Τοπικά

«Ο νόμος Χατζηδάκη θα καταργηθεί την πρώτη μέρα της προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας»

Η Αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου τοποθετήθηκε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας. Η κ.Παπανάτσιου ανέφερε πως δεν υπάρχει κάποια έκπληξη σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης στον τομέα των εργασιακών. Συγκεκριμένα η Βουλευτής τόνισε πως αν κάποιος δει τη συνολική πορεία της Νέας Δημοκρατίας θα αντιληφθεί ότι υπάρχει μία σταθερή επίθεση στον κόσμο της Εργασίας. Η κ.Παπανάτσιου αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη, η οποία κατατάσσει τη χώρα μας στην τελευταία θέση σχετικά με την ποιότητα της εργασίας, ενώ υπογράμμισε πως αυτό οφείλεται στον πολύ υψηλό εργάσιμο χρόνο. Απευθυνόμενη προς τον κ.Υπουργό, αναρωτήθηκε αν η Κυβέρνηση ζει σε μία άλλη πραγματικότητα ή αν η απορρύθμιση είναι αυτό που πραγματικά επιδιώκει, για να συνεχίσει λέγοντας πως «Εμείς, δεν εθελοτυφλούμε, δεν θα σας δώσουμε κανένα ελαφρυντικό. Αυτή την αγορά εργασίας επιθυμείτε, αυτό το μοντέλο θέλετε, αυτές τις πολιτικές προωθείτε».

Η κ.Παπανάτσιου απαντώντας στις αιτιάσεις των βουλευτών της Κυβέρνησης, σχετικά με την Ευρωπαϊκή σύγκλιση στην αγορά εργασίας, ανέφερε πως η Ελλάδα δεν είναι μία απλή ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Χαρακτηριστικά, η Βουλευτής ανέφερε πως το ποσοστό κάλυψης από συλλογικές συμβάσεις βρίσκεται στο 14,7% σε σχέση με το 60% στην ΕΕ, ενώ το ποσοστό ανεργίας είναι στο 16% έναντι του 7,3% στην ΕΕ. Και συνέχισε λέγοντας πως, «η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού στην χώρα είναι η 5η χαμηλότερη σε όλη την Ευρώπη. Αν το ζητούμενο σας λοιπόν, ήταν η σύγκλιση με το ευρωπαϊκό μοντέλο, οι στοχεύσεις και οι ασκούμενες πολιτικές θα έπρεπε να ήταν διαφορετικές».

Η Βουλευτής υπογράμμισε δε, πως οι εργαζόμενοι θα εργάζονται απλήρωτες υπερωρίες, ενώ ταυτόχρονα, αυξάνεται το όριο των υπερωριών σε 150 και θεσπίζεται διακεκομμένο ωράριο στη μερική απασχόληση. Η κ.Παπανάτσιου αναρωτήθηκε αν αυτές είναι οι καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας που υποσχέθηκε ο κ Μητσοτάκης προεκλογικά. Στη συνέχεια, η Αναπληρώτρια τομεάρχης κατήγγειλε την Κυβέρνηση πως εξαπάτησε του μικρομεσαίους και τους εργαζόμενους, ενώ στη συνέχεια υπογράμμισε πως, «Κροκοδείλια δάκρυα και για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, που προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε με συνέδρια παρωδία, την ίδια ώρα που ψηφίζετε 10ωρη εργασία και πληρωμή υπερωριών με ρεπό», και συνέχισε τονίζοντας με νόημα, «Πώς θα κάνει οικογένεια κ. Υπουργέ ένα νέο ζευγάρι που αναγκάζεται να δουλεύει δέκα ώρες κάθε μέρα, πώς θα κατατμήσει το χρόνο του;».

Στη συνέχεια η κ.Παπανάτσιου σημείωσε πως το νομοσχέδιο αδυνατίζει τη θέση του αδύναμου πόλου της διαπραγμάτευσης των εργασιακών όρων, των εργαζόμενων, ενώ αντίθετα στόχο έχει να ισχυροποιήσει τον ήδη δυνατό πόλο της διαπραγμάτευσης, των εργοδοτών. Τόνισε δε, πως η απορρύθμιση των μέχρι τώρα εγγυημένων όρων του εργατικού δικαίου, όπως αυτό του εργάσιμου χρόνου, θα μετατραπεί σε μία προσπάθεια συμβιβασμού διαφορετικών συμφερόντων. Η Βουλευτής υπογράμμισε πως σε μία στις τέσσερις επιχειρήσεις που ελέγχει το ΣΕΠΕ, εντοπίζονται παραβάσεις, και συμπλήρωσε, «Είναι τουλάχιστον οξύμωρο να διαλύεις το πλαίσιο του εργάσιμου χρόνου και την προστασία των εργαζόμενων, σε μία αγορά εργασίας που εμφανίζει παραδοσιακά έναν από τους υψηλότερους δείκτες παράνομης ευελιξίας». Ενώ σχετικά με την ανεξαρτητοποίηση του ΣΕΠΕ, η κ.Παπανάτσιου ανέφερε πως η όλη συζήτηση για τη δομή του ΣΕΠΕ, δεν αφορά απλά την οργανωτική μορφή μιας δημόσιας υπηρεσίας, αλλά το επίπεδο της προστασίας των εργαζομένων.

Η κ.Παπανάτσιου κλείνοντας ανέφερε πως την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν βήματα σχετικά με την προστασία των εργαζομένων, στην ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού και στην επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες. Τέλος η Βουλευτής σημείωσε πως, με το καλημέρα της νέας Κυβέρνησης της ΝΔ, ξηλώθηκαν διατάξεις ενίσχυσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καταργήθηκε ο βάσιμος λόγος απόλυσης, υποβαθμίστηκε το ΣΕΠΕ και τόνισε πως, «Δεν θα επιτρέψουμε να μονιμοποιηθεί αυτή η κατάσταση, δεν θα επιτρέψουν οι εργαζόμενοι/ες να γίνει πράξη το δίκιο του ισχυρού».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το