υποστήριξή τους στη χώρα.

Το Bambie Thug, που εκπροσώπησε την Ιρλανδία επιβεβαίωσε επίσης ότι έκανε πολλαπλά παράπονα κατά την προετοιμασία του τελικού και κατηγόρησε τον ισραηλινό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kan ότι «υποκίνησε τη βία» εναντίον τους κατά τη διάρκεια της κάλυψης της εμφάνισής του.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιτελικού, ένας σχολιαστής του Kan είπε ότι το Bambie Thug είχε «μιλήσει αρνητικά για το Ισραήλ», προσθέτοντας: «Αλλά μπορούμε να μιλήσουμε γι’ αυτό αργότερα. Ετοιμάστε τις κατάρες σας».

«”Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας [Kan] δεν υπάκουσε στους κανόνες και ελπίζω του χρόνου [το Ισραήλ] να μην μπορεί να διαγωνιστεί εξαιτίας αυτού» δήλωσε το Bambie Thug στους δημοσιογράφους μετά τον διαγωνισμό.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το