Τοπικά

Ο μαθητής του 2ου ΓΕΛ Βόλου Γιώργος Πέτρου βραβεύτηκε σε πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης και διηγήματος

Ο Γιώργος Πέτρου, μαθητής της Β’ τάξης στο 2ο Γενικό Λύκειο Βόλου, πέτυχε μία σημαντική διάκριση, αφού απέσπασε το δεύτερο βραβείο στον 22ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.). Τα αποτελέσματα έγιναν γνωστά προχθές και το όνομα του Βολιώτη μαθητή φιγουράρει στη λίστα των φετινών νικητών. Έλαβε μέρος στον διαγωνισμό, που αφορούσε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, με το διήγημα «Με άλλα μάτια», στο οποίο πραγματεύτηκε το προσφυγικό ζήτημα.

Ο αριστούχος μαθητής του 2ου ΓΕΛ Βόλου, έχει πλήθος εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Μαθαίνει πιάνο, ασχολείται με το τένις, όντας αθλητής του Ομίλου Αντισφαίρισης Βόλου, ενώ λατρεύει και τη λογοτεχνία. Δηλώνει φανατικός αναγνώστης των αστυνομικών μυθιστορημάτων και ιδιαίτερα των έργων της Αγκάθα Κρίστι. «Το διάβασμα είναι αγαπημένο χόμπι, όχι μόνο δικό μου, αλλά και των υπόλοιπων στην οικογένειά μου. Προσωπικά προτιμώ τις ιστορίες μυστηρίου, με την Αγκάθα Κρίστι να είναι η αγαπημένη μου συγγραφέας. Με συναρπάζει η αγωνία που συναντάς στις σελίδες ενός αστυνομικού βιβλίου. Βέβαια, δεν λέω «όχι» και στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ έπειτα αποκάλυψε τα βιβλία που βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις του: «Σίγουρα «Οι Άθλιοι» του Ουγκώ. Είναι ένα κλασικό βιβλίο. Επίσης, πολύ μου άρεσε «Το νησί των θησαυρών», η περιπέτεια που έγραψε ο Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, ενώ λάτρεψα και τη «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου, για τις περιγραφές της ζωής των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης».

Αναφερόμενος στο έργο, με το οποίο διακρίθηκε στον διαγωνισμό της Π.Ε.Λ., τόνισε: «Έγραψα για την αλληλεπίδραση που έχει ένα προσφυγόπουλο με έναν σύγχρονο Έλληνα έφηβο. Το κείμενο αρχίζει με την περιγραφή της καθημερινότητας ενός νέου της ηλικίας μου, ο οποίος ζει στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, η οικογένειά του υποδέχεται έναν νεαρό πρόσφυγα από μία δομή φιλοξενίας. Ενώ στην αρχή βλέπουμε πως ήταν πιο «κλειστός» απέναντί του, σιγά-σιγά αντιλαμβάνεται ότι δεν πρέπει να υπάρχουν στερεοτυπικές αντιλήψεις και ότι οφείλεις να κρίνεις τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου με βάση την προσωπικότητά του».

Η αποδοχή της διαφορετικότητας, αλλά και οι αναφορές στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού, που τόσο έντονα έχει απασχολήσει την ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια, βρέθηκαν στο επίκεντρο της γραφής του Γιώργου Πέτρου: «Η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στην επικαιρότητα για πολλά χρόνια ακόμη και θα μας απασχολήσει πολύ έντονα στο μέλλον. Και αυτό το λέω, γιατί δυστυχώς δεν θα σταματήσουν ποτέ να υπάρχουν πρόσφυγες, αφού δεν πρόκειται ποτέ να πάψουν οι ένοπλες συγκρούσεις και η βία που γεννούν πρόσφυγες».

Όσο για το τι σημαίνει για τον ίδιο, η ενασχόληση με τη συγγραφή; «Το γράψιμο είναι για μένα τρόπος έκφρασης. Όπως συμβαίνει με τη μουσική, αλλά και τον αθλητισμό, που επίσης με βοηθούν να εξωτερικεύω τα συναισθήματά του. Με τη συγγραφή βέβαια με ενδιαφέρει να κάνω και όσους διαβάσουν ένα κείμενό μου να προβληματιστούν εξίσου με το θέμα που καταπιάνομαι. Αυτό ήταν το κίνητρό μου για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, ώστε να περάσω και ένα μήνυμα για το προσφυγικό», εξομολογήθηκε ο νεαρός Βολιώτης.

* Η βράβευση του ταλαντούχου μαθητή προγραμματίστηκε για τις 27 Ιουνίου, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το